Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015 18:09

"Made in Athens"… και η νέα παραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου Καλαμάτας

Θανάσης Ηλιόπουλος, Έλενα Πέγκα Θανάσης Ηλιόπουλος, Έλενα Πέγκα

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΕΛΕΝΑΣ ΠΕΓΚΑ 
Έτοιμη από την Αθήνα θα έρθει η νέα παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕΚ, όπως έχει γίνει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για τη νουβέλα του Στέφαν Τσβάιχ «Φόβος», το οποίο σκηνοθετεί η Έλενα Πέγκα, που είναι και καλλιτεχνική διευθύντρια του Γραφείου Υποψηφιότητας της Καλαμάτας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Ενδεχομένως μπαίνει και θέμα δεοντολογίας για την επιλογή της Έλενας Πέγκα, με το σκεπτικό ότι η ιδιότητά της ως καλλιτεχνικής διευθύντριας του KALAMATA:21 αποτέλεσε κατά κάποιο τρόπο το εισιτήριο για να συνεργαστεί ως σκηνοθέτης με το ΔΗΠΕΘΕΚ…

Πάντως η ίδια η Έλενα Πέγκα, το μεσημέρι, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις, τόνισε ότι συνεργάζεται με το ΔΗΠΕΘΕΚ με πολύ μικρό οικονομικό όφελος και πως έχει αξιοποιήσει τις γνωριμίες της στο χώρο του θέατρου προκειμένου και οι υπόλοιποι συντελεστές να αμειφθούν με λίγα χρήματα και να μπορέσει το Δημοτικό Θέατρο να παρουσιάσει μια παραγωγή με το μικρότερο δυνατό κόστος για τη Φάρις.
Η πρεμιέρα έχει προσδιοριστεί για τις 27 Νοεμβρίου και το έργο θα παίζεται στην Καλαμάτα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Τον Ιανουάριο η παραγωγή θα μεταφερθεί σε θέατρο της Αθήνας και μετά σε θέατρο της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για συμπαραγωγή με την εταιρεία του θεατρικού παραγωγού Γιώργου Λυκιαρδόπουλου. Το κόστος της παραγωγής θα ανέλθει για τη Φάρις στα 90.500 ευρώ περίπου. Η Φάρις θα πάρει το 100% των εσόδων από τα εισιτήρια που θα κοπούν στις παραστάσεις της Καλαμάτας, ενώ για τις παραστάσεις που θα δοθούν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη θα αποδοθεί στη Φάρις το 15% των εσόδων από τα εισιτήρια.  
Οι πρόβες έχουν ξεκινήσει στην Αθήνα από τις 13 Σεπτεμβρίου, όπως σημείωσε η Έλενα Πέγκα. Οι τέσσερις ηθοποιοί της παράστασης είναι οι Διαμαντής Καραναστάσης, Κατερίνα Μισιχρόνη, Παναγιώτης Σούλης και Κατερίνα Μουάτσου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια θα γίνουν από τον Αντώνη Δαγκλίδη, που έχει συνεργαστεί και άλλες φορές με το ΔΗΠΕΘ Καλαμάτας. Σε ό,τι αφορά την παρουσίαση της παράστασης στην Αθήνα, έχουν γίνει συζητήσεις με το θέατρο Βασιλάκου, στον Κεραμεικό, ενώ για τη Θεσσαλονίκη έχουν γίνει συζητήσεις με το θέατρο Αθήναιον.
Η Έλενα Πέγκα τόνισε ότι πρόκειται για ένα έργο που αναφέρεται στην περιπέτεια μιας απιστίας, κατανοητό για τον περισσότερο κόσμο αλλά ταυτόχρονα ο θεατής μπορεί να αναγνώσει διάφορα επίπεδα.
Σημείωσε ότι την τελευταία εβδομάδα πριν από την πρεμιέρα οι πρόβες θα γίνουν στην Καλαμάτα, ενώ υπογράμμισε ότι μεταξύ των στόχων της παραγωγής είναι να προβληθεί η πολιτιστική δραστηριότητα της Καλαμάτα, στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς της ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Ο εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Φάρις, Τάσος Πολυχρονόπουλος, τόνισε ότι για μια ακόμη φορά η πλειοψηφία φέρνει προς ψήφιση την ετοιμασία και παρουσίαση μιας θεατρικής παραγωγής χωρίς προηγουμένως να έχει ανοίξει ένα διάλογο, να έχει προχωρήσει σε μια αξιολόγηση των προηγούμενων παραγωγών, ώστε με βάση την εμπειρία από αυτές να διορθώσει ό,τι χρειάζεται να διορθωθεί. Επέμεινε ότι υπάρχει έλλειμα, με ευθύνη της πλειοψηφίας, στο διάλογο, ότι η πλειοψηφία αποφεύγει τη συζήτηση. Επίσης ο Τάσος Πολυχρονόπουλος ανέφερε ότι πρώτιστος σκοπός ενός Δημοτικού Θεάτρου πρέπει να είναι η ανάπτυξη ποικίλων δράσεων σχετικά με το θέατρο, σε τοπικό επίπεδο, και όχι οι περιοδείες, για τις οποίες πάντως πρόσθεσε ότι έχει θετική άποψη. Τέλος σημείωσε ότι ενδεχομένως υπάρχει ένα ζήτημα δεοντολογίας με την ανάθεση της σκηνοθεσίας στην Έλενα Πέγκα, τη στιγμή που έχει αναλάβει το πολύ σημαντικό έργο της καλλιτεχνικής διεύθυνσης στο Γραφείο Υποψηφιότητας KALAMATA:21. Ο Τάσος Πολυχρονόπουλος ψήφισε λευκό, ενώ όλα τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ.
Ο Μιχάλης Αντωνόπουλος, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Συμμαχίας, εξέφρασε ένσταση για το ποσοστό 15% που θα παίρνει το ΔΗΠΕΘΕΚ από τα έσοδα των εισιτηρίων στις παραστάσεις που θα γίνουν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Τόνισε ότι το ποσοστό πρέπει να ανέβει στο 25%.
Ο πρόεδρος της Φάρις, Θανάσης Ηλιόπουλος, από την πλευρά του υποστήριξε ότι η πλειοψηφία δεν έχει αρνηθεί ποτέ το διάλογο, στον οποίο αναφέρθηκε ο Τάσος Πολυχρονόπουλος, πρόσθεσε ωστόσο ότι την ευθύνη της διοίκησης την έχει πλειοψηφία και δεν πρόκειται να την εκχωρήσει στη μειοψηφία.
Αναφερόμενος στο ΔΗΠΕΘΕΚ τόνισε ότι η δημοτική αρχή, μέσα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες ώστε να το κρατήσει ζωντανό, με κόστος μάλιστα πολύ μεγάλο, καθώς τώρα τακτοποιούνται εκκρεμότητες και πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, για τα οποία υπεύθυνοι είναι άλλοι. Σχολίασε μάλιστα ότι η δημοτική αρχή θα μπορούσε ακόμη και να βάλει λουκέτο στο ΔΗΠΕΘΕΚ, με όλα αυτά τα προβλήματα που κληρονόμησε, ωστόσο δεν το έκανε, αντίθετα το στηρίζει και μέσα από αυτό υποστηρίζει και την υποψηφιότητα της Καλαμάτας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.
Στ.Μ.