Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2015 12:53

Για «αδιάλλακτη και ειρωνική στάση» καταγγέλλουν το δήμαρχο μαθητές

Μαθητές έξω από το Δημαρχείο Καλαμάτας την περασμένη εβδομάδα Μαθητές έξω από το Δημαρχείο Καλαμάτας την περασμένη εβδομάδα

6ο ΕΝΙΑΙΟ - 4ο ΕΠΑΛ 
Κριτική στο Δήμο Καλαμάτας ότι ξοδεύει χρήματα για την υποψηφιότητα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αλλά όχι για τη συντήρηση και λειτουργία των σχολείων τους, κάνουν οι μαθητές του 6ου Ενιαίου Λυκείου και του 4ου ΕΠΑΛ. Σημειώνεται ότι η κατάληψη στο σχολικό συγκρότημα της οδού Αθηνών έληξε χθες με παρέμβαση της Αστυνομίας... 

Στην ανακοίνωσή τους οι μαθητές αναφέρουν: «Έπειτα από τις δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας Παν. Νίκα πριν ακριβώς ένα μήνα, για το σχολικό συγκρότημα του πρ. Πολυκλαδικού ότι το "κτήριο είναι άρρωστο, ντροπή για δημόσιο έργο στην Ελλάδα και ότι θα ήταν προτιμότερο να κατεδαφιστεί" και συναισθανόμενοι τα σοβαρά προβλήματα στο χώρο της Παιδείας -ειδικά τη φετινή χρονιά- η πλειοψηφία των μαθητών του 6ου Ενιαίου Λυκείου και του 4ου ΕΠΑΛ, που συστεγάζονται στο εν λόγω συγκρότημα, αποφάσισε να προχωρήσει σε κατάληψη του κτηρίου.
Τα κύρια αιτήματά μας, αφορούσαν εκτός απ΄ τις ελλείψεις στα βιβλία ειδικότητας (στο ΕΠΑΛ) και στις επείγουσες παρεμβάσεις και επισκευές ώστε να επιλυθούν στοιχειωδώς έστω τα προβλήματα στην κτηριακή υποδομή του σχολείου μας (υγρομόνωση, αποκατάσταση της αποσάθρωσης σε τοίχους και οροφές, εργασίες στις ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, βελτίωση της απαράδεκτης κατάστασης στις τουαλέτες, προβλήματα στα δάπεδα και την εξωτερική πλακόστρωση, σώματα καλοριφέρ). Αφορούσαν επίσης και στην κάλυψη σε αναλώσιμα υλικά χρήσιμα για την ίδια την εκπαιδευτική διαδικασία και την διεξαγωγή των μαθημάτων τα οποία και απουσιάζουν από την αρχή της χρονιάς.
Η κατάληψη που διήρκησε 10 ημέρες, έληξε μετά από πιέσεις και κλίμα πίεσης και εκβιασμών, με αποκορύφωμα την εισαγγελική παραγγελία, τις ανακρίσεις εις βάρος των καθηγητών μας και την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων και δικαστικών αρχών στο σχολείο μας (την Τρίτη και την Τετάρτη 6 και 7/10) , "προληπτικών ελέγχων", παράτυπων ανακρίσεων και "φακελώματος" μαθητών από αστυνομικούς (εκτός του χώρου του σχολείου και πριν ακόμα ξεκινήσει η κατάληψη). Είχαν προηγηθεί ωστόσο, συναντήσεις με παράγοντες του δήμου και εκπροσώπων της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που αν και όλοι αναγνώρισαν την τραγική κατάσταση στα κτήρια του σχολικού συγκροτήματος, εντούτοις αρκέστηκαν στο να δώσουν αόριστες και ασαφείς υποσχέσεις.
Η προσπάθειά μας να μιλήσουμε με τον δήμαρχο Καλαμάτας, την περασμένη Παρασκευή (2/10), απέτυχε καθώς ο ίδιος δεν δέχθηκε να συνομιλήσει με την κοινή αντιπροσωπεία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων κι όταν τελικά συναντηθήκαμε για λίγα μόλις λεπτά την Τρίτη 6/10, αντιμετωπίσαμε την αδιάλλακτη και ειρωνική στάση του. Συγκεκριμένα -όπως μας είπε- "οι εργασίες θα γίνουν όταν βρει λεφτά", επανέλαβε πως θα προτιμούσε να κατεδαφίσει το κτήριο παρά να ξοδέψει χρήματα για επισκευές, μας προέτρεψε να "κλείσουμε εμείς το σχολείο αντί να του βάλει αυτός λουκέτο" ενώ η εξοργιστική απάντησή του στο αίτημα για θέρμανση εν όψει του χειμώνα ήταν ότι "η Καλαμάτα έχει πάντα καλές θερμοκρασίες και ότι "δεν είμαστε στον Βόρειο Πόλο...". 
Να γνωρίζει ο κ. δήμαρχος πως δημιουργώντας συνθήκες αντιπαράθεσης με τους μαθητές και διαχωρίζοντάς μας από τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς μας, αδιαφορώντας για τα αιτήματά μας και χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα πως ο δήμος δεν έχει χρήματα (την ίδια στιγμή που ξοδεύει αφειδώς 250.000 ευρώ για την πρώτη φάση της διεκδίκησης του τίτλου της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας" ανεξαρτήτως αποτελέσματος και 55.000 ευρώ σε ιδιωτική γερμανική εταιρεία για τη διοργάνωση "Φεστιβάλ Χορωδιών" -κάτι που θα κοστίσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ επιπλέον στο δήμο), προκαλεί και εξοργίζει.
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΘΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ -ΟΤΑΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ- ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΑΝΕΥΘΥΝΩΝ "ΥΠΕΥΘΥΝΩΝ", ΘΑ ΔΙΝΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΘΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ!!! 
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΟΥ 6ου ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ και του 4ου ΕΠΑΛ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ».