Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2015 19:56

«Χαράτσια» παντού από το Δήμο Καλαμάτας

«Χαράτσια» παντού από το Δήμο Καλαμάτας

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΩΔΕΙΟ - ΚΤΚ 
Η αρχή έγινε πριν λίγους μήνες, με την επιβολή τέλους προκειμένου να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις συλλόγων και όχι μόνο σε πλατείες και άλλους δημοτικούς χώρους. Λίγο πριν τις εκλογές, αποφασίστηκε η επιβολή τέλους και για την…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΩΔΕΙΟ - ΚΤΚ 
Η αρχή έγινε πριν λίγους μήνες, με την επιβολή τέλους προκειμένου να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις συλλόγων και όχι μόνο σε πλατείες και άλλους δημοτικούς χώρους. Λίγο πριν τις εκλογές, αποφασίστηκε η επιβολή τέλους και για την…

…πραγματοποίηση προεκλογικών εκδηλώσεων στο Πνευματικό Κέντρο, την Τέντα, το κλειστό της Παραλίας, το αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου.
Χθες, το Διοικητικό Συμβούλιο της «Φάρις» αποφάσισε να θεσπίσει τέλος και σε όσους χρησιμοποιούν για τις εκδηλώσεις τους (συναυλίες, βιβλιοπαρουσιάσεις, εκθέσεις κ.λπ), την αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου όπως και την αίθουσα του Κέντρου Τέχνης Καλαμάτας στο Εικαστικό Σχολείο (παλιό Γυμνάσιο Παραλίας).
Όποιος λοιπόν θέλει να πραγματοποιήσει μια εκδήλωση στο Δημοτικό Ωδείο ή στο Κέντρο Τέχνης, εφόσον εγκριθεί το αίτημά του θα πρέπει να πληρώσει και 50 ευρώ. Εάν η εκδήλωση διαρκέσει περισσότερες από μία ημέρες, τότε θα πληρώνει 20 ευρώ τη μέρα, εκτός της πρώτης ημέρας που η τιμή θα είναι σταθερή στα 50 ευρώ.|
Ο πρόεδρος της Φάρις, δημοτικός σύμβουλος Θανάσης Ηλιόπουλος, τόνισε ότι αφενός η κοινωφελής επιχείρηση δεν είναι σε θέση να καλύψει το κόστος από τη χρήση αυτών των αιθουσών γι’ αυτό και είναι επιβεβλημένο να επιβληθεί αυτό το τέλος, αφετέρου όμως σχολίασε ότι όταν αναγκαστούν να πληρώνουν αυτοί που διοργανώνουν τις εκδηλώσεις θα αναγκαστούν και να σέβονται τις αίθουσες που τους παραχωρούνται, διότι, όπως σημείωσε, έχει παρατηρηθεί να επιστρέφονται οι αίθουσες σε μια κατάσταση ακαταστασίας, με αμάζευτα φαγητά, κρασιά κ.λπ
Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Τάσος Πολυχρονόπουλος, καταψήφισε την εισήγηση, τονίζοντας ότι η επιδίωξη της «Φάρις» και του Δήμου θα έπρεπε να είναι η διοργάνωση όσο το δυνατόν περισσότερων εκδηλώσεων για την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου, ενώ η επιβολή τέτοιων μέτρων θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Ο επικεφαλής της «Συμμαχίας», Μιχάλης Αντωνόπουλος, εισηγήθηκε από την πλευρά του κάθε αίτηση να εξετάζεται κατά περίπτωση και εάν η εκδήλωση δεν εξυπηρετεί συγκεκριμένα κριτήρια που θα καθοριστούν, τότε να επιβάλλεται το τέλος.
Σχετικά η αντιπρόεδρος της Φάρις, Νατάσσα Μπελογιάννη και ο Θανάσης Ηλιόπουλος επεσήμαναν ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις διατηρεί το δικαίωμα να αποφασίζει την απαλλαγή από το συγκεκριμένο τέλος σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Από την άλλη,  το Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις αποφάσισε να μειώσει τα τέλη που έχουν επιβληθεί για την προετοιμασία και την παρουσίαση εκδηλώσεων στο αμφιθέατρο του Κάστρου, στο οποίο, όπως τονίστηκε, τα τελευταία χρόνια υπάρχει σημαντική μείωση των εκδηλώσεων που διοργανώνονται.
Ειδικότερα, οι Σύλλογοι στο εξής θα πληρώνουν 30 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ, αντί για 75 ευρώ συν το ΦΠΑ, για τις πρόβες που κάνουν στο αμφιθέατρο του Κάστρου, ενώ για τις παραστάσεις που παρουσιάζουν θα πληρώνουν 150 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ, αντί για 175 ευρώ συν το ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι οι χρήστες του αμφιθεάτρου πληρώνουν και στο υπουργείο Πολιτισμού, ποσά που ξεκινούν από 1.000 ευρώ!
Η απόφαση για τη μείωση των συγκεκριμένων τελών ήταν ομόφωνη, αν και ο Τάσος Πολυχρονόπουλος πρότεινε να καταργηθεί πλήρως το τέλος όσον αφορά τους τοπικούς Συλλόγους.
Τέλος, για τις παραστάσεις των εταιριών θεαμάτων που παρουσιάζονται στο αμφιθέατρο, ο Δήμος έπαιρνε 500 ευρώ συν το ΦΠΑ, συν 3% επί των εισπράξεων, ενώ με τη χθεσινή του απόφαση θα παίρνει 450 ευρώ.
Στ.Μ.