Τρίτη, 28 Απριλίου 2015 03:00

Χρ. Καντζιλιέρη: Ο Δήμος πρέπει να δει πιο σοβαρά το θέμα με τα αδέσποτα

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Παρά τις μεγάλες προσπάθειες που καταβάλλει ο Φιλοζωικός Όμιλος Καλαμάτας, το πρόβλημα με τα αδέσποτα σκυλιά συνεχώς θα ξεχειλώνει. Όπως τόνισε η Χριστίνα Καντζιλιέρη, χθες το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, το πρόβλημα θα λυθεί μόνο…

…όταν γίνουμε υπεύθυνοι, όταν καταλάβουμε ότι πρόκειται για έμψυχα όντα που χρειάζονται τη φροντίδα μας, την οποία αν δεν μπορούμε να την προσφέρουμε τότε δεν θα πρέπει και να τα αποκτούμε.

Χθες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη δημιουργία χώρου βραχείας νοσηλείας των αδέσποτων ζώων, στο Νέδοντα, δίπλα από το φυτώριο του Δήμου.
Η τοποθέτηση της Χριστίνας Καντζιλιέρη, κτηνιάτρου και δημοτικής συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», έχει ως εξής: «Εγκρίνουμε το χώρο βραχείας φιλοξενίας ζώων, εφόσον γίνει σωστή διαμόρφωση σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.
ΟΜΩΣ πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους πως το καταφύγιο αποτελεί χώρο ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ παραμονής και περίθαλψης.
Σύμφωνα με το νόμο 4039/2012 τα ζώα στειρώνονται, σημαίνονται ηλεκτρονικά ως αδέσποτα, καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση και στη συνέχεια επανεντάσσονται στο οικείο τους περιβάλλον.
Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι Δήμοι, οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά, καθώς και τα συνεργαζόμενα με αυτούς φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις.
Αυτό σημαίνει πως πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τα ζώα. Τα καταφύγια δεν δημιουργούνται για να μαντρώσουμε τα σκυλιά για να μην μας ενοχλούν και να θεωρούμαστε πολιτισμένοι.
Η κατάσταση με τα αδέσποτα έχει ξεφύγει και πρέπει κάποια στιγμή να το δούμε σοβαρά και όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Γιατί όλοι έχουμε ευθύνη.
Τα σκυλιά που ήταν πάντα αδέσποτα έχουν όλα σχεδόν στειρωθεί. Κάθε μέρα όμως «ξεφυτρώνουν» καινούργια, ακόμα και ράτσες που κάποιοι πλήρωσαν ακριβά για να τα αποκτήσουν.
Η φιλοζωία στην Ελλάδα για τους περισσότερους είναι δυστυχώς μόδα. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν γνωρίζουν τι υποχρεώσεις έχουν απέναντι στο κατοικίδιό τους. Παίρνουν σκύλο χωρίς να έχουν χρόνο και χώρο. Διαπιστώνουν στην πορεία πως είναι ένα ζωντανό πλάσμα που έχει ανάγκες και απαιτήσεις και αφού κάνουν το κομμάτι τους και το χρησιμοποιούν ως αξεσουάρ, το αφήνουν σε ένα μπαλκόνι ακόμα και χωρίς νερό ή το παρατάνε στο δρόμο.
Στην Ελλάδα έχουμε τους πιο αυστηρούς νόμους σε ό,τι αφορά τα ζώα συντροφιάς, αλλά για μία ακόμα φορά, δεν τηρούνται.
Σύμφωνα λοιπόν με το νόμο: Στις υποχρεώσεις ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς είναι να μεριμνούν για την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή τους (το γνωστό τσιπάκι).
Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει πρόστιμο από 300 έως 600€.
Επίσης το φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή η ένωση προσώπων που για εμπορικούς σκοπούς εκτρέφει, αναπαράγει ή πωλεί ζώα συντροφιάς, οφείλει να εφοδιάζεται με αντίστοιχη άδεια ίδρυσης και λειτουργίας.
Η παράνομη εμπορία ζώων συντροφιάς κατά τους όρους του παρόντος νόμου, (άρθρο 6 παραγρ 1 και άρθρο 10 παραγρ 1) τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από πέντε χιλιάδες έως δεκαπέντε χιλιάδες ευρώ.
Αρμόδια όργανα βεβαίωσης των παραβάσεων του παρόντος νόμου είναι τα όργανα της Δημοτικής αστυνομίας, της  θηροφυλακής, των κυνηγετικών συλλόγων, οι υπάλληλοι των τελωνείων και των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου.
Αν σε ένα δήμο δεν λειτουργεί υπηρεσία δημοτικής αστυνομίας, η βεβαίωση των παραβάσεων γίνεται από όργανα άλλης αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου και το πρόστιμο καταβάλλεται στο δικαιούχο Ο.Τ.Α.
Ακόμα και αν δεν ξέρουμε κάποιον που εκτρέφει παράνομα κουτάβια αρκεί να ανοίξουμε τις εφημερίδες, όπου υπάρχουν αγγελίες πώλησης ζώων.
Δεν κρύβονται, παρανομούν και δεν κρύβονται.
Βέβαια η προσφορά είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση, γι’ αυτό και αρκετά κουτάβια καταλήγουν στο δρόμο.
Κατά τη γνώμη μας ο δήμος θα πρέπει να δει το θέμα πιο σοβαρά.
Αρχικά πρέπει να γίνει καταγραφή των αδέσποτων σκύλων. Να διατεθεί προσωπικό και με τη βοήθεια της φιλοζωικής να καταγραφούν τα αδέσποτα που υπάρχουν σε κάθε περιοχή. Μην περιμένετε από τους εθελοντές του Φ.Ο.Κ., οι οποίοι έχουν ξεπεράσει πλέον τον εαυτό τους, έχουν εξαφανιστεί από τα σπίτια τους και κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.
Ο νόμος πρέπει να τηρηθεί. Ξεκινήστε να βεβαιώνετε παραβάσεις. Έτσι θα αναγκαστούν οι ιδιοκτήτες να είναι καταρχήν νόμιμοι και πιο υπεύθυνοι.
Σε διαφορετική περίπτωση προσπαθείτε να γεμίσετε ένα βαρέλι που δεν έχει πάτο".