Τετάρτη, 13 Μαϊος 2015 03:00

Πρωτόγνωρα αντίξοες οι συνθήκες για το φετινό Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Πρωτόγνωρα αντίξοες οι συνθήκες για το φετινό Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

ΤΙ ΕΙΠΕ Η ΒΙΚΥ ΜΑΡΑΓΚΟΠΟΥΛΟΥ
«Ένας καλός διευθυντής την αξία του τη δείχνει στις δύσκολες συνθήκες». Αυτή η φράση της Βίκυς Μαραγκοπούλου αποκαλύπτει το εξαιρετικά αντίξοο πλαίσιο μέσα στο οποίο καλείται να διοργανώσει το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Το μεσημέρι το Δ.Σ. της Φάρις ενέκρινε τον ιδιαίτερα μειωμένο προϋπολογισμό της φετινής διοργάνωσης…

Σύμφωνα με την τοποθέτηση της καλλιτεχνικής υπεύθυνης του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού, Βίκυς Μαραγκοπούλου, η φετινή διοργάνωση είναι η πιο δύσκολη, όχι τόσο λόγω του μειωμένου προϋπολογισμού αλλά κυρίως εξαιτίας της γενικής αβεβαιότητας. Η αβεβαιότητα αυτή, όπως σημείωσε, έχει ως αποτέλεσμα την χωρίς προηγούμενο καθυστέρηση οριστικοποίησης του προγράμματος.
Η κ. Μαραγκοπούλου δεν διευκρίνισε αν η καθυστέρηση προκλήθηκε από τη χρονοτριβή της δημοτική αρχής για τη λήψη των αποφάσεών της σχετικά με τη φετινή διοργάνωση. Τόνισε πάντως ότι πρώτη φορά υπήρξαν ακυρώσεις από σχήματα με τα οποία είχαν γίνει συζητήσεις για να λάβουν μέρος στο Φεστιβάλ. Ακυρώσεις που συνδέονται με τη γενική αβεβαιότητα που επικρατεί όσον αφορά την οικονομική κατάσταση της χώρας. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι λόγω των ακυρώσεων αυτών έχει φτιάξει και αλλάξει τρεις φορές το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, το οποίο ωστόσο είναι πλέον έτοιμο σε ποσοστό 80-90%.
Πάντως η Βίκυ Μαραγκοπούλου διαβεβαίωσε ότι και το φετινό Φεστιβάλ θα είναι υψηλού επιπέδου, εντυπωσιακό και θα αρέσει πολύ στον κόσμο. Επιπλέον είπε ότι θα δοθεί έμφαση στην ελληνική δημιουργία, ενώ εξέφρασε και τη δική της στενοχώρια για το γεγονός ότι φέτος δεν θα γίνουν παραστάσεις στο Κάστρο. Ο αγαπημένος χώρος του Κάστρου έχει εξαιρεθεί από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στο πλαίσιο της προσπάθειας μείωσης του κόστους της διοργάνωσης, κόστος που ο πρόεδρος της Φάρις, Θανάσης Ηλιόπουλος, τόνισε ότι διογκώνεται από τον εξοπλισμό που πρέπει να εγκατασταθεί στο εκεί αμφιθέατρο.
Σχετικά με τον μειωμένο προϋπολογισμό του Φεστιβάλ η Βίκυ Μαραγκοπούλου σημείωσε ότι «ένας καλός διευθυντής δεν είναι καλός μόνο όταν έχει πολλά χρήματα για να κάνει τη δουλειά του. Ίσως μάλιστα τα πολλά χρήματα να οδηγούν σε πολλά και μεγάλα λάθη. Ένας καλός διευθυντής δείχνει την αξία του στις δύσκολες συνθήκες, όταν με λιγότερα χρήματα κρατάει ψηλά το επίπεδο». Ο προϋπολογισμός που ενέκρινε ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις ανέρχεται στα 400.000 ευρώ, περίπου 30% μειωμένος σε σύγκριση με πέρσι. Για εκδηλώσεις έχουν προϋπολογιστεί 88.500 ευρώ, για εκπαιδευτικές δραστηριότητες και παράλληλες εκδηλώσεις 9.500 ευρώ, για την οργάνωση παραγωγής 190.500 ευρώ, για τα οργανωτικά 83.000 ευρώ, για τα έντυπα 3.500 ευρώ, για την προβολή-διαφήμιση 23.000 ευρώ και για δημόσιες σχέσεις 2.000 ευρώ.
Ο πρόεδρος της Φάρις, Θανάσης Ηλιόπουλος σημείωσε ότι ο ίδιος ο υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, ζήτησε να γίνει φέτος το Φεστιβάλ πάση θυσία, αναγνωρίζοντας την αξία και την απήχησή του. Πρόσθεσε ωστόσο ότι ενημέρωση ακόμη δεν υπάρχει για το πόσα χρήματα θα δώσει το υπουργείο και πότε θα τα δώσει.
Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Τάσος Πολυχρονόπουλος, τόνισε από την πλευρά του ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας έχει καταξιωθεί όχι από το ύψος του προϋπολογισμού των προηγούμενων χρόνων αλλά από το ήθος, την ποιότητα και την εντιμότητα της διοργάνωσης. Επανέλαβε ότι είναι ανάγκη να γίνει μια σε βάθος συζήτηση για το παρόν και το μέλλον του Φεστιβάλ, όχι όμως τώρα αλλά το Σεπτέμβριο, καθώς αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η απόλυτη αφιέρωση στην προετοιμασία της φετινής διοργάνωσης.
Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας Πολιτών», Μιχάλης Αντωνόπουλος εξέφρασε την άποψη, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο, ότι το Φεστιβάλ Χορού δεν ακολουθεί μια εξελικτική πορεία αλλά αντίθετα βρίσκεται σε φάση όπου δοκιμάζεται η βιωσιμότητά του. Πρόσθεσε ότι ανησυχεί για το μέλλον της διοργάνωσης, γι’ αυτό είναι και δικό του αίτημα να πραγματοποιηθεί μια σε βάθος συζήτηση για τις προοπτικές της. Τέλος ζήτησε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των διοργανωτών του Φεστιβάλ και του Γραφείου Υποψηφιότητας της Καλαμάτας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι μεν μπορούν να βοηθήσουν τους δε και αντίστροφα.
Σημειώνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό το 21o Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας θα κάνει πρεμιέρα στις 18 Ιουλίου και θα κλείσει την αυλαία του στις 23 του μήνα.
Στ.Μ.