Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015 17:53

Σεμινάριο για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού

Σεμινάριο για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ
Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για μαθητές και γονείς με το θέμα «Συμπλήρωση του Μηχανογραφικού δελτίου 2015 - Νέο Λύκειο» διοργανώνει ο Σύλλογος Φροντιστών Μέσης Εκπαίδευσης Μεσσηνίας τη Δευτέρα 29 Ιουνίου στις 6.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας...

«Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού, οι αναμενόμενες βάσεις 2015, τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά εργασίας, και το νέο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας όπως αυτό έχει διαμορφωθεί με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούν στο Νέο Λύκειο, είναι τα θέματα που θα αναλυθούν στην εκδήλωση. Εισηγητής θα είναι ο υπεύθυνος προγραμμάτων συμβουλευτικής - επαγγελματικού προσανατολισμού και διευθυντής του εκπαιδευτικού κόμβου edu4u Απόστολος Κουτρουμπέλης.
Είναι γνωστό πως η συμπλήρωση των μηχανογραφικών που θα γίνει και φέτος ηλεκτρονικά, αποτελεί την κορύφωση μιας πολυετούς διαδικασίας, μέσα από την οποία καλούνται οι υποψήφιοι να κάνουν καθοριστικές επιλογές οι οποίες θα χαράξουν την παραπέρα πορεία τους. Θα πρέπει να τονιστεί πως με μια βεβιασμένη συμπλήρωση μηχανογραφικού, διακυβεύονται κόποι, αγώνες ζωής αλλά και βέβαια αρκετά έξοδα και προβάλλει επομένως επιτακτική η ανάγκη για διεξοδική ενημέρωση. Ειδικότερα μετά τις πολλαπλές αλλαγές που έχουν επέλθει τα τελευταία χρόνια, έχουμε σημαντική μεταβολή στον εκπαιδευτικό χάρτη της χώρας τόσο για τους μαθητές του παλαιού συστήματος όσο και για τους μαθητές του Νέου Λυκείου κι έχει διαμορφωθεί σήμερα πλέον μιας εντελώς νέα πραγματικότητα στο χώρο της Δευτεροβάθμιας & Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και κατ’ επέκταση στις σπουδαστικές και επαγγελματικές επιλογές των υποψηφίων.
Η εκδήλωση θα έχει το χαρακτήρα βιωματικού σεμιναρίου το οποίο αφορά στους μαθητές όλων των τάξεων λυκείου και κατά τη διάρκειά του θα παρουσιαστούν σύγχρονα διαδικτυακά εργαλεία με τη βοήθεια των οποίων οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα, να αξιοποιήσουν με τη βοήθεια των φροντιστηρίων τους, ειδικά διαδραστικά συστήματα προσομοίωσης και να μπουν στη διαδικασία Επιλογής Ομάδων Προσανατολισμού του Νέου Λυκείου και της Συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού από πριν, ώστε με ανώδυνο και βιωματικό τρόπο να εγερθούν έγκαιρα τα ερωτήματα και να αναδειχθούν τα τυχόν σφάλματα και οι λανθασμένες επιλογές.
Αναλυτικότερα, στη διάρκεια του βιωματικού, θα γίνει παρουσίαση του Ηλεκτρονικού Μηχανογραφικού 2015, της μεθοδολογίας συμπλήρωσής του, θα αναδειχθούν οι παγίδες, οι έξυπνες επιλογές, τα μυστικά του, θα υποδειχθούν τα συνηθέστερα λάθη, θα γίνει ανάλυση των αλλαγών και ανατροπών του Νέου Λυκείου, των διλημμάτων που αυτό εγείρει καθώς και των εναλλακτικών επιλογών.
Επιπλέον θα γίνει αναφορά στα κριτήρια επιλογής επαγγέλματος, στις προοπτικές των επαγγελμάτων στην ελληνική αγορά εργασίας υπό την παρούσα οικονομική συγκυρία ανά επιστημονικό πεδίο, στα επαγγελματικά δικαιώματα και τις ανατροπές που έχουν γίνει, στις ειδικές κατηγορίες, στις βάσεις εισαγωγής, στις δυνατότητες για μετεγγραφές αλλά και στις ευκαιρίες για σπουδές στην Κύπρο.
Θα ακολουθήσει τέλος ανοιχτή συζήτηση με το κοινό».