Δευτέρα, 08 Ιουνίου 2015 00:00

Τι συμβαίνει με τις παιδικές χαρές του Δήμου Καλαμάτας

Η παιδική χαρά της οδού Αύρας, στα Γιαννιτσάνικα Η παιδική χαρά της οδού Αύρας, στα Γιαννιτσάνικα

Δ. ΦΑΒΒΑΤΑΣ - Θ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
Σύνθετες, δύσκολες, χρονοβόρες και δαπανηρές είναι οι διαδικασίες προκειμένου να πιστοποιηθούν οι παιδικές χαρές του Δήμου Καλαμάτας. Ο Δημήτρης Φαββατάς μιλάει για σοβαρά προβλήματα σε παιδικές χαρές της πόλης, ενώ ο αρμόδιος Θανάσης Βασιλόπουλος τονίζει ότι πολύ κοντά στην πιστοποίηση βρίσκονται δέκα παιδικές χαρές, καθώς επίσης σε τρεις ακόμη θα γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις…

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Φαββατάς, σχολίασε ότι καθυστερεί η πιστοποίηση των παιδικών χαρών και ότι ορισμένες από αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με το φωτισμό, την καθαριότητα και τα παιχνίδια.
Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, τόνισε ότι η διαδικασία της πιστοποίησης είναι δύσκολη, διαβεβαίωσε όμως ότι σύντομα θα πιστοποιηθούν οι πρώτες δέκα παιδικές χαρές του Δήμου.
Συνολικά ο Δήμος είχε 52 παιδικές χαρές, αλλά έχουν καταργηθεί οι 12, λόγω ακαταλληλότητας του χώρου. Άρα μετά τις δέκα που θα πιστοποιηθούν θα ακολουθήσει η διαδικασία της πιστοποίησης για τις υπόλοιπες τριάντα.
Όπως δήλωσε στην «Kalamata Journal» ο κ. Βασιλόπουλος, η εταιρεία πιστοποίησης έχει δώσει στο Δήμο Καλαμάτας πιστοποιητικό συμμόρφωσης για τις σαράντα παιδικές χαρές που διαθέτει πλέον. Για τις δέκα εξ αυτών, εξήγησε ο αντιδήμαρχος, «είμαστε στο τελικό στάδιο πιστοποίησης, καθώς απομένει η σύνταξη, από μέρους μας, δυο μελετών για την κάθε παιδική χαρά. Η πρώτη αφορά τη χωροθέτηση και η δεύτερη τη διάταξη των οργάνων. Εντός των ημερών θα ολοκληρωθούν οι μελέτες και θα αποσταλούν προς έγκριση στην τριμελή επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προκειμένου να μας χορηγηθεί η τελική πιστοποίηση».
Αυτές οι δέκα παιδικές χαρές είναι η βορεινή του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων, του Αναψυκτηρίου (Νέδοντας), του Αγίου Σίδερη, του Πέταλου, της πλατείας Τσίμπρα, της πλατείας Πλεύνας, του Κορδία, της πλατείας Μαυρομιχάλη, της Φραγκόλιμνας και της Κοινότητας Αλωνίων.
Επιπλέον ο αντιδήμαρχος κ. Βασιλόπουλος ανέφερε ότι πρόσφατα εγκρίθηκε η καταβολή πιστώσεων από το Πράσινο Ταμείο και ξεκινά η διαδικασία δημοπράτησης έργου του Δήμου Καλαμάτας για την αναβάθμιση-ανακατασκευή τριών ακόμη παιδικών χαρών, με προϋπολογισμό 95.000 ευρώ. Τα 80.000 ευρώ θα καταβληθούν από το Πράσινο Ταμείο και το υπόλοιπο ποσό από το Δήμο.
Στο πλαίσιο αυτού του έργου θα ανακατασκευαστεί πλήρως η παιδική χαρά της Παραλίας, κοντά στον Ναυτικό Όμιλο και θα γίνει εμπλουτισμός των παιχνιδιών στις δύο παιδικές χαρές που βρίσκονται στο νότιο και το κεντρικό μέρος του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων. Με το έργο αυτό θα καταστεί δυνατή η πιστοποίηση και των τριών αυτών παιδικών χαρών.
Στ.Μ.