Παρασκευή, 13 Μαρτίου 2015 17:21

«Πρασινίζει» και άλλο το Νοσοκομείο Καλαμάτας

ΝΕΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΕΣΠΑ 
Την ένταξη ενός ακόμη έργου ενεργειακής αναβάθμισης στο ΕΣΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα ο διοικητής του Νοσοκομείου, Γιώργος Μπέζος, που τονίζει ότι πλέον είναι απόλυτα δικαιολογημένος ο τίτλος του Νοσοκομείου Καλαμάτας ως πρώτο «Πράσινο Νοσοκομείο» της χώρας…

ΝΕΟ ΕΡΓΟ ΣΤΟ ΕΣΠΑ 
Την ένταξη ενός ακόμη έργου ενεργειακής αναβάθμισης στο ΕΣΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα ο διοικητής του Νοσοκομείου, Γιώργος Μπέζος, που τονίζει ότι πλέον είναι απόλυτα δικαιολογημένος ο τίτλος του Νοσοκομείου Καλαμάτας ως πρώτο «Πράσινο Νοσοκομείο» της χώρας…

Για το νέο έργο εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους 1.000.000 ευρώ από το ΕΠΠΕΡΑΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος. Με τα χρήματα αυτά, όπως σημειώνεται σε δελτίο Τύπου του Νοσοκομείου, θα γίνουν τα εξής:
Α. Συστήματα Εκμετάλλευσης Αβαθούς Γεωθερμίας
1.      Χρήση Γεωθερμίας σε συνδυασμό με αντλίες θερμότητας συνολικής ψυκτικής ισχύος ~1000 Kwatt. Εκμεταλλευόμενοι το υφιστάμενο γεωθερμικό πεδίο του Νοσοκομείου και χρησιμοποιώντας αντλίες θερμότητας υψηλής τεχνολογίας εξασφαλίζουμε υψηλές ενεργειακές αποδόσεις με σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
Β. Εκσυγχρονισμός και Αναβάθμιση Εξοπλισμού και Εγκαταστάσεων Μηχανοστασίου
1.1    Αντικατάσταση 17 πεπαλαιωμένων κεντρικών κλιματιστικών μονάδων και αναθερμαντικών στοιχείων με υψηλής απόδοσης σύγχρονης τεχνολογίας εξοπλισμό διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη παροχή υψηλών προδιαγραφών φιλοξενίας στους νοσηλευόμενους. Εξίσου σημαντικά θα είναι και τα ενεργειακά οφέλη που θα προκύψουν.
1.2    Αντικατάσταση συγκροτήματος τριών αντλιών λυμάτων με σύγχρονες ενεργειακά βελτιωμένες αντλίες ονομαστικής ισχύος περίπου 15kWatt εκάστη και νέος πίνακας αυτοματισμού τεχνολογίας inverter. Εκτιμώμενη ενεργειακή ωφέλεια 20%. Παράλληλα θα εγκατασταθεί σύγχρονη μονάδα αδρανοποίησης εργαστηριακών αποβλήτων.
2.      Λοιπές δράσεις αναβάθμισης των μηχανοστασίων του Νοσοκομείου
2.1    Αντικατάσταση πίνακα αυτοματισμού πιεστικού συγκροτήματος ποσίμου ύδατος με νέο πίνακα αυτοματισμού τεχνολογίας inverter. Εκτιμώμενη ενεργειακή ωφέλεια 20%.
2.2    Αντικατάσταση πεπαλαιωμένου δικτύου ατμού των πλυντηρίων με νέο δίκτυο πλήρες με τα εξαρτήματά του. Αυτό θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη παροχή ατμού στα πλυντήρια – σιδερωτήρια εξοικονομώντας ενέργεια εκμηδενίζοντας τις απώλειες.
2.3    Εγκατάσταση κεντρικού αποσκληρυντή νερού που θα διασφαλίζει την άρτια ποιότητα του πόσιμου νερού στο Νοσοκομείου και θα επιδρά καταλυτικά στη μείωση χρήσης απορρυπαντικών.
2.4    Αντικατάσταση εξειδικευμένων ψυκτικών μηχανημάτων με νέα υψηλών προδιαγραφών. 
από τις οποίες προσδοκάται ένα επιπλέον ποσοστό εξοικονόμησης της τάξεως 30 % με 40 % στη συνολική ετήσια δαπάνη ενέργειας».
Στο δελτίο Τύπου περιλαμβάνεται και η εξής δήλωση για το θέμα του Γιώργου Μπέζου, διοικητή του Νοσοκομείου:
« Δικαιώνονται καθημερινά η δουλειά μας και οι κόποι μας. Το Νοσοκομείο Καλαμάτας – το Νοσοκομείο μας – θέλουμε να το πάμε ψηλά και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε καθημερινά.
Η εξοικονόμηση πόρων σήμερα στο ΕΣΥ είναι το μεγάλο ζητούμενο. Στον τομέα αυτό το Νοσοκομείο Καλαμάτας θεωρώ ότι έχει να παρουσιάσει έργο. Ο στόχος μας είναι διττός: από τη μία να υλοποιούμε καθημερινά βέλτιστες πρακτικές, προς όφελος της Υγείας των πολιτών και από την άλλη να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στη μεταφορά αυτής της τεχνογνωσίας και στα άλλα Νοσοκομεία. Σε αυτό το πλαίσιο αναλαμβάνουμε το αμέσως επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες πανελλήνιας εμβέλειας.
Είναι αρκετά τα εκατομμύρια ευρώ που μπορεί να εξοικονομήσει το Σύστημα Υγείας από αυτές τις δράσεις. Είναι χρέος μας λοιπόν να κινηθούμε κατ’ αυτόν τον τρόπο και αυτό θα πράξουμε».