Πέμπτη, 21 Μαϊος 2015 00:00

Γουρνοπούλες παντού στην Καλαμάτα για την Ανάληψη

Δήμος Μπουσούνης, Νίκος Μανιατέας και Αντώνης Τσώνης, στο "Κρεοπωλείον 29", απολαμβάνουν τη γευστική ψητή γουρνοπούλα Δήμος Μπουσούνης, Νίκος Μανιατέας και Αντώνης Τσώνης, στο "Κρεοπωλείον 29", απολαμβάνουν τη γευστική ψητή γουρνοπούλα

ΤΗΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΘΙΜΟ 
Με συνέπεια και φέτος, οι Καλαματιανοί τιμούν το έθιμο και από το πρωί έχουν «στήσει ουρές» στους πάγκους με τις γουρνοπούλες, για να προμηθευτούν τον γευστικό μεζέ. Την Αναλήψεως σήμερα, αλλά και των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και σε όλα σχεδόν τα ψητοπωλεία και κρεοπωλεία…

…πωλείται η παραδοσιακή ψητή γουρνοπούλα.
Επίκεντρο του εορτασμού ήταν φυσικά το πρωί η εκκλησία της Αναλήψεως, κοντά στο λιμάνι, στο οποίο έχει καταπλεύσει και το κρουαζιερόπλοιο Thomson Majesty. Οι τουρίστες παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον τους πάγκους με τις γουρνοπούλες και τους πωλητές που έκοβαν με το μπαλτά τους τι μερίδες. Δεν «τόλμησαν» ωστόσο να αγοράσουν και οι ίδιοι λίγο μεζέ και να τον δοκιμάσουν.
Ο Νίκος Μανιατέας, από το «Κρεοπωλείον 29», στην οδό Φαρών, κοντά στην πλατεία της Φραγκόλιμνας, μας είπε ότι από το πρωί η προσέλευση του κόσμου για την αγορά ψητής γουρνοπούλας είναι μεγάλη. Τόνισε ότι ο κόσμος συνεχίζει να προτιμά την ποιότητα, γι’ αυτό και επιλέγει από πού θα ψωνίσει, ενώ σημείωσε ότι η τιμή της γουρνοπούλας είναι σταθερή εδώ και χρόνια, στα 12 ευρώ το κιλό. 
Η οικογένεια Μπουγιουκλή, που έχει το ουζερί «Φάρος» στο λιμάνι, στην οδό Ψαρών, έψησε και φέτος γουρνοπούλες και προσέφερε στους καταναλωτές. Στο λιμάνι φέτος η κίνηση δεν ήταν τόσο πολύ μεγάλη όσο τα προηγούμενα χρόνια, παρότι βγήκε ο κόσμος. Ο λόγος προφανώς είναι η δύσκολη οικονομική κατάσταση των πολιτών.
Στ.Μ. 

Στο ουζερί Φάρος, της οικογένειας Μπουγιουκλή, στο λιμάνι της Καλαμάτας