Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2015 12:06

Πρωτόγνωρες οι καταστροφές στο Ασπρόχωμα, ξεκίνησε η καταγραφή για τις αποζημιώσεις

Πρωτόγνωρες οι καταστροφές στο Ασπρόχωμα,  ξεκίνησε η καταγραφή για τις αποζημιώσεις

ΑΝΕΜΟΣΤΡΟΒΙΛΟΣ 
Σε εξέλιξη βρίσκεται, από συνεργεία μηχανικών και άλλου προσωπικού τόσο του Δήμου Καλαμάτας όσο και της Περιφερειακής Ενότητας, η καταγραφή των πραγματικά πάρα πολύ σοβαρών καταστροφών που προκάλεσε ο πρωινός ανεμοστρόβιλος, ο οποίος χτύπησε, κυρίως, την περιοχή από το νεκροταφείο του χωριού μέχρι και τη Νέα Είσοδο, με κατεύθυνση από νοτιοανατολικά προς βορειοδυτικά…

Τεράστιες ζημιές έχουν υποστεί επιχειρήσεις όπως της εμπορίας ξυλείας Μαθιόπουλου, της εμπορίας και επισκευής αυτοκινήτων Λεβέντη-Δημητρούλη, της εταιρείας Καρρόπουλου (πισίνες κ.λπ) αλλά και άλλες γειτονικές.
Επιτροπή της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας καταγράφει τις ζημιές που έχουν υποστεί κτιριακές εγκαταστάσεις στον φέροντα οργανισμό τους κυρίως. Η προσπάθεια είναι η σχετική έκθεση να έχει ολοκληρωθεί μέχρι αργά το μεσημέρι, ώστε να υποβληθεί στο υπουργείο Υποδομών με το αίτημα να κηρυχθεί η περιοχή θεομηνιόπληκτη. Εάν συμβεί αυτό, τότε οι πληγέντες θα αποζημιωθούν προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές στις κτιριακές τους εγκαταστάσεις, με τη ίδια διαδικασία που αποζημιώνονται και οι σεισμοπαθείς.
Από την πλευρά του Δήμου Καλαμάτας, καταγράφονται οι ζημιές που έχουν υποστεί επιχειρήσεις και νοικοκυριά όσον αφορά τις οικοσκευές, τους υαλοπίνακες, ακόμη και τα εμπορεύματα, ώστε επίσης να ξεκινήσει η διαδικασία της αποζημίωσης.
Ο ανεμοστρόβιλος εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις εφτά το πρωί και σύμφωνα με τους κατοίκους της περιοχής, η διάρκειά του ήταν μικρότερη των πέντε λεπτών. Μέσα σε αυτά τα πέντε λεπτά όμως συνέβησαν πράγματα που ούτε σε κινηματογραφικές ταινίες δεν έχουν απεικονιστεί. Σηκώθηκαν στέγες στον αέρα και έφυγαν λαμαρίνες, κεραμίδια και άλλα υλικά μέχρι και 500 μέτρα μακριά. Αυτοκίνητα επίσης σηκώθηκαν στον αέρα και μετακινήθηκαν κάμποσα μέτρα. Στη Νέα Είσοδο ανατράπηκε το ρυμουλκούμενο όχημα ενός φορτηγού. Κολώνες της ΔΕΗ ξύλινες έσπασαν και διακόπηκε η ηλεκτροδότηση. Σιδερένια κολώνα του Δημοτικού Φωτισμού στη Νέα Είσοδο τσακίστηκε και βρέθηκε στο δρόμο. Δέντρα ξεριζώθηκαν, θερμοκήπια καταστράφηκαν, αγροτικές αποθήκες γκρεμίστηκαν, αγροτικά εργαλεία τα πήρε το άνεμος και οι ιδιοκτήτες τους ψάχνουν ακόμη να τα βρουν.
Μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες είναι πραγματικά θαύμα το ότι δεν τραυματίστηκε κάποιος άνθρωπος.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, αντιδήμαρχοι και προσωπικό του Δήμου βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στον τόπο της καταστροφής προκειμένου να συνδράμουν τους πληγέντες και να ξεκινήσουν οι εργασίες της αποκατάστασης των άμεσων προβλημάτων, όπως του καθαρισμού των δρόμων κ.λπ. Στον τόπο της καταστροφής βρέθηκε και η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Τεχνικών Έργων, Παναγιώτη Γιαννακέα και άλλα στελέχη.
Στ.Μ.

Μεγάλες ζημιές στην επιχείρηση Καρρόπουλου, στη Νέα Είσοδο

Μεγάλες οι καταστροφές στην επιχείρηση Λεβέντη-Δημητρούλη, επίσης στη Νέα Είσοδο

Ξηλώθηκε η στέγη, έπαθε ζημιά το εμπόρευμα και ο εξοπλισμός, στην επιχείρηση Μαθιόπουλου, στη Νέα Είσοδο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο αέρας ανέτρεψε μέχρι και το ρυμουλκούμενο φορτηγού, στη Νέα Είσοδο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το "καπέλο" της σιδερένιας κολόνας του δημοτικού φωτισμού, στη Νέα Είσοδο, το έφτασε ο αέρας στον παράδρομο της οδού

 

 

Καταστροφές στη στέγη σπιτιού, κοντά στη Νέα Είσοδο