Τετάρτη, 26 Αυγούστου 2015 17:04

Γερμανική μηχανή ο Δήμος Καλαμάτας…

ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ… 
Στη δημοτική αρχή Καλαμάτας θα πρέπει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών η νέα κυβέρνηση… Ποιος άλλος θα μπορούσε μέσα σε τόσο σκληρή κρίση να πετυχαίνει πλεονάσματα;… Το μεσημέρι παρουσιάστηκαν στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας τα οικονομικά στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2015, από τα οποία προκύπτει ότι ο Δήμος έχει πλεόνασμα. Εισέπραξε 300.000 ευρώ περισσότερα έσοδα από όσα είχε προϋπολογίσει! Η αντιπολίτευση ωστόσο υποστηρίζει ότι η δημοτική αρχή έχει επιλέξει τα πλεονάσματα αντί για την εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής…

Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, Δημήτρης Μπούχαλης, τα οικονομικά στοιχεία από το πρώτο εξάμηνο του 2015 είναι θετικά για το Δήμο, δεδομένου ότι έχει υπερβεί κατά 20% τα έσοδα που είχε προϋπολογίσει ότι θα έχει. Τόνισε ωστόσο ότι αυτό αφορά τα έσοδα που συλλέγει ο ίδιος ο Δήμος, γιατί τα έσοδα που προέρχονται από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ (τέλη φωτισμού και καθαριότητας) είναι μειωμένα. Και όπως σημείωσε ο κ. Μπούχαλης, είναι μειωμένα διότι περίπου το 20% των καταναλωτών αδυνατεί πλέον να πληρώσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ (άρα μαζί και τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας). Επιπλέον είπε ότι υπάρχει υστέρηση εσόδων και από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και αυτό λόγω μιας αδικαιολόγητης, όπως τη χαρακτήρισε, απόφασης προηγούμενης κυβέρνησης, που δίνει στους ιδιοκτήτες ακινήτων την ευκαιρία να διαφύγουν από την πληρωμή του συγκεκριμένου τέλους όταν προχωρούν σε μεταβιβάσεις, καθώς αυτές μπορούν πλέον να γίνουν χωρίς δημοτική ενημερότητα.
Ο αντιδήμαρχος κ. Μπούχαλης τόνισε ότι η υστέρηση εσόδων από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού και από το ΤΑΠ μπορεί στο τέλος του 2015 να προσεγγίσει και το 1.000.000 ευρώ. Αυτό, υπογράμμισε, είναι πολύ σοβαρό ζήτημα γιατί τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας είναι ανταποδοτικά, που σημαίνει ότι για να καλυφθεί το έλλειμμα θα έπρεπε να αυξηθούν τα τέλη. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι τα τέλη δεν πρόκειται να αυξηθούν ούτε εφέτος.
Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, Σταμάτης Μπεχράκης, σχολίασε ότι ο προϋπολογισμός της δημοτικής αρχής δεν έχει την απαιτούμενη κοινωνική ευαισθησία, δεν έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα υπέρ των ασθενέστερων και ως εκ τούτου τα πλεονάσματα δεν αφορούν αυτή τη μερίδα του κόσμου. Για παράδειγμα αναφέρθηκε στο αθλητικό κέντρο των Πηγών της Αλαγονίας, στο οποίο δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, τονίζοντας ότι αν η δημοτική αρχή διέθετε από το πλεόνασμα για να συνδεθεί το γήπεδο με τη ΔΕΗ αυτό θα ήταν ένα έργο και με κοινωνικό χαρακτήρα καθώς θα μπορούσαν εκεί να περνούν τον ελεύθερο χρόνο τους οι νέοι.
Ο εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Νιάρχος, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι τα πλεονάσματα είναι αποτέλεσμα της φορομπηχτικής πολιτικής της δημοτικής αρχής  προς τους εργαζόμενους, τους οποίους και κάλεσε να αντιδράσουν.
Τέλος, οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας Παύλος Μπουζιάνης και Γιώργος Φάβας τόνισαν ότι εκείνος που δεν έχει κοινωνική πολιτική είναι το κράτος και όχι ο Δήμος, ενώ υπογράμμισαν ότι ο Δήμος Καλαμάτας είναι πολύ νοικοκυρεμένος στα οικονομικά θέματα και σε θέση να αντιμετωπίσει δύσκολες καταστάσεις που ενδεχομένως προκύψουν.
Στ.Μ.