Πέμπτη, 10 Σεπτεμβρίου 2015 16:16

Δραματική η κατάσταση στα σχολεία που ανοίγουν αύριο, τονίζουν οι δάσκαλοι

Φώτης Φωτόπουλος, Χριστίνα Λαδά, Αφροδίτη Χριστοπούλου, Σίσυ Πλακονούρη και Χρήστος Μπένος Φώτης Φωτόπουλος, Χριστίνα Λαδά, Αφροδίτη Χριστοπούλου, Σίσυ Πλακονούρη και Χρήστος Μπένος

ΚΑΠΟΙΑ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΑ!... 
Μια πραγματικά δραματική εικόνα για την κατάσταση της παιδείας, παρουσίασαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, ενόψει του ανοίγματος των σχολείων, αύριο. Τόνισαν ότι τα κενά είναι περισσότερα από ποτέ, ότι υπάρχουν σχολεία που δεν θα ανοίξουν καθόλου στην αρχή της σχολικής χρονιάς, ότι υπάρχουν τεράστια ζητήματα με τη μεταφορά των μαθητών, ότι με τους τραπεζικούς περιορισμούς είτε δεν μπορούν να αντληθούν χρήματα για τις άμεσες ανάγκες των σχολείων είτε οι προμηθευτές δεν δίνουν πράγματα στα σχολεία…

Η πρόεδρος του Συλλόγου, Χριστίνα Λαδά, τόνισε ότι τα κενά σε όλη τη χώρα είναι χιλιάδες ενώ στη Μεσσηνία ανέρχονται σε 173 συν 47 στην ειδική αγωγή! Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχαν τόσα πολλά κενά, διαβεβαίωσε, ενώ ανέφερε ότι οι ανακοινώσεις που κάνει το υπουργείο για αντιμετώπιση του προβλήματος εντός σύντομου χρονικού διαστήματος δεν πείθουν. Πρόσθεσε δε ότι για την κατάσταση αυτή υπεύθυνη είναι και η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση, διότι συνέχισαν τις μνημονιακές πολιτικές, που όπως υπογράμμισε συρρικνώνουν τη δημόσια παιδεία και γενικά όλα τα κοινωνικά δικαιώματα.
Η κ. Λαδά σημείωσε ακόμη ότι για την αντιμετώπιση της κατάστασης έχουν δοθεί προφορικές εντολές για τη προσωρινή μετακίνηση εκπαιδευτικών σε σχολεία, που σε διαφορετική περίπτωση θα μείνουν κλειστά λόγω παντελούς έλλειψης εκπαιδευτικών. Τόνισε όμως αυτό ούτε το πρόβλημα λύνει ούτε αποτελεί νόμιμο τρόπο διαχείρισης της κατάστασης, ενώ επιπλέον καταπατάει τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών.
Επάνω στο ίδιο θέμα η γραμματέας του Συλλόγου, Αφροδίτη Χριστοπούλου, πρόσθεσε ότι με την προσωρινή μετακίνηση των εκπαιδευτικών απλά μεταφέρεται το πρόβλημα και επιπλέον δημιουργείται μεγαλύτερη αναστάτωση, αφού οι τάξεις θα χάσουν τους δασκάλους τους για να πάνε σε άλλα σχολεία, όπου και πάλι δεν θα μπορέσουν να κάνουν κανονικό μάθημα λόγω του μεγάλου αριθμού των μαθητών.
Ένα επιπλέον πολύ σοβαρό πρόβλημα, όπως υπογράμμισε η κ. Χριστοπούλου, είναι ότι λόγω των κενών σε ορισμένα σχολεία, ιδιαίτερα της ενδοχώρας, οι μαθητές θα τελειώνουν τα μαθήματά τους δυο και τρεις ώρες νωρίτερα. Αυτοί οι μαθητές όμως δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στα χωριά και τα σπίτια τους γιατί δεν θα υπάρχει μεταφορά. Και φυσικά, προκειμένου οι μαθητές να μην μένουν μόνοι, θα αναγκάζεται ο εκπαιδευτικός να κάθεται μαζί τους και να φροντίζει μη τυχόν και συμβεί κάτι. Η γραμματέας του Συλλόγου τόνισε ότι θα πρέπει η Περιφερειακή Ενότητα, που έχει την ευθύνη ανάθεσης της μεταφοράς των μαθητών, να επιβάλει την προσαρμογή των δρομολογίων στο ωράριο που εξυπηρετεί τους μαθητές και όχι στο πως εξυπηρετεί οικονομικά την εταιρεία που εκτελεί το μεταφορικό έργο.
«Είναι η χειρότερη χρονιά που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση», τόνισε και από την πλευρά της η αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Σίσυ Πλακονούρη. Χαρακτήρισε μπαλώματα τους τρόπους με τους οποίους η διοίκηση της εκπαίδευσης επιχειρεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Πρόσθεσε επιπλέον ότι τα σχολεία δεν μπορούν να καλύψουν ούτε και τις πιο μικρές ανάγκες, διότι με τους τραπεζικούς περιορισμούς ούτε αναλήψεις μπορούν να κάνουν ούτε όμως και να μεταφέρουν χρήματα στους λογαριασμούς των προμηθευτών, διότι οι περισσότεροι προμηθευτές έχουν εκκρεμότητες με το δημόσιο και δεν εξυπηρετούνται με τέτοιου είδους τραπεζικές συναλλαγές, καθώς το δημόσιο προβαίνει σε κατάσχεση ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Ακόμη η κ. Πλακονούρη τόνισε ότι περισσότερο χτυπιέται η ειδική εκπαίδευση, υπογραμμίζοντας ότι το επίπεδο του πολιτισμού μιας κοινωνίας κρίνεται από το επίπεδο ευαισθησίας απέναντι στα άτομα με ειδικές ανάγκες. Ανέφερε λοιπόν ότι το Ειδικό Σχολείο Καλαμάτας έχει μείνει με μόνο τρεις εκπαιδευτικούς, ενώ έχει 85 παιδιά και χωρίς καθόλου βοηθητικό προσωπικό. Κανονικά το Ειδικό Σχολείο δεν μπορεί να λειτουργήσει κάτω από αυτές τις συνθήκες, υπογράμμισε.
Κλείνοντας η αντιπρόεδρος του Συλλόγου τόνισε ότι η κατάσταση στην εκπαίδευση έχει γυρίσει στην εποχή του ’50 και κάλεσε τους γονείς να δώσουν κοινό αγώνα με τους εκπαιδευτικούς για τη διεκδίκηση των αυτονόητων.
Ο ταμίας του Συλλόγου, Φώτης Φωτόπουλος, τόνισε ότι η κατάσταση έχει γυρίσει ακόμη πιο πίσω από τη δεκαετία του ’50 και κάλεσε σε ξεσηκωμό ώστε να ανατραπεί αυτή η κατάσταση. Όπως υπογράμμισε, «αυτή η κατάσταση μόνο ανατροπή παίρνει, όχι βελτιώσεις».
Τέλος, το μέλος της διοίκησης του Συλλόγου, Χρήστος Μπένος, συμφώνησε με τους συναδέλφους του, πρόσθεσε όμως ότι υπάρχει ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα και με τον συνδικαλιστικό φορέα των εκπαιδευτικών, την Διδασκαλική Ομοσπονδία, στην οποία τόνισε ότι οι συνδικαλιστικές παρατάξεις «τρώγονται» μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ακόμη διοίκηση παρότι οι εκλογές έχουν γίνει από τον Ιούνιο. Είναι κοροϊδία και ντροπή, ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ μίλησε και για το χθεσινό debate των πολιτικών αρχηγών, αναφερόμενος στη συζήτηση που έγινε για την παιδεία, σχολιάζοντας ότι θα έπρεπε να ντρέπονται εκείνοι που κάνουν εξαγγελίες για την παιδεία ενώ με την πολιτική τους τα τελευταία χρόνια την έριξαν στα τάρταρα.
Στ.Μ.