Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015 18:51

Σε μποϊκοτάζ των εκδηλώσεων «Υδάτινες Γέφυρες» καλεί το Σωματείο της ΔΕΥΑΚ

Σε μποϊκοτάζ των εκδηλώσεων «Υδάτινες Γέφυρες» καλεί το Σωματείο της ΔΕΥΑΚ

ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Να μη λάβουν μέρος οι Καλαματιανοί στις εκδηλώσεις του προγράμματος «Υδάτινες Γέφυρες», καλεί το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ, υποστηρίζοντας ότι εντάσσονται στη λογική της εμπορευματοποίησης του νερού. Το Σωματείο ύψωσε και πανό στα γραφεία της ΔΕΥΑΚ κατά της επιχειρηματικότητας στον τομέα του νερού…


Σύμφωνα με το Σωματείο, δόθηκε εντολή σε εργαζόμενους της ΔΕΥΑΚ να συμβάλουν στην υλοποίηση των εκδηλώσεων στην Καλαμάτα, όμως εκείνοι αρνήθηκαν, τονίζοντας ότι πρόκειται για αντικείμενο για το οποίο δεν έχουν καμία υποχρέωση να εργαστούν. Από την πλευρά του ο Δήμος Καλαμάτας ανακοίνωσε ότι στις εκδηλώσεις συμμετέχουν στελέχη της ΔΕΥΑΚ.
Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ τονίζει, μεταξύ άλλων: «Η Ένωση των ΔΕΥΑ (δηλ. οι Δήμαρχοι και οι Πρόεδροι των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης Ελλάδας), σε συνεργασία με:
 α) ΜΚΟ (μη κυβερνητικές οργανώσεις), ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ - Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
 β) Επιχειρηματικούς ομίλους (ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΔΟΣΑΚΗ)
 γ) ICELAND LIECHTENSTEIN NORWAY δηλ. την Επιτροπή χρηματοδοτικού μηχανισμού, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους των Υπουργείων της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας, που διαχειρίζεται χορηγίες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, για 13 χώρες  με την συμμετοχή της Ελλάδας, αποφάσισαν να καταναλώσουν τα χρήματα, ή μέρος των χρημάτων «ενώνοντας την φωνή τους» για το νερό !!!
Να σημειωθεί ότι το πακέτο που διαχειρίζεται η επιτροπή για την Ελλάδα ανέρχεται στο ποσό των 63 εκατομμυρίων ευρώ.
Ήρθαν λοιπόν σε επαφή με την Διοίκηση της ΔΕΥΑΚ, η οποία χωρίς ούτε καν να ζητήσει διευκρινήσεις, ανταποκρίθηκε ευχαρίστως στο πρόγραμμα, συμπληρώνοντας και το ερωτηματολόγιο που της υπέδειξαν.
Διαβάζοντας φυσικά με προσοχή το ερωτηματολόγιο και τις απαντήσεις, είναι σαφής η κατεύθυνση της ανταποδοτικότητας της λειτουργίας της ΔΕΥΑΚ, του χαρατσώματος δηλαδή του λαού.
Όλοι εμείς που δεν τρέφουμε αυταπάτες για το ενδιαφέρον των επιχειρηματικών ομίλων και των ΜΚΟ για τις αγνές τους προθέσεις, θέλουμε να ενημερώσουμε το λαό της πόλης και τους εργαζόμενους που συμμετέχουν «κατόπιν εντολών» στο πρόγραμμα, ότι διαφωνούμε με την  υλοποίησή του, γιατί ανοίγει την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση του νερού».
Από την πλευρά του ο Δήμος Καλαμάτας τονίζει σε ανακοίνωσή του: «Στην Καλαμάτα «ρίχνει αυλαία» η πρώτη φάση του προγράμματος «Υδάτινες Γέφυρες: Ενώνουμε τη φωνή μας για το νερό!», της πρωτοβουλίας του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) για την προώθηση μιας νέας, συμμετοχικής κουλτούρας για το αστικό και ημιαστικό νερό.
Κατά το διάστημα 22-25 Ιουνίου 2015, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα βρίσκεται στην Καλαμάτα, προκειμένου να πραγματοποιήσει σειρά ενημερωτικών δράσεων με άξονα την ορθολογική διαχείριση του αστικού νερού, που θα απευθύνονται σε πολίτες και, παράλληλα, να εισαγάγει την πρακτική της διαβούλευσης και των συμμετοχικών διαδικασιών στη λήψη καίριων αποφάσεων, όπως αυτών που αφορούν στους υδατικούς πόρους.
Αύριο Τρίτη 23/6, στις 19.00, στον πεζόδρομο της οδού Αριστομένους, μπροστά στο Δημαρχείο, θα διεξαχθεί δυναμική εκδήλωση δρόμου (street event) με στόχο τη γνωριμία των πολιτών με το πρόγραμμα Υδάτινες Γέφυρες, την καταγραφή των ζητημάτων που αναδεικνύουν οι ίδιοι ως κρισιμότερα σε σχέση με τη διαχείριση του αστικού νερού και τη γενικότερη ενημέρωση του κοινού.
Την Τετάρτη 24/6 και ώρα 12 το μεσημέρι, στο Δημαρχείο, εκπρόσωποι του Δήμου Καλαμάτας, της ΔΕΥΑΚ και του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS θα παραχωρήσουν κοινή Συνέντευξη Τύπου με θέμα τους γενικότερους στόχους του προγράμματος, αλλά και την ειδικότερη υλοποίησή του στην πόλη της Καλαμάτας, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της περιοχής.
Παράλληλα, θα υλοποιηθούν δράσεις ανάπτυξης συμμετοχικών διαδικασιών στις οποίες θα εμπλακούν ομάδες πολιτών, στελέχη της ΔΕΥΑ Καλαμάτας, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακοί, ερευνητές, εμπειρογνώμονες και άλλοι τοπικοί φορείς. Οι εν λόγω δράσεις θα έχουν ως στόχο τη σύσταση μιας βασικής ομάδας εργασίας που θα αναλάβει την προώθηση των διαδικασιών διαβούλευσης για τη διαχείριση του νερού στην Καλαμάτα, καθώς και την προετοιμασία διαδραστικού συμμετοχικού εργαστηρίου, το οποίο θα αποτελέσει το επιστέγασμα των πιο πάνω δράσεων.
Τούτο θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας την Τετάρτη 24/6 και μεταξύ των ωρών 18.00 – 21.00, με στόχο την αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης και την καταγραφή, ιεράρχηση, ανάλυση και αντιμετώπιση των ζητημάτων αιχμής σε σχέση με την διαχείριση του νερού στην πόλη.
Στο πλαίσιο της συντονισμένης και συνδυαστικής ενημέρωσης όλων των εμπλεκόμενων με τη διαχείριση του νερού φορέων, θα πραγματοποιηθεί διήμερο (23/6 & 25/6) επιμορφωτικό σεμινάριο των στελεχών της ΔΕΥΑ Καλαμάτας και του Δήμου, με κεντρική στόχευση την υιοθέτηση καινοτόμων μεθοδολογιών για τη βελτιστοποίηση της επικοινωνίας τους με το κοινό και κατ’ επέκταση της εξυπηρέτησής του».