Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2015 18:50

Διαμαρτυρία Νίκα σε Καμμένο για το ενδεχόμενο να κλείσει ξανά το στρατόπεδο

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Αντιδρά ο δήμαρχος Καλαμάτας με τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, για το στρατόπεδο της Καλαμάτας και για το ενδεχόμενο κλείσιμό του, για το οποίο ο υπουργός φέρεται να είπε ότι έχει μεγαλύτερη στελέχωση από οποιαδήποτε στρατιωτική μονάδα, ακόμη και εκείνων που παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην άμυνα της χώρας…

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Αντιδρά ο δήμαρχος Καλαμάτας με τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου, για το στρατόπεδο της Καλαμάτας και για το ενδεχόμενο κλείσιμό του, για το οποίο ο υπουργός φέρεται να είπε ότι έχει μεγαλύτερη στελέχωση από οποιαδήποτε στρατιωτική μονάδα, ακόμη και εκείνων που παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην άμυνα της χώρας…

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής», ο Πάνος Καμμένος φέρεται να σχεδιάζει το κλείσιμο ή την υποβάθμιση στρατιωτικών μονάδων, προκειμένου να στελεχωθούν καλύτερα οι ακριτικές μονάδες, ενώ για το στρατόπεδο της Καλαμάτας φέρεται να δηλώνει στο δημοσιογράφο, Νίκο Χασαπόπουλο, «και να σκεφτείτε ότι η συγκεκριμένη μονάδα έχει στελέχωση μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη μονάδα».
Ο δήμαρχος με σημερινές του δηλώσεις τάχθηκε κατά του κλεισίματος του στρατοπέδου και τόνισε ότι έχει ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό, στον οποίο προτίθεται να πάει με τη συνοδεία και εκπροσώπων τοπικών φορέων, ενώ του έστειλε και σχετική επιστολή.
Ο κ. Νίκας στις δηλώσεις του τόνισε ότι το στρατόπεδο επαναλειτούργησε επειδή το ήθελε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, γιατί είναι συνδεδεμένο με την ιστορία του τόπου, με τους αγώνες των παππούδων μας και των πατεράδων μας». Επιπλέον δε διερωτήθηκε γιατί γίνονται αναφορές για το στρατόπεδο της Καλαμάτας και δεν γίνονται για τα στρατόπεδα της Σπάρτης, της Τρίπολης, του Λουτρακίου, του Ναυπλίου;
«Τι συμβαίνει;» αναρωτήθηκε ο δήμαρχος και σχολίασε ότι στο υπουργείο έχει επανέλθει σε θέση ευθύνης ο άνθρωπος που επί υπουργίας Μπεγλίτη εισηγήθηκε το κλείσιμο του στρατοπέδου, το οποίο και έκλεισε τελικά για ένα διάστημα.
Η επιστολή του δημάρχου στον υπουργό Άμυνας, έχει ως εξής: «Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τις δηλώσεις σας στην εφημερίδα «Το Βήμα» της 8ης Φεβρουαρίου 2015 – εάν αποδόθηκαν σωστά – περί ενδεχόμενης κατάργησης του 9ου Συντάγματος Πεζικού, το οποίο εδρεύει στο στρατόπεδο Παπαφλέσσα της Καλαμάτας ή περί σημαντικής μείωσης της στελέχωσής του.
Το 9ο Σύνταγμα Πεζικού «Γιαννιτσά», που εδρεύει στην Καλαμάτα από το 1897, εξόρμησε με αφετηρία τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, προκειμένου να λάβει μέρος:
• Στον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897
• Στους Βαλκανικούς Πολέμους κατά την περίοδο 1912/1913
• Στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο της περιόδου 1940/1941, με μεγάλες επιτυχίες στην πρώτη γραμμή υπό τη στιβαρή διοίκηση του συνταγματάρχη Βενετσάνου Κετσέα, ο οποίος το επανέφερε συγκροτημένο στην Καλαμάτα. Έκτοτε, διαρκώς είχε έδρα του την Καλαμάτα μέχρι το 2005, οπότε έπαυσε η λειτουργία του λόγω μετασταθμεύσεως στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα του ΚΕΔΒ.
Στη συνέχεια, ως μη όφειλε, διεκόπη και αυτή η λειτουργία του στρατοπέδου Παπαφλέσσα, δηλαδή του στρατοπέδου με τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις στη χώρα.
Το 9ο Σύνταγμα Πεζικού επαναλειτούργησε στο στρατόπεδο Παπαφλέσσα το 2013, μετά από κινητοποίηση φορέων και ύστερα από αποφάσεις συλλογικών οργάνων, κάτι που έδωσε χαρά σε όλους τους Μεσσήνιους, καθώς αυτή η μονάδα είναι συνδεδεμένη με τους εθνικούς αγώνες και τη συμμετοχή σε αυτούς των πατέρων και των παππούδων μας, ενώ η επαναλειτουργία της αναπτέρωσε το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή μας. Ταυτόχρονα, αξιοποιήθηκαν οι καλύτερες στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας για την εκπαίδευση νεοσυλλέκτων.
Κύριε Υπουργέ,
Το στρατόπεδο της Καλαμάτας αποτέλεσε στόχο, δυστυχώς, σε αντίθεση με όλα τα στρατόπεδα της Πελοποννήσου (Σπάρτης, Τρίπολης, Ναυπλίου, Λουτρακίου κ.λπ.).
Επειδή γνωρίζουμε τα πατριωτικά σας αισθήματα, το σεβασμό στην παράδοση, στην ιστορία και στους εθνικούς μας αγώνες,
Παρακαλούμε
1) Να συνεχισθεί η λειτουργία του 9ου Συντάγματος Πεζικού «Γιαννιτσά» και του στρατοπέδου Παπαφλέσσα στην Καλαμάτα, το οποίο διαθέτει τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις στην Ελλάδα
2) Να πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση μαζί σας, με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων από την Καλαμάτα και τη Μεσσηνία, ώστε να αποτραπεί κάθε αρνητικό ενδεχόμενο για την Εθνική Άμυνα και την αξιοποίηση του πλούτου των εγκαταστάσεών της στην Καλαμάτα, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της εθνικής μνήμης και το σεβασμό στην ιστορία και τις θυσίες των προγόνων μας».
Στ.Μ.