Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2015 07:16

Διάλογο ζητάει ο «Αρχέλων» από το Δήμο Τριφυλίας

Παναγιώτα Θεοδώρου Παναγιώτα Θεοδώρου

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΧΕΛΩΝΑΣ 
Με αφοσίωση και με αγάπη, παρότι, ιδιαίτερα φέτος, αντιμετωπίζουν μια εχθρική συμπεριφορά από το Δήμο Τριφυλίας και από μερίδα της τοπικής κοινωνίας, οι άνθρωποι του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων» συνεχίζουν το έργο τους. Ζητούν ωστόσο από το Δήμο να δεχτεί να ανοίξει ένας διάλογος…

«Από μια μερίδα της κοινωνίας και από μια μερίδα του Δήμου νομίζω ότι ξεκάθαρα υπάρχει μια εχθρική στάση στο Σύλλογο, ακριβώς γιατί αυτό το οποίο διεκδικούμε είναι να μην γίνεται υπεράσπιση οικοδομικών συμφερόντων στην περιοχή αλλά με αντικειμενικότητα και με σωστό σχεδιασμό να προστατευθεί η περιοχή και να υπάρξει μια ανάπτυξη που θα ωφελήσει ουσιαστικά την τοπική κοινωνία και δεν θα είναι καθαρά ευκαιριακή», τόνισε χαρακτηριστικά η υπεύθυνη του «Αρχέλων» για την περιβαλλοντική πολιτική, Παναγιώτα Θεοδώρου.
Όπως πρόσθεσε, «αυτό που δυστυχώς βλέπουμε είναι την άρνηση διάθεσης συνεργασίας από τη δημοτική αρχή, φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Έχουμε δυσκολίες και για παράδειγμα δεν μας δίνεται η δυνατότητα να ενημερώσουμε τον κόσμο, να ενημερώσουμε ειδικά τους επισκέπτες της περιοχής για να μάθουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι ο Δήμος αρνείται να μας δώσει άδεια για τον ενημερωτικό μας σταθμό στο Καλό Νερό, ο οποίος υπήρχε στο σημείο αυτό τα τελευταία 20 χρόνια. Βλέπουμε ότι υπάρχει μια άρνηση από το Δήμο για συζήτηση, να μπορέσουμε να μιλήσουμε και με διάλογο να δούμε ποιες είναι οι όποιες διαφορές μπορεί να έχουμε. Βλέπουμε ότι με τις δηλώσεις ακραίου τύπου οι οποίες γίνονται υπάρχει μια διάθεση να φοβηθεί ο κόσμος, να τρομοκρατηθεί και να είναι εις βάρος των περιβαλλοντικών οργανώσεων και εις βάρος των εθελοντών που έρχονται από όλο τον κόσμο, ακριβώς για να προστατεύσουν τις θαλάσσιες χελώνες της περιοχής αλλά και για να κάνουν τις διακοπές τους».
Σημειώνεται ότι η δημοτική αρχή Τριφυλίας επανειλημμένως το τελευταίο διάστημα, είτε ευθέως είτε εμμέσως, έχει κατηγορήσει το Σύλλογο «Αρχέλων» ότι εξυπηρετεί συμφέροντα που μετατρέπουν την προστασία του περιβάλλοντος σε επάγγελμα, καθώς και ότι υπάρχουν φορές που η ανθρώπινη ύπαρξη τίθεται υπό διωγμό από περιβαλλοντικές οργανώσεις. Σχετική έμμεση αναφορά έκανε το πρωί της Τετάρτης ο δήμαρχος Τριφυλίας, Παναγιώτης Κατσίβελας, στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, που επισκέφθηκε την περιοχή του Καλού Νερού και της Ελαίας, ο οποίος όμως απάντησε ότι σε καμία περίπτωση η προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορεί να έρθει σε σύγκρουση με την προστασία της ανθρώπινης ύπαρξης.
Στ.Μ.