Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015 18:10

Καταγγελίες για έργα και αναθέσεις του Δήμου Καλαμάτας

Καταγγελίες για έργα και αναθέσεις του Δήμου Καλαμάτας

ΑΠΟ ΤΟΝ Π. ΑΛΟΥΠΗ 
Καταγγελίες για έργα του Δήμου Καλαμάτας, ιδιαίτερα για το έργο των πεζοδρομίων στο Ασπρόχωμα, το οποίο υπογράμμισε ότι δεν έχει καμία σχέση με ότι προέβλεπε η σχετική μελέτη, έκανε χθες το βράδυ, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Παναγιώτης Αλούπης. Μίλησε επίσης για σειρά απευθείας αναθέσεων σε συγκεκριμένο εργολήπτη, τον οποίο χαρακτήρισε δημοτικό εργολάβο…

Η απάντηση του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, ήταν ότι όποιος μιλάει χωρίς τεκμηριωμένα στοιχεία είναι σαν να ρίχνει λάσπη στον ανεμιστήρα, κάλεσε όποιον έχει συγκεκριμένα στοιχεία να τα δώσει στον εισαγγελέα, ενώ έκανε λόγο και για συκοφαντική δυσφήμιση στις περιπτώσεις όπου οι καταγγελίες δεν στοιχειοθετούνται.
Ο Παναγιώτης Αλούπης, σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, ανέφερε για το έργο του Ασπροχώματος ότι εκτελέστηκε χωρίς να τηρηθεί η μελέτη και ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει παραβίαση της νομοθεσίας καθώς και παραβίαση του υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των εργοληπτών που κατέθεσαν προσφορές για το συγκεκριμένο έργο.
Για το ίδιο έργο ο δήμαρχος απάντησε ότι πρόκειται για μια πολύπαθη περίπτωση, λόγω των αλλεπάλληλων διακοπών των εργασιών εξαιτίας της καθυστέρησης πληρωμών από το κράτος. Τόνισε ότι η μελέτη του συγκεκριμένου έργου άλλαξε 2-3 φορές, ενώ υπογράμμισε ότι με το έργο που έγινε η κατάσταση είναι κατά 50% καλύτερη σε σύγκριση με το παρελθόν.
Αναφερόμενος γενικότερα στις μελέτες των έργων ο δήμαρχος Καλαμάτας είπε ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου πάσχει στο συγκεκριμένο τομέα, σχολιάζοντας ότι όταν η μελέτη δεν είναι άριστη τότε δίνεται το δικαίωμα στον ανάδοχο εργολάβο να προβεί σε διάφορες διεκδικήσεις.
Όσον αφορά τις απευθείας αναθέσεις, ο Παναγιώτης Αλούπης τόνισε ότι υπάρχουν καταγγελίες για πλειάδα τέτοιων αναθέσεων και αναφέρθηκε σε αναθέσεις προς τον ίδιο εργολάβο που έγιναν μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, στα τέλη Μαΐου και τις αρχές Ιουνίου. Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία από τη δημοτική αρχή για τις αναθέσεις που έχουν γίνει, ενώ, τέλος, αναφέρθηκε και στη σύμβαση για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Μαραθόλακκα, υποστηρίζοντας ότι είναι εξαιρετικά προβληματική.    
Από την πλευρά του ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, είπε ότι ο Δήμος Καλαμάτας δεν κάνει απ’ ευθείας αναθέσεις, εκτός από κάποιες ειδικές περιπτώσεις όπου τα έργα δεν μπορούν να γίνουν με την τυπική διαδικασία. Πρόσθεσε επίσης ότι τις απ’ ευθείας αναθέσεις δεν τις κάνει ο δήμαρχος αλλά τα συλλογικά όργανα του Δήμου.
Τέλος, ο δήμαρχος τόνισε ότι οι αόριστες καταγγελίες δεν βοηθούν τη λειτουργία του Δήμου, δημιουργούν ένα αρρωστημένο κλίμα, ενώ για την επεξεργασία των σκουπιδιών στη Μαραθόλακκα σημείωσε ότι πρώτη η δημοτική αρχή έχει πει ότι η διαχείριση που γίνεται εκεί είναι ατελής.
Στ.Μ.