Δευτέρα, 09 Φεβρουαρίου 2015 16:10

Στον εισαγγελέα ο δήμαρχος Καλαμάτας για τις μυρωδιές από πυρηνελαιουργεία

ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΑΝΑΦΟΡΑ 
Αναφορά παρέδωσε το μεσημέρι στον εισαγγελέα ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, για τις «αποπνικτικές συνθήκες» που τόνισε ότι προκαλεί η λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στην ευρύτερη περιοχή. Δεν μπορεί η πόλη να υφίσταται αυτή την κατάσταση «επειδή κάποιοι θέλουν να βγάλουν περισσότερα χρήματα»…

ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΑΝΑΦΟΡΑ 
Αναφορά παρέδωσε το μεσημέρι στον εισαγγελέα ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, για τις «αποπνικτικές συνθήκες» που τόνισε ότι προκαλεί η λειτουργία των πυρηνελαιουργείων στην ευρύτερη περιοχή. Δεν μπορεί η πόλη να υφίσταται αυτή την κατάσταση «επειδή κάποιοι θέλουν να βγάλουν περισσότερα χρήματα»…

…σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Ο Παναγιώτης Νίκας ήταν κατηγορηματικός ότι τα πυρηνελαιουργεία παραβιάζουν τους όρους περιβαλλοντικών επιπτώσεων, «τσουβαλιάζοντας» όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν μεταξύ Καλαμάτας και Μεσσήνης και στη βιομηχανική περιοχή του Μελιγαλά. Επιπλέον δε άφησε αιχμές για τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, διερωτώμενος: «Δεν υπάρχει κάποιος να τις ελέγξει σε αυτό το κράτος;».
Πάντως κλιμάκιο των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας νωρίς το πρωί πήγε για έλεγχο στα πυρηνελαιουργεία της περιοχής μεταξύ Καλαμάτας και Μεσσήνης, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πάνε στις ανάλογες μονάδες της Βιομηχανικής Περιοχής Μελιγαλά.
Επιπλέον ο δήμαρχος απείλησε με την υποβολή αγωγών εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.
Ο δήμαρχος παρέδωσε την αναφορά στα χέρια του εισαγγελέα πρωτοδικών Καλαμάτας. Σημειώνεται όμως ότι το κείμενο της αναφοράς είναι μετριοπαθές σε σχέση με τις δηλώσεις που έκανε.
Ειδικότερα, η αναφορά του δημάρχου έχει ως εξής: «Κύριε Εισαγγελέα, η ατμόσφαιρα στην πόλη της Καλαμάτας και σε μεγάλο μέρος του Δήμου μας, κυρίως στις Τοπικές Κοινότητες Ασπροχώματος, Σπερχογείας, Αντικαλάμου, Λαιίκων αλλά και στις Δημοτικές Ενότητες Άριος, Θουρίας και Αρφαρών, επιβαρύνεται ορισμένες ημέρες από ατμούς και οσμές που προέρχονται από πυρηνελαιουργεία. Τα πυρηνελαιουργεία αυτά βρίσκονται αφενός μεταξύ Καλαμάτας και Μεσσήνης αλλά και στη Βιομηχανική Περιοχή Μελιγαλά.
Βεβαίως, η ελαιοκομική δραστηριότητα αποτελεί κυρίαρχη πλουτοπαραγωγική πηγή για τον τόπο μας, πρέπει όμως να τηρούνται οι όροι των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που έχουν εγκριθεί για τις μονάδες αυτές. Δυστυχώς, πολλές φορές η Καλαμάτα και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου μας καλύπτονται από νέφος ατμών, συνοδευόμενο από έντονη οσμή, φαινόμενα που προκαλούν σοβαρά ερωτηματικά σχετικά με την τήρηση των όρων που περιλαμβάνουν οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Σημειώνεται πως, εκτός των μονίμων κατοίκων που διαμαρτύρονται, μεταξύ των οποίων ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα, εκφράζονται διαμαρτυρίες και από πολλούς επισκέπτες, για τις -πολλές φορές- αποπνικτικές συνθήκες. Επισημαίνεται πως η Καλαμάτα και η περιοχή της αποτελούν ανερχόμενο τουριστικό προορισμό με πλήθος επισκεπτών και το χειμώνα, στη δε περιοχή μας δραστηριοποιούνται ή βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ ο Δήμος μας διοργανώνει καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους πολιτιστικές εκδηλώσεις που προσελκύουν πολλούς επισκέπτες.
Δυστυχώς, μάλιστα, οι οσμές και οι ατμοί φθάνουν εύκολα μέχρι και το αεροδρόμιο Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος», με αποτέλεσμα να είναι πολύ αρνητική η πρώτη εντύπωση του επισκέπτη που μόλις αποβιβάστηκε από το αεροσκάφος.
Ζητώ τις κατά νόμον ενέργειες, ώστε να παύσει η προαναφερθείσα ατμοσφαιρική επιβάρυνση. Φυσικά, θα πρέπει να υποστηρίζεται η ελαιοκομική δραστηριότητα, τμήμα της οποίας αποτελεί η λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, τα οποία έχουν και αξιόλογες εξαγωγικές επιδόσεις, με τήρηση όμως των όρων που επιβάλλουν οι εγκεκριμένες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αυτές οι μονάδες διαθέτουν».
Στ.Μ.