Σάββατο, 29 Αυγούστου 2015 09:59

Τρέχει αντίστροφα ο χρόνος για την 3η Λευκή Νύχτα Καλαμάτας

ΑΔΗΜΟΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
Λίγες ώρες έμειναν μέχρι η Καλαμάτα, το κέντρο της πόλης περισσότερο, να βουλιάξει και πάλι από αμέτρητους ανθρώπους, από όλη τη Μεσσηνία αλλά και την Πελοπόννησο και ακόμη πιο πέρα, που θα διασκεδάσουν και θα κάνουν τις αγορές τους στο πλαίσιο της 3ης Λευκής Νύχτας…

Εκείνοι που δείχνουν να αδημονούν περισσότερο είναι οι επαγγελματίες στο κέντρο της πόλης, που όπως υπόσχονται οι συλλογικοί τους φορείς, θα προσφέρουν τα προϊόντα τους με τις μεγαλύτερες δυνατές εκπτώσεις. Από μέρες λοιπόν οι επαγγελματίες έχουν ξεκινήσει να ετοιμάζουν τα μαγαζιά τους, να εμπλουτίζουν τα εμπορεύματά τους ώστε να εξυπηρετήσουν τον κόσμο, που αναμένεται ότι και σε αυτή τη Λευκή Νύχτα θα δώσει μια καλή τόνωση στην τοπική οικονομία.
Η Λευκή Νύχτα όμως δεν είναι μόνο αγορές σε μεγάλες εκπτώσεις, είναι και πολλές εκδηλώσεις. Ο Δήμος Καλαμάτας έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα με συναυλίες, χορούς και γλέντια, ενώ πολλές εκδηλώσεις έχουν ετοιμάσει και οι ίδιοι οι επαγγελματίες. Οι επισκέπτες ανά λίγες δεκάδες μέτρα θα «πέφτουν» επάνω και σε μια διαφορετική εκδήλωση.
Προκειμένου όλα αυτά να γίνουν με τη μεγαλύτερη άνεση και ασφάλεια για τον κόσμο, η κυκλοφορία οχημάτων στο κέντρο της πόλης θα απαγορευτεί, ενώ θα βρίσκονται επί ποδός οι υπηρεσίες της αστυνομίας, των πρώτων βοηθειών, των εθελοντών διασωστών κ.ά Για να διευκολυνθεί δε η πρόσβαση του κόσμου στο κέντρο, δεδομένου ότι θα απαγορεύεται η κίνηση των οχημάτων, θα γίνεται δωρεάν μεταφορά από το Αστικό ΚΤΕΛ, από τις 08:30 το βράδυ και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, στη διαδρομή Νέα Είσοδος-Δημαρχείο. Το λεωφορείο θα περνάει από το Βιοτεχνικό Πάρκο, το Metro και το Lidl, όπου τα πάρκινγκ θα μείνουν ανοιχτά για τον κόσμο, ύστερα από ενέργειες του Δήμου προς τις εταιρίες αυτές.
Η προβολή που έχει δοθεί στη 3η Λευκή Νύχτα Καλαμάτας είναι πάρα πολύ μεγάλη. Έχουν γράψει και έχουν κάνει παρουσιάσεις πολλά και περιφερειακά Μέσα Ενημέρωσης και ηλεκτρονικές ιστοσελίδες με εξαιρετικά μεγάλη επισκεψιμότητα.
Οι εκδηλώσεις του Δήμου είναι:
• Έναρξη βραδιάς στις 20.00 - Η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας θα πραγματοποιήσει μουσική περιοδεία ως εξής: Αριστομένους - επιστροφή Αναγνωσταρά – Γερμανού – Όθωνος (στάση 10 λεπτών για 2 τραγούδια) – Ιθώμης – Άγιοι Απόστολοι (στάση 10 λεπτών για 2 τραγούδια) – 23ης Μαρτίου
• Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου 19.00 Ζωντανή ραδιοφωνική και διαδικτυακή εκπομπή 21.30 Πρόβα χορού bachata από σχολές χορού για τη διεκδίκηση του ρεκόρ Guinness 22.15 Έντεχνη - Ευρωπαϊκή μουσική από το συγκρότημα Jukebox
• Πλατεία 23ης Μαρτίου 21.30 Συγκρότημα «Λαϊκό Συνεργείο» με ρεμπέτικη και ελαφρολαϊκή μουσική
• Πλατεία Όθωνος 21.00 Παραδοσιακό χορευτικό γλέντι με Πολιτιστικούς Συλλόγους
• Έναντι Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου 21.00 Δραστηριότητες για παιδιά – Ζωγραφική για παιδιά («Φάρις» - Εικαστικό Εργαστήρι).
Ο Δήμος Καλαμάτας επισημαίνει ακόμη τα εξής:
ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Λαμβάνεται πρόνοια για την ασφάλεια και την υγεία όσων βρεθούν στην Καλαμάτα, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας, τους Εθελοντές Σαμαρείτες του Ερυθρού Σταυρού και την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Το Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας θα είναι ανοικτό όλη τη νύχτα και σ' αυτό θα εγκατασταθεί Σταθμός Πρώτων Βοηθειών. Επιπλέον, ομάδες Εθελοντών Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού και μελών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης θα βρίσκονται σε επίκαιρα σημεία, για να βοηθήσουν όπου παρουσιασθεί ανάγκη.
ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ Τουαλέτες θα βρίσκονται στη διάθεση του κοινού στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, ενώ διαθέσιμα θα είναι και τα WC της πλατείας Μαυρομιχάλη, καθώς και οι χημικές τουαλέτες στους χώρους στάθμευσης στο καλυμμένο τμήμα του Νέδοντα.
ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ! Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, θα υπάρχουν εκτός από τα καλαθάκια απόρριψης σύμμεικτων απορριμμάτων και έξι κάδοι ανακύκλωσης (δύο στην κεντρική πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου, τρεις στον πεζόδρομο της Αριστομένους και ένας στην πλατεία Αγίων Αποστόλων). Ο Δήμος καλεί τους δημότες και τους επισκέπτες να δείξουν την περιβαλλοντική τους ευαισθησία και να απορρίπτουν τα ανακυκλώσιμα υλικά (πλαστικές, γυάλινες, μεταλλικές και χάρτινες συσκευασίες) στους εν λόγω μπλε κάδους, για να κρατηθεί καθαρό το κέντρο της πόλης και να διαφυλαχθεί η ανακύκλωση υλικών συσκευασίας, «ρεύμα» στο οποίο η Καλαμάτα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις όσον αφορά στα ανακτώμενα υλικά ανά κάτοικο.
ΟΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ Για τη διοργάνωση της φετινής εκδήλωσης, ο Δήμος Καλαμάτας συνεργάζεται με τον Εμπορικό Σύλλογο, το Επιμελητήριο, την Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, την Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας, το Σύλλογο Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος, με την υποστήριξη του Υπεραστικού και του Αστικού ΚΤΕΛ, των ταξί και κρατικών Υπηρεσιών.
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Από τις 20.00 το βράδυ του Σαββάτου 29 Αυγούστου έως τις 5.00 το πρωί της Κυριακής 30 Αυγούστου, θα τεθούν σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, σύμφωνα με απόφαση του Διευθυντή Αστυνομίας Μεσσηνίας, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσέλευση του κοινού στις εκδηλώσεις για τη «Λευκή Νύχτα». Οι ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν, έχουν ως εξής: Απαγόρευση της κυκλοφορίας και στάθμευσης στις οδούς: • Κροντήρη • Αριστομένους από Κροντήρη έως και Βασ. Κωνσταντίνου • Βασιλέως Γεωργίου από Φαρών έως Αριστομένους • Φραντζή από Αριστομένους έως Σιδ. Σταθμού • Ανδρέα Σκιά από Βασιλέως Γεωργίου έως Βαλαωρίτου • Αναγνωσταρά • Σταδίου από Αρτέμιδος έως Χρυσοσπάθη (Αριστοδήμου) • Υπαπαντής από Μητροπολίτου Μελετίου έως Σταδίου • Νέδοντος από Σταδίου έως Κροντήρη και • Κολοκοτρώνη από Νέδοντος έως Αναγνωσταρά. Απαγόρευση της κυκλοφορίας στις οδούς: • Ανδρέα Σκιά από Β. Σοφίας έως Β. Όλγας • Σταδίου από Φαρών έως Χρυσοσπάθη (Αριστοδήμου) • Ασκληπιού από Β. Όλγας έως Β. Γεωργίου • Β. Σοφίας από Αριστοδήμου έως Αριστομένους • Ξενοφώντος από Ψαρών έως Αριστομένους • στις οδούς που περικλείονται στην περιοχή μεταξύ Αριστομένους, Σταδίου, Αναγνωσταρά και Β. Γεωργίου, καθώς και • στις κάθετες οδούς μεταξύ Αριστοδήμου και Αναγνωσταρά που έχουν κατεύθυνση προς Αναγνωσταρά.
Αλλαγή των διαδρομών των γραμμών του αστικού λεωφορείου: • Η γραμμή 1 με κατεύθυνση προς Παραλία, θα διέρχεται μέσω των οδών Αρτέμιδος – Νέδοντος – Σόλωνος • Η γραμμή 1 με κατεύθυνση προς κεντρική πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου, θα διέρχεται μέσω των οδών Φαρών – Πλάτωνος – Μακεδονίας – Νέδοντος – Αρτέμιδος • Η γραμμή 2 από Άσυλο προς Αγία Τριάδα θα διέρχεται μέσω των οδών Μητρ. Μελετίου - Φαρών - Πλάτωνος – Μακεδονίας – Νέδοντος – Αρτέμιδος • Η γραμμή 2 από Αγία Τριάδα προς Άσυλο θα διέρχεται μέσω των οδών Κλαδά - Αρτέμιδος - Νέδοντος – Σόλωνος – Β. Κωνσταντίνου - Φαρών - Βασ. Όλγας – Ακρίτα - Παλαιολόγου - Μαυρομιχάλη.