Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 14:28

Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και ο δρόμος Καλαμάτας-Ριζόμυλου

ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΟΥ Π. ΝΙΚΑ 
Το πρώτο ζήτημα που θέτει ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, στις επαφές που έχει με πολιτικούς παράγοντες, αυτή την προεκλογική περίοδο, είναι η αναγκαιότητα κατασκευής του δρόμου Καλαμάτας-Μεσσήνης-Ριζόμυλου, έστω και μέχρι τον Πάμισο. Το πρόβλημα είναι ότι το επιχείρημα που επικαλείται για την αναγκαιότητα δημιουργίας αυτού του δρόμου πάσχει…

Την Κυριακή, κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Καλαμάτα, ο δήμαρχος μίλησε πάλι για τη σπουδαιότητα αυτού του έργου, τονίζοντας ότι η κρισιμότητά του περιγράφεται και από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. «Ο δρόμος Καλαμάτα-Ριζόμυλος, ιδιαίτερα το τμήμα μέχρι τον Πάμισο, είναι εξόχως κρίσιμο για την ανάπτυξη της δυτικής Καλαμάτας, μια περιοχή η οποία προορίζεται από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, όπως ξέρετε, για περιοχή τουριστικής ανάπτυξης. Αυτό είναι ένα εξόχως κρίσιμο ζήτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Μόνο που το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο το οποίο επικαλείται ο δήμαρχος, ο ίδιος ο Δήμος, με εισήγηση της δημοτικής αρχής του Παναγιώτη Νίκα, έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ακυρωθεί.
Και σαν κύριο επιχείρημα για την ακύρωση του ΓΠΣ ο Δήμος προβάλει την παράληψη εκπόνησης μελέτης Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης, που από το νόμο είναι προϋπόθεση για την έγκριση Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
Ο Δήμος λοιπόν από τη μια ζητάει να ακυρωθεί το Γενικό Πολεοδομικό αλλά από την άλλη το επικαλείται για να τεκμηριώσει πόσο κρίσιμα είναι κάποια έργα.
Και αυτό δείχνει πόσο πρόχειρα και άσχημα χειρίστηκε την υπόθεση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, του σημαντικότερου εργαλείου που πρέπει να κατέχει μια περιοχή για την ανάπτυξή της.
Στ.Μ.