Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015 00:48

Επεισοδιακή συνέλευση των δημάρχων της χώρας, με καταγγελίες και από το δήμαρχο Καλαμάτας

Επεισοδιακή συνέλευση των δημάρχων της χώρας, με καταγγελίες και από το δήμαρχο Καλαμάτας

ΧΑΟΣ ΣΤΗ ΚΕΔΕ 
Όλα τα είχε η χθεσινή έκτακτη Γενική Συνέλευση των δημάρχων της χώρας. Από αποχωρήσεις των αιρετών του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι διαμαρτυρίες αυτοδιοικητικών και μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που μάλιστα χαρακτήρισαν δημάρχους ως νενέκους και λακέδες των μονοπωλίων. Είχε όμως και καταγγελίες από το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, που υποστήριξε ότι μεταξύ των Δήμων υπάρχει αδιαφάνεια υπέρ εκείνων που έχουν «μπάρμπα στην Κορώνη». Σημειώνεται ότι ο Παναγιώτης Νίκας έχει εκλεγεί τρεις συνεχόμενες φορές με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, τη δεύτερη και του ΛΑΟΣ...

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του Δήμου Καλαμάτας για τη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, ο δήμαρχος «μεταξύ άλλων ανέφερε ότι δε χρειάζονται πολιτικολογίες και πρέπει οι Δήμαρχοι να κινούνται σε αυτοδιοικητικά θέματα. Η Γενική Συνέλευση δε κλήθηκε να αποφασίσει σε συγκεκριμένη εισήγηση και μάλλον δεν επιτέλεσε το σκοπό της σύγκλισής της. Το χαμηλό επίπεδο οργάνωσης της συλλογικής έκφρασης των Δήμων αποτελεί αντικειμενική δυσκολία στην κατεύθυνση επίλυσης των προβλημάτων. 
Ο Δήμαρχος, επίσης, ανέφερε ότι είναι θέμα τιμής για τους Δήμους, η διαφανής κατανομή των πόρων και ότι μεταξύ Δήμων συμβαίνει σε υπερθετικό βαθμό ο διαγκωνισμός για εξασφάλιση πόρων και τελικά κερδίζει ο πιο ισχυρός κομματικός δήμαρχος ή αυτός που έχει «μπάρμπα στην Κορώνη». 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αδιαφάνειας αποτελεί η Ε.Ε.Τ.Α.Α., η οποία αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τις χρηματοδοτήσεις των δήμων για κατασκευή συγκεκριμένων έργων. Σημειώνεται ότι η Ε.Ε.Τ.Α.Α. κατά 50% ελέγχεται από εκπροσώπους των Δήμων. 
Τελειώνοντας, ο Δήμαρχος, τόνισε ότι πρώτα πρέπει να δείξουμε αλληλεγγύη μεταξύ των Δήμων και μετά να επιδιώξουμε τη διαφάνεια, διότι αυτό συνεπάγεται την εξοικονόμηση πόρων για όλους, ώστε να υπάρξει από τους Δήμους ανταπόκριση σε προνοιακά ζητήματα, τα οποία είναι αυξημένα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Ο κομματισμός είναι το σαράκι που τρώει τις σάρκες της Αυτοδιοίκησης και παρεμποδίζει την αυτόνομη πορεία της».

Από την πλευρά της, η ΚΕΔΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι η σημερινή Γενική Συνέλευση αποφάσισε την έκδοση του εξής ψηφίσματος, το οποίο απεστάλη στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων:
«Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση Δημάρχων της ΚΕΔΕ συνεκλήθη σήμερα Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2015, κι αφού συζήτησε την κατάσταση που επικρατεί στη λειτουργία των Δήμων και τις δυσλειτουργίες που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος αποφάσισε:
1. Δηλώνει την αμέριστη στήριξη των Δημάρχων και της Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού στην προσπάθεια επίτευξης έντιμης και βιώσιμης συμφωνίας, με στόχο την παραμονή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ.
2. Εξουσιοδοτεί το ΔΣ της ΚΕΔΕ να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα προταθεί στην Πολιτεία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα και δύσκολα ζητήματα που προέκυψαν, δυσχεραίνοντας τη λειτουργία μας, την τοπική οικονομία και την κοινωνική συνοχή.
3. Η Αυτοδιοίκηση δηλώνει ότι ενωμένη διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο και αρμοδιότητες στη νέα πολιτική και οικονομική πραγματικότητα της χώρας, που θα διαμορφωθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης».
Στ.Μ.