Παρασκευή, 22 Μαϊος 2015 00:00

Ξηλώνουμε έναν έναν τους νόμους του μνημονίου είπε η Γιώτα Κοζομπόλη

Ξηλώνουμε έναν έναν τους νόμους του μνημονίου είπε η Γιώτα Κοζομπόλη

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 
«Ήδη έχουμε αρχίσει το ξήλωμα των νόμων του μνημονίου και το ξέρετε», απάντησε η Γιώτα Κοζομπόλη, στον Χαράλαμπο Αθανασίου, κατά τη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, όταν εκείνος της είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαγγείλει την κατάργηση τους με ένα άρθρο…

Η βουλευτής Μεσσηνίας και εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ στην εξεταστική επιτροπή τόνισε κατά τη συνεδρίαση ότι «η Εξεταστική Επιτροπή έχει πια συσταθεί και είναι πραγματικότητα, έχει αρχίσει ήδη τις εργασίες της. Οι εργασίες της σηματοδοτούν, αν μη τι άλλο, το τέλος μιας εποχής, της εποχής των μνημονίων όπως θα έλεγε ο ιστορικός του μέλλοντος ή άλλως της εποχής των παγετώνων ή της εποχής της μεγάλης κρίσης».
Η Γιώτα Κοζομπόλης σημείωσε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι «το ερώτημα που κυριαρχεί στους σκεπτόμενους πολίτες αυτής της χώρας είναι ποιος έχει την κύρια ευθύνη για τη χαμένη γενιά του 21ου αιώνα. Η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και τα σχετικά Ζάππεια; Ο μη εκλεγμένος τραπεζίτης Παπαδήμος που επέβλεψε τη μεταφορά χρέους από τις γαλλογερμανικές τράπεζες στους φορολογούμενους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το υποτιθέμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που στο τέλος ήταν μερικά δισεκατομμύρια υψηλότερο από το χρέος που ήταν πριν το «κούρεμα»; Τα στικάκια με τις λίστες που συγκεκριμένοι Υπουργοί έπαιρναν στα σπίτια τους ή τα αλλοίωναν κατά την κατεύθυνση που έπαιρνε το οικογενειακό τους δέντρο; Ο Γεώργιος Παπανδρέου με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν»; Ο Κώστας Καραμανλής με τη «θωρακισμένη» οικονομία και τις καθυστερημένες στην έκδοσή τους ώρες ευθύνης του 2009; Ο Σημίτης με τα μεγαλεπήβολα εγχειρήματα των Ολυμπιακών Αγώνων και των μεγάλων έργων; Το πελατειακό κράτος, η διαφθορά, η φοροδιαφυγή, οι αγορές του αιώνα, η Lehman Brothers ή όλα αυτά μαζί;
Φυσικά, το έργο της Επιτροπής θα είναι εκ των πραγμάτων πολύπλευρο και ογκώδες. Στόχος είναι να γίνει διερεύνηση των πάντων: Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat που μέσα σε λίγους μήνες έχουν τριπλασιάσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα κι έχουν διογκώσει το δημόσιο χρέος, αλλά και τα στραβά μάτια που φαίνεται ότι έκαναν σε άλλες περιόδους.
Επίσης, θα είναι ενδιαφέρον να προσδιοριστούν γενικά και ειδικά ποιοι ήταν αυτοί που μαζί με άλλους τα «φάγανε».
Πραγματικά, δεν υπάρχει αμφιβολία ποιο θα είναι το κεντρικό θέμα έρευνας των οικονομολόγων, των ιστορικών και των πολιτικών επιστημόνων που θα ασχοληθούν με την Ελλάδα στα χρόνια που έρχονται. Θα είναι οι αιτίες της πορείας της παρακμής αυτής της χώρας στο πρώτο τέταρτο του 21ου αιώνα, αιτίες αντικειμενικές, όπως η παγκόσμια κρίση ή υποκειμενικές, όπως οι κυβερνώντες κύκλοι της χώρας μας που μας οδήγησαν σε αυτό που λέμε μνημόνια και στις συνέπειες της εφαρμογής αυτών των μνημονίων;
Τα φαντάσματα θα εξακολουθούν να σκιάζουν τις επόμενες γενιές, περίπου όπως η Μικρασιατική Καταστροφή πριν από εκατό σχεδόν χρόνια. Και μπορεί να μη χρειάζεται στους καιρούς μας να εκτελέσουμε έξι στρατηγούς, αλλά χρειάζεται να βγάλουμε όλους τους σκελετούς μας από τα ντουλάπια. Χρειάζεται να πέσει όσο το δυνατόν περισσότερο φως σε όλες τις πτυχές αυτής της ιστορικής περιόδου.
Χρειάζεται να βγάλουμε ένα πόρισμα όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό από τη σημερινή κοντινή οπτική γωνία και να αφήσουμε τους ιστορικούς και τους οικονομολόγους του μέλλοντος να ξαναμελετήσουν τα υλικά που θα συγκεντρώσουμε και να συμπληρώσουν τα κενά.
Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις απόψεις που διατυπώθηκαν από ορισμένους αρθρογράφους και πολιτικούς που ισχυρίζονται ότι ο λόγος που συστάθηκε η Επιτροπή Διερεύνησης των Μνημονίων είναι ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης από τις διαπραγματεύσεις μας με τους εταίρους που γίνονται από τη νέα Κυβέρνηση».