Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2015 10:28

Αναμονή και ανησυχία στη Μαντίνεια για την αποκατάσταση της ακτής

Αναμονή και ανησυχία στη Μαντίνεια για την αποκατάσταση της ακτής

ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 
Έντονη ανησυχία επικρατεί στη Μικρή Μαντίνεια, για το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά την αποκατάσταση της ακτής που την έχει «φάει» η θάλασσα, καταστρέφοντας ακόμη και τις κατασκευές σκίασης των καταστημάτων. Αυτή τη στιγμή είναι πιο πιθανό να γίνει μια πρόχειρη αποκατάσταση, αμφιβόλου...

ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 
Έντονη ανησυχία επικρατεί στη Μικρή Μαντίνεια, για το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά την αποκατάσταση της ακτής που την έχει «φάει» η θάλασσα, καταστρέφοντας ακόμη και τις κατασκευές σκίασης των καταστημάτων. Αυτή τη στιγμή είναι πιο πιθανό να γίνει μια πρόχειρη αποκατάσταση, αμφιβόλου..

…αποτελέσματος, η οποία μάλιστα μπορεί να επιβαρύνει αισθητικά τη σημαντική αυτή περιοχή για την τουριστική κίνηση της Καλαμάτας.
Για την οριστική αποκατάσταση χρειάζεται να γίνει έργο εκτιμώμενου προϋπολογισμού 120.000 ευρώ. Όμως τα χρήματα αυτά είναι δύσκολο να εξευρεθούν από κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, δεδομένου ότι στην περιοχή μόλις ολοκληρώθηκε το μεγάλο έργο της ακτοπροστασίας, που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ και σύμφωνα με τον γενικό κανόνα, το ίδιο έργο δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί δύο φορές.
Σε σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου Καλαμάτας επισημαίνονται σχετικά τα εξής: «Για το πρόβλημα διάβρωσης της ακτής, που έχει δημιουργηθεί έμπροσθεν του «Τουριστικού» στη Μικρή Μαντίνεια από τα θαλάσσια ρεύματα, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015, σύσκεψη στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας. Η κατάληξή της είναι η εξής:
1. Η μελέτη αποκατάστασης ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε από τη μελετήτρια κυρία Φράγκου στη ΔΤΥ (προβλεπόμενο κόστος αποκατάστασης 120.000 ευρώ).
2. Άμεσα η μελέτη αποστέλλεται στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, διά της οποίας θα διαβιβασθεί σε συναρμόδιες υπηρεσίες, για την παροχή των αδειοδοτήσεων.
3. Ακολούθως, θα γίνει προκήρυξη με χρηματοδότηση είτε από την Περιφέρεια είτε από το Υπουργείο είτε από το Δήμο.
4. Αν το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι (που είναι και το πιθανότερο), θα υπάρξει προσωρινή τεχνική παρέμβαση από το Δήμο με φερτά αδρανή υλικά, σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο».