Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2015 12:54

Το κληροδότημα Χιώτη στη Μεσσήνη καλείται να πληρώσει φόρους άνω των 50.000 ευρώ!

Η προτομή του Νικολάου Χιώτη στη Μεσσήνη Η προτομή του Νικολάου Χιώτη στη Μεσσήνη

ΣΧΕΔΟΝ Ο,ΤΙ ΕΙΣΟΔΕΥΣΕ 
Οι Δήμοι ωθούνται να «ξεπουλήσουν» την περιουσία των κληροδοτημάτων τα οποία διοικούν γιατί οι φόροι έχουν γίνει τόσο «βαρύς» που σχεδόν ό,τι εισοδεύουν θα πρέπει να το δίνουν στην εφορία! Χαρακτηριστική περίπτωση το κληροδότημα Νικολάου Χιώτη στη Μεσσήνη…

Προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης, ως Διοικούσα Επιτροπή του κληροδοτήματος Χιώτη, αποφάσισε την τροποποίηση του προϋπολογισμού ώστε να καταβληθούν στην εφορία οι φόροι που προβλέπουν οι τελευταίοι μνημονιακοί νόμοι (ψηφίστηκαν στα τέλη του 2013) και ο ΕΝΦΙΑ, που ανέρχεται στα 15.000 ευρώ περίπου.
Ειδικότερα, το κληροδότημα θα πρέπει να δώσει για τους φόρους του 2014 και για τον ΕΝΦΙΑ συνολικό ποσό που ξεπερνάει τα 50.000 ευρώ, όταν πέρσι εισέπραξε περίπου 65.000 ευρώ (απαιτεί επίσης περίπου 34.000 ευρώ από οφειλέτες) καθώς και όταν μέχρι πέρσι πλήρωνε στην εφορία ποσό από 2.000 έως 3.000 ευρώ περίπου. Επιπλέον από το χρόνου το κληροδότημα θα πρέπει να προκαταβάλλει το 100% του φόρου, που σημαίνει ότι θα πρέπει να δίνει στην Εφορία σχεδόν όλα τα χρήματα που θα εισπράττει. Άρα, δεν θα μένει τίποτα για να εκτελεστεί η βούληση του διαθέτη.
Σημειώνεται ότι ο Νικόλαος Χιώτης ήταν από τη Μεσσήνη και δημιούργησε μεγάλη περιουσία στην Αθήνα, από τη δραστηριότητά του ως μεγαλέμπορος χάρτου. Στο Δήμο Μεσσήνης άφησε μεγάλης αξίας ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας και στην Κηφισιά. Τα έσοδα από τα ακίνητα αυτά διατίθενται για την οικονομική υποστήριξη ατόμων της πόλης της Μεσσήνης, τα οποία χρειάζονται οικονομική βοήθεια, ιδιαίτερα για θέματα υγείας.
Την ενημέρωση για το θέμα έκανε ο αρμόδιος υπάλληλος του Δήμου που είναι υπεύθυνος για το κληροδότημα, Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος.
Δημοτικοί σύμβουλοι σχολίασαν ότι εφόσον οι φόροι είναι τόσο εξοντωτικοί τότε ουσιαστικά οι Δήμοι εξωθούνται να «ξεπουλήσουν» τα περιουσιακά στοιχεία των κληροδοτημάτων. Επάνω σε αυτό ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε ότι πράγματι υπάρχει πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα με τα κληροδοτήματα και τα ιδρύματα και πράγματι απειλούνται με διακοπή του έργου και της προσφοράς τους.
Στ.Μ.