Παρασκευή, 22 Μαϊος 2015 00:00

Όχι στη "φυλακή" του σπιτιού ή στην ξενιτιά για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες

ΝΑ ΙΔΡΥΘΕΙ ΣΕΚ 
Να μην καταδικάζονται τα παιδιά με ειδικές ανάγκες σε "φυλάκιση" στο σπίτι τους, μόλις τελειώνουν τη φοίτηση στο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καλαμάτας, αλλά να ιδρυθεί και να λειτουργήσει Δημόσια Σχολή Επαγγελματικής Κατάρτισης Ειδικής Αγωγής, ζητάει ο Σύλλογος Γονέων με…

…επιστολή του προς όλες τις αρμόδιες πολιτικές και διοικητικές αρχές.Ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι οι οικογένειες των παιδιών δεν αντέχουν ούτε να κρατήσουν τα παιδιά φυλακισμένα στο σπίτι ούτε και να ξενιτευτούν στην Αθήνα, με αφόρητο οικονομικό κόσμος, σε ιδιωτικές τέτοιες σχολές επαγγελματικής κατάρτισης ειδικής αγωγής.
Επιπλέον ζητάει, μέχρι να ιδρυθεί και να λειτουργήσει η Δημόσια Σχολή, να επιτραπεί η παράταση της φοίτησης των παιδιών στο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καλαμάτας.
Το αίτημα του Συλλόγου Γονέων έχει ως εξής: «Στην περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας, λειτουργεί Ειδικό Νηπιαγωγείο, Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Ε.Ε.Ε.Ε.Κ στην Καλαμάτα, και στα Φιλιατρά Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.
Στις δομές Β’ θμιας εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) φοιτούν τα παιδιά μας από ηλικία 14 ετών μέχρι περίπου την ηλικία 20 ετών.
Σύμφωνα με τον ν. 4186/ΦΕΚ193/τ.Α/17-9-2013, κεφ. Ζ’, Λοιπές διατάξεις, άρθρο 28, θέματα ειδικής Αγωγής, η φοίτηση των μαθητών διαρκεί 6 χρόνια και δίνεται στους αποφοίτους η δυνατότητα εγγραφής στις Δημόσιες Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης Ειδικής Αγωγής (ΣΕΚ Ειδικής Αγωγής).
Με το ΦΕΚ 945/15-4-2014, τεύχος Β’, απόφαση 3691, ορίζεται ίδρυση Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής κατάρτισης (ΔΙΕΚ) ειδικής αγωγής, χωρίς να γίνεται αναφορά στην ίδρυση Δημοσίων Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης Ειδικής Αγωγής (ΣΕΚ Ειδικής Αγωγής).
Σύμφωνα με το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα,  δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλος φορέας Ειδικής Αγωγής –Εκπαίδευσης δημοσίου χαρακτήρα, στον οποίο θα μπορούσαν να ενταχθούν οι απόφοιτοι, προκειμένου να συνεχιστεί η επαγγελματική τους κατάρτιση  , η εκμάθηση δεξιοτήτων και η εν γένει προετοιμασία τους για αυτόνομη ή ημιαυτόνομη διαβίωση καθώς επίσης και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κοινωνικοποίηση τους.
Τα παιδιά που φοιτούν στις δομές αυτές είναι παιδιά χαμηλής λειτουργικότητας και πολλά από αυτά έχουν διαγνωστεί με πολλαπλές αναπηρίες κι ως εκ τούτου έχουν ανάγκη δια βίου στήριξης. Τα παιδιά μας φοιτούν στο Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) Καλαμάτας, στο οποίο προβλέπεται εξαετής (6)  φοίτηση, η οποία όμως , σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για την κάλυψη των εκπαιδευτικών τους αναγκών και την κοινωνικοποίησή τους.  Φέτος πρόκειται να αποφοιτήσουν 20 παιδιά.  Εάν αυτά τα παιδιά , μετά την αποφοίτηση τους αναγκαστούν να μείνουν στο σπίτι,  σταδιακά θα απολέσουν ότι κατέκτησαν στη διάρκεια των σπουδών τους. Αυτό θα ήταν ολέθριο για τα ίδια τα παιδιά αλλά και για τις οικογένειες τους.
Επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω φοίτησης των παιδιών μας σε άλλο δημόσιο φορέα , πλέον οι επιλογές των οικογενειών μας είναι είτε να κλείσουν τα παιδιά στο σπίτι με τις ολέθριες συνέπειες που αυτό συνεπάγεται για τα ίδια τα παιδιά αλλά και για όλα τα μέλη της οικογένειας είτε να προσανατολιστούν στην εύρεση ιδιωτικού φορέα, γεγονός που συνεπάγεται αφενός τεράστια οικονομική επιβάρυνση και οι οικογένειές μας δεν μπορούν να την αντέξουν  αφετέρου την μετακόμιση όλης της οικογένειας στην Αθήνα ή σε κάποιο άλλο μεγάλο αστικό κέντρο με τέτοιες δομές.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι οποιοσδήποτε ιδιωτικός φορέας ή ίδρυμα ή σχολείο, θα εξοντώσει οικονομικά τις οικογένειες μας. Δέον να σημειώσουμε εδώ ότι πολλά από τα παιδιά χρειάζονται δια βίου στήριξη, και απώτερος σκοπός μας είναι και  η δημιουργία ξενώνα γι’ αυτά τα παιδιά.
Με την από 4-5-2015 απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας, αποφασίσαμε να αγωνιστούμε για την ίδρυση α) Σ.Ε.Κ. στην Καλαμάτα και β) για την ίδρυση και λειτουργία ξενώνα  όπου θα φιλοξενούνται παιδιά που χρειάζονται δια βίου στήριξη.
Σας πληροφορούμε ότι έχουμε επισταμένη προσωπική επαφή  και συναντήσεις  με όλους τους  αρμόδιους φορείς στο Δήμο Καλαμάτας και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, οι οποίοι μας δήλωσαν απερίφραστα πως στηρίζουν με την προσπάθειά μας αυτή και  δεσμεύτηκαν ότι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, θα κάνουν ότι είναι δυνατό για να επιτευχθεί σύντομα ο στόχος μας.
Έχουμε ζητήσει κι επίκειται  συνάντηση με τους Βουλευτές του Νομού μας, προκειμένου να ενημερωθούν για το θέμα αυτό.
Έχουμε επικοινωνήσει με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Πετρόπουλο Παναγιώτη , ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι θα επιληφθεί του θέματος .
Οι στεγαστικές ανάγκες του ΣΕΚ , εφόσον κρίνουν οι αρμόδιοι φορείς, μπορούν  να καλυφθούν από το κτίριο στο οποίο στεγάζεται το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. , με λειτουργία του ΣΕΚ τις απογευματινές ώρες.  Σε περίπτωση που οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. , δεν επαρκούν στο μέλλον ,  ο Σύλλογός μας  έχει αιτηθεί την παραχώρηση κάποιου δημοτικού κτιρίου και ταυτόχρονα προσπαθεί να βρει χώρο κοντά στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ  ώστε, αν παραστεί ανάγκη και μέχρι την ίδρυση και λειτουργία της Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης Ειδικής Αγωγής (ΣΕΚ),  να  διδάσκονται εκεί  κάποιες από τις δραστηριότητες και τα μαθήματα του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.
Με την από 11-5-2015 επιστολή μας στον διευθυντή του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ, κ. Παναγιώτη Κάτσο, ζητάμε την παράταση της φοίτησης των παιδιών μας στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ, μέχρι τη δημιουργία ΣΕΚ Ειδικής Αγωγής.
Πιστεύουμε ακράδαντα πως  σε μια ευνομούμενη χώρα με ηθικές αξίες , πολιτιστική κληρονομιά,  κοινωνική ευαισθησία και δημοκρατικές αρχές, με πρωταρχική αυτή της Ισότητας των πολιτών της, τα παιδιά μας δεν πρέπει να θεωρούνται «παιδιά ενός κατώτερου Θεού».
Πιστεύουμε πως η λειτουργία του ΣΕΚ  Ειδικής Αγωγής στο Νομό μας, με κατώτερο όριο φοίτησης τα τρία (3) έτη, είναι επιτακτική ανάγκη. 
Για όλους τους παραπάνω λόγους,
ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ
1)      Την ίδρυση και λειτουργία Δημόσιας Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης Ειδικής Αγωγής , ΣΕΚ, στην Περιφερειακή ενότητα Μεσσηνίας.
2)      Να επιτραπεί η παράταση φοίτησης των παιδιών μας στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Καλαμάτας μέχρι την ίδρυση και λειτουργία του ΣΕΚ».