Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015 22:01

Στα δικαστήρια υπόθεση τραυματισμού εργάτριας σε απορριμματοφόρο του Δήμου

Στα δικαστήρια υπόθεση τραυματισμού εργάτριας σε απορριμματοφόρο του Δήμου

ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΙΧΑΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΙ 
Τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν προσωρινά εργαζόμενοι στο Δήμο Καλαμάτας –όπως και σε άλλους Δήμους της χώρας- στους οποίους ανατίθενται βαριές και επικίνδυνες εργασίες ενώ δεν έχουν εκπαιδευτεί γι’ αυτές, φέρνει στην επιφάνεια υπόθεση που οδηγείται στην αίθουσα του δικαστηρίου, με εργάτρια δίμηνης σύμβασης η οποία τραυματίστηκε κατά την αποκομιδή των σκουπιδιών…

Ειδικότερα, με απόφαση του εισαγγελέα Καλαμάτας, οδηγείται ως κατηγορούμενος στο δικαστήριο ο τεχνικός ασφαλείας του Δήμου Καλαμάτας, κατά την περίοδο του 2013, διότι δεν προέβλεψε και απέτρεψε το εργατικό ατύχημα που είχε η εργάτρια με τη δίμηνη σύμβαση, η οποία τραυματίστηκε από ξύλο που έπεσε από κάδο κατά το άδειασμά του στο απορριμματοφόρο.  Σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα, ο τεχνικός ασφαλείας του Δήμου ανέθεσε στην εργάτρια «την εργασία αποκομιδής απορριμμάτων με απορριμματοφόρο χωρίς να έχει παράσχει ουδεμία εκπαίδευση ή οδηγίες σε αυτήν».
Το μεσημέρι η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας αποφάσισε να παρασχεθεί νομική υποστήριξη στον κατηγορούμενο τεχνικό ασφαλείας.
Ωστόσο σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και ειδικότερα οι Σταμάτης Μπεχράκης και Δημήτρης Φαββατάς από τη μείζονα μειοψηφία και Μιχάλης Αντωνόπουλος από την τρίτη ελάσσονα μειοψηφία, τόνισαν ότι ο Δήμος δεν μπορεί να αναθέτει σε εργάτες με δίμηνη σύμβαση, δηλαδή σε εργαζόμενους που δεν έχουν εκπαίδευση και εμπειρία, βαριές και επικίνδυνες εργασίες, όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων στα απορριμματοφόρα.
Ο σύμβουλος της δημοτικής αρχής, Θανάσης Ηλιόπουλος, τόνισε ότι η έλλειψη προσωπικού είναι πάρα πολύ μεγάλη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι για να μαζεύονται τακτικά τα σκουπίδια χρειάζεται να ανατίθεται το σχετικό αντικείμενο και σε εργάτες με δίμηνη σύμβαση. Εξέφρασε δε την προσδοκία η νέα κυβέρνηση να προχωρήσει είτε στην πρόσληψη μόνιμου προσωπικού είτε προσωπικού με μεγαλύτερης διάρκειας σύμβαση, ώστε οι εργάτες να αποκτούν εκπαίδευση και εμπειρία.
Επάνω σε αυτό ο Σταμάτης Μπεχράκης, που είναι και κομματικό στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι πράγματι η διεκδίκηση πρέπει να είναι η κάλυψη των κενών από μόνιμο προσωπικό ή από προσωπικό με μεγάλης διάρκειας σύμβαση, ώστε οι εργαζόμενοι να εκπαιδεύονται για να μην κινδυνεύουν από ατυχήματα αλλά και για μην προκαλούν, άθελά τους και λόγω της απειρίας τους, διάφορες βλάβες στον εξοπλισμό του Δήμου.
Επιπλέον οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης τόνισαν ότι έστω ο ένας από τους δύο εργάτες των απορριμματοφόρων πρέπει να είναι μόνιμος, ώστε να καθοδηγεί τον συμβασιούχο για την αποτροπή ατυχήματος.
Ακόμη, οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι ο Δήμος Καλαμάτας οφείλει να ενημερώσει και την εργάτρια που τραυματίστηκε ώστε να διεκδικήσει τυχόν αιτήματά της προς το Δήμο.
Επάνω σε αυτό ωστόσο η πλειοψηφία απάντησε ότι ούτε νομικά καλύπτεται να υποστηρίξει νομικά την εργάτρια που τραυματίστηκε αλλά ούτε και μπορεί να υποστηρίξει νομικά τόσο τον κατηγορούμενο για τον τραυματισμό της εργάτριας όσο και την ίδια την εργάτρια.
Στ.Μ.