Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015 19:59

Ψαρρέα: Δεν μπορεί να στεκόμαστε σε ταμπού, σε ιδιώνυμα περί του νομίσματος

ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΝΕΚΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ 
Την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του εναλλακτικού σχεδίου που θα προβλέπει και την επιστροφή στη δραχμή στην περίπτωση της εξόδου από την ευρωζώνη, υπογράμμισε η βουλεύτρια της Λαϊκής Ενότητας, Έλενα Ψαρρέα. Πρόσθεσε δε ότι στο σχέδιο αυτό, που θα παρουσιάσει το κόμμα της, θα πρέπει να τοποθετηθούν πολιτικά τα άλλα κόμματα τα οποία ως πολιτικό τους πρόγραμμα έχουν πλέον το τρίτο μνημόνιο…

Το εναλλακτικό αυτό σχέδιο, συνέχισε η Έλενα Ψαρρέα, στο πλαίσιο των δηλώσεων που έκανε χθες, στο περιθώριο της συνάντησης των μελών της Λαϊκής Ενότητας της Καλαμάτας, θα περιλαμβάνει αυτά που δεν έγιναν από την κυβέρνηση που παραιτήθηκε, δηλαδή την εθνικοποίηση των τραπεζών, τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και τη φορολόγηση των κερδοφόρων επιχειρήσεων. Θα περιλαμβάνει ακόμη τη διαγραφή του χρέους, που «είναι όρος για να συνεχίσει να λειτουργεί η οικονομία», αλλά και τη διατήρηση της δημοσιονομικής κυριαρχίας γιατί «όλες οι αρχές δημοσιονομικού ελέγχου του κράτους γίνονται ανεξάρτητες και συνδέονται απευθείας με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα».
«Δεν μπορούμε να στεκόμαστε σε ταμπού, σε ιδιώνυμα περί του νομίσματος. Χρειάζεται να βάλουμε στο τραπέζι αυτό το εναλλακτικό σχέδιο, γιατί, όπως ξέρετε πολύ καλά, αυτό το πρόγραμμα είναι ιδιοκτησία του κ. Σόιμπλε και είναι η άλλη πλευρά του σχεδίου περί μνημονίου με οποιονδήποτε τρόπο», τόνισε η κ. Ψαρρέα.
Επίσης η βουλεύτρια της Λαϊκής Ενότητας σημείωσε: «Το θέμα που επανέρχεται συνεχώς είναι το θέμα της δραχμής. Αυτό είναι ένα πρόσχημα που κρύβει τις πολιτικές που εφαρμόζονται πίσω από το νόμισμα. Και το ευρώ έχει γίνει ένα πρόσχημα για να εφαρμόζεται μία και μόνο πολιτική. Μέσα από την εμπειρία της διαπραγμάτευσης φάνηκε ότι χρειάζεται να υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο στο τραπέζι. Χρειάζεται να είναι έτοιμο αυτό το εναλλακτικό σχέδιο για να χρησιμοποιηθεί. Δεν μπορούμε να το λέμε αφηρημένα, δεν μπορούμε να επικαλούμαστε εναλλακτικές λύσεις χωρίς να είναι έτοιμο ένα τέτοιο σχέδιο. Από εκεί και πέρα ξέρουμε πολύ καλά ποια δεινά έφερε ο μονόδρομος του ευρώ της λιτότητας».
Κατά τα άλλα η κ. Ψαρρέα τόνισε ότι το τρίτο μνημόνιο αποτελεί  συνέχεια στην «παραδοξότητα των πέντε ετών άγριων μέτρων λιτότητας. Εμείς θα κάνουμε αρκετές εκδηλώσεις για να συζητήσουμε με τον κόσμο της Μεσσηνίας που εκφράστηκε και προεκλογικά η δυναμική ενάντια στη λιτότητα, να συζητήσουμε με το μεσσηνιακό λαό τα ζητήματα που θέτει αυτό το μνημόνιο. Και επειδή είμαστε ένας αγροτικός νομός, ξέρουμε ότι νεκρώνει τους αγρότες. Αυτό το μνημόνιο νεκρώνει την αγροτική οικονομία, το βασικό εισόδημα για πολλές οικογένειες».
Στ.Μ.