Παρασκευή, 15 Μαϊος 2015 03:00

Ο Νίκας φοβήθηκε τον Τατούλη…

ΥΠΟΘΕΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ 
Αν και ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, υιοθετεί τη πρόταση για την αποκεντρωμένη διαχείριση των σκουπιδιών από όμορους Δήμους, αν και θεωρεί ότι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας περιλαμβάνει σημεία που δεν συμφέρουν τους Δήμους, εντούτοις αρνήθηκε τη λήψη σχετικής απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο…

 

Το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών, σύμφωνα με το σχεδιασμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που προβλέπει την ανάθεση της ολικής διαχείρισης στην ΤΕΡΝΑ, έπειτα από διαγωνισμό που έχει ολοκληρωθεί, συζητήθηκε το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, με πρωτοβουλία και εισήγηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που στηρίζεται από το ΚΚΕ.
Ο  επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Δημήτρης Οικονομάκος, τόνισε ότι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας εξυπηρετεί τα συμφέροντα μεγάλων ομίλων και όχι τους εργαζόμενους και την προστασία του περιβάλλοντος. Ζήτησε τη διαχείριση των απορριμμάτων από δημόσιο φορέα, με τη συμμετοχή των Δήμων, χωρίς ιδιώτες.
Από την πλειοψηφία εισηγητής ήταν ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Θανάσης Βασιλόπουλος, που παρουσίασε της θέσεις του Δήμου, τις αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις, όσον αφορά το σχεδιασμό της Περιφέρειας για τη διαχείριση των απορριμμάτων.
Από τη μείζον μειοψηφία ο επικεφαλής της, Μανώλης Μάκαρης, αποδέχθηκε σε γενικές γραμμές το πλαίσιο της εισήγησης του Δημήτρη Οικονομάκου, με διαφωνία σε ό,τι αφορά τη διαχείριση από δημόσιο φορέα, τονίζοντας ότι τον πρωτεύοντα ρόλο πρέπει να έχουν οι ίδιοι οι Δήμοι. Πιο εξειδικευμένα παρουσίασε τις θέσεις της μείζονος μειοψηφίας ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Θεοφιλόπουλος που τόνισε και τις διαφωνίες της παράταξής του με την εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Ο Θόδωρος Μπρεδήμας, επικεφαλής της «Αλλαγής», μίλησε για έλλειμμα δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν  μπορεί να γίνεται τέτοια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς να έχει προσκληθεί ο αρμόδιος για το συγκεκριμένο θέμα, που είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, συμφώνησε με την εισήγηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, συμφώνησε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να γίνεται αποκεντρωμένα, από όμορους Δήμους. Επανέλαβε ότι η δημοτική αρχή έχει επιφυλάξεις ή ενστάσεις για τους όρους με τους οποίους η ΤΕΡΝΑ αναλαμβάνει τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου. Σχολίασε δε ότι τα σκουπίδια είναι η μόνη επένδυση με εγγυημένη κερδοφορία για τους επενδυτές. Πρόσθεσε ότι υπάρχει πρόβλημα έκφρασης των Δήμων, διότι τα αντιπροσωπευτικά τους όργανα δεν έχουν τοποθετηθεί για τα ζητήματα που υπάρχουν σχετικά με το σχεδιασμό της Περιφέρειας. Από την άλλη ωστόσο ο Παναγιώτης Νίκας επανέλαβε ότι υπάρχει από τη Περιφέρεια συγκεκριμένος σχεδιασμός, που μάλιστα βρίσκεται μια υπογραφή πριν αναλάβει η ΤΕΡΝΑ, ενώ αντίθετα από την κυβέρνηση δεν έχει κατατεθεί ακόμη συγκεκριμένη πρόταση. Ο δήμαρχος Καλαμάτας κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να περιμένει την κυβέρνηση να παρουσιάσει τη δική της πρόταση και μετά να λάβει απόφαση για το διαγωνισμό της Περιφέρειας. Όπως εκτίμησε, η κυβερνητική πρόταση θα κατατεθεί εντός των ημερών.
Πολλοί θεωρούν ότι ο δήμαρχος Καλαμάτας αρνήθηκε να δώσει την ψήφο της πλειοψηφίας σε πρόταση κατά του διαγωνισμού της Περιφέρειας, ώστε να αποφύγει νέα σύγκρουση με τον περιφερειάρχη, Πέτρο Τατούλη…
Τη συνεδρίαση παρακολούθησε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, Νίκος Πατσαρίνος, που τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης να πάρει θέση για το διαγωνισμό της Περιφέρειας όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων. Όπως εξήγησε, τώρα βρισκόμαστε στη φάση όπου η ΤΕΡΝΑ έχει ανακηρυχθεί προσωρινός ανάδοχος της διαχείρισης των σκουπιδιών της Περιφέρειας, όμως για να οριστικοποιηθεί ο ανάδοχος πρέπει πρώτα να αποφανθούν το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου έχουν κατατεθεί αιτήσεις ακύρωσης και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Πρόσθεσε ότι αυτή την περίοδο προχωράει η αναθεώρηση του εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού, από την οποία αναμένεται ότι θα προκύψουν ζητήματα, καθώς πιθανότατα ο διαγωνισμός της Περιφέρειας δεν θα ανταποκρίνεται σε όσα θα επιβάλλει ο νέος σχεδιασμός.
Τελικά, την εισήγηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υπερψήφισαν η ίδια η παράταξη και η «Ανεξάρτητη Συμμαχία» του Μιχάλη Αντωνόπουλου, η δημοτική αρχή ψήφισε λευκό, ενώ οι παρατάξεις του Μανώλη Μάκαρη και του Θόδωρου Μπρεδήμα ψήφισαν δικές τους προτάσεις.
Στ.Μ.