Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2015 18:49

Το Γραφείο Υποψηφιότητας θέλει να εντυπωσιάσει με το "μανιφέστο" του…

ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ 
Του αρέσουν οι εντυπωσιακές λέξεις του Γραφείου Υποψηφιότητας της Καλαμάτας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το 2021. Γι’ αυτό και ονόμασε «μανιφέστο» ένα κείμενο που διανέμεται στον κόσμο, με γενικόλογους στόχους σχετικά με την υποψηφιότητα της πόλης…

Σημειώνεται ότι το κείμενο αυτό την Πέμπτη θα συζητηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, σε μια τυπική διαδικασία, αφού ήδη το Γραφείο Υποψηφιότητας το έχει διανείμει στον κόσμο και άρα δεν υπάρχει περιθώριο να προστεθεί κάτι άλλο.
Το «μανιφέστο» του Γραφείου Υποψηφιότητας KALAMATA:21 έχει ως εξής: «Η Καλαμάτα διεκδικεί αποφασιστικά τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας για το 2021. Στόχος του KALAMATA:21, είναι η αφύπνιση της συλλογικότητας, η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση των πολιτών στη διαδικασία μετάλλαξης της πόλης από μικρή πόλη της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε πόλη του κόσμου. Να αποτελέσει η Καλαμάτα ευρωπαϊκό παράδειγμα αποκεντρωμένης πολιτιστικής ανάπτυξης και να μετασχηματιστεί σε κέντρο δημιουργικής παραγωγής.
Το KALAMATA: 21, με άξονα τον πολιτισμό υπερασπίζεται την ισότητα, τη διαφάνεια, την εντιμότητα και καλεί κοντά τους όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτου φύλου, ηλικίας, εθνικότητας, κοινωνικής τάξης, θρησκευτικών πεποιθήσεων και σεξουαλικών προτιμήσεων. Αρχές μας είναι η προώθηση των Ευρωπαϊκών αξιών του αλληλοσεβασμού και της συνεργασίας.
Η προσβασιμότητα στον πολιτισμό, η προστασία του τόπου από την άναρχη αστική και οικονομική ανάπτυξη, η ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η αυθεντικότητα, η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, καθώς και η ευαισθητοποίηση ενός μεγαλύτερου κοινού στην καλλιτεχνική ποιότητα αποτελούν κεντρικές κατευθύνσεις της Καλαμάτας ως Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.
Εργαζόμαστε για την ενδυνάμωση της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής παιδείας καθώς και για την ανάδειξη αντισυμβατικών και καινοτόμων καλλιτεχνικών προτάσεων. Το όραμα για την Καλαμάτα είναι η ιστορία μιας πόλης που ανοίχτηκε στην Ευρώπη μέσα από μια Επανάσταση, πέρασε έναν καταστρεπτικό σεισμό και αναγεννήθηκε και σήμερα στη σκοτεινή αυτή περίοδο της οικονομικής κρίσης, η ίδια πόλη κινητοποιείται ξανά για να υπερασπιστεί τον πολιτισμό με την ευρεία έννοια. Τον πολιτισμό πέρα από τις τέχνες και πέρα από τα σύνορα.
Είναι μια πόλη μέσα στη φύση του ελληνικού νότου, μια πόλη που αναδύεται, που ανατέλλει, που ανέρχεται, που κινητοποιείται, που εγείρεται.
Kalamata is Rising».