Πέμπτη, 08 Οκτωβρίου 2015 13:30

Ομιλίες για το κοινό στην αποψινή τελετή έναρξης του Συνεδρίου Γαστρεντερολογίας

Ομιλίες για το κοινό στην αποψινή τελετή έναρξης του Συνεδρίου Γαστρεντερολογίας

ΜΕΓΑΡΟ ΧΟΡΟΥ 
Με δύο εκλαϊκευμένες ομιλίες που θα γίνουν το βράδυ στο Μέγαρο Χορού, ανοίγει σήμερα Πέμπτη στην Καλαμάτα το 35ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας (8 - 11 Οκτωβρίου), οι εργασίες του οποίου διεξάγονται στο ξενοδοχείο Elite City Resort...

Στην αποψινή τελετή έναρξης, που θα ξεκινήσει στις 8.45, θα γίνουν δύο όσο το δυνατόν εκλαϊκευμένες ομιλίες για τη δωρεά οργάνων. Η πρώτη από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο και η δεύτερη από τον καθηγητή και πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Ανδρέα Καραμπίνη. Οι ομιλίες θα αφορούν τη θέση της εκκλησίας και της πολιτείας, αντίστοιχα, στο θέμα της δωρεάς οργάνων.
Επίσης, σχετικά με την ευαισθητοποίηση για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, το Σαββατοκύριακο θα τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας ένα τεράστιο μπαλόνι ομοίωμα παχέος εντέρου, μέσα στο οποίο θα μπορούν οι επισκέπτες να περπατήσουν και να εξοικειωθούν με τα νοσήματα του παχέος εντέρου, ενώ παράλληλα θα παραλάβουν ενημερωτικά φυλλάδια.
Επιπλέον, την Κυριακή το πρωί τις ώρες 11:15 - 13:15, θα γίνει δίωρη ενημερωτική συνάντηση στο συνεδριακό χώρο του ξενοδοχείου Εlite, που θα είναι ανοιχτή για το κοινό και όπου θα συζητηθούν συνηθισμένα γαστρεντερολογικά προβλήματα (δυσπεψία, γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, λήψη ασπιρίνης-αντιφλεγμονωδών και ανάγκη γαστροπροστασίας, αυξημένα ηπατικά ένζυμα, σπαστική κολίτιδα, πρόληψη καρκίνου παχέος εντέρου). Οι ακροατές θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν κάποιες βασικές αρχές διάγνωσης και αντιμετώπισης των παραπάνω νοσημάτων, αλλά και να υποβάλλουν ερωτήσεις στους συμμετέχοντες γιατρούς.
«Εκατοντάδες επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συναντηθούν στην Καλαμάτα για να σχολιάσουν τις σύγχρονες γνώσεις και απόψεις, να εκπαιδευθούν και να παρουσιάσουν το ερευνητικό και κλινικό τους έργο σε όλους τους τομείς της Γαστρεντερολογίας» σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου.
«Η κορυφαία αυτή ετήσια συνάντηση για τη Γαστρεντερολογία στη Ελλάδα, είναι απόλυτα απαραίτητη για τη διατήρηση του απαιτούμενου υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης των Ελλήνων γαστρεντερολόγων και συναφών ειδικοτήτων, αφού οι γνώσεις στον τομέα αυτό εξελίσσονται ταχύτατα και αλλάζουν σημαντικά τους τρόπους διαγνωστικών προσεγγίσεων και θεραπευτικών παρεμβάσεων. Παρά τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χώρα μας, αρκετές ομάδες Ελλήνων γαστρεντερολόγων εξακολουθούν να έχουν σημαντικές ερευνητικές δραστηριότητες συμβάλλοντας στην παραγωγή νέας γνώσης σε διεθνές επίπεδο και δείχνοντας τη δυνατότητα επιτυχιών μετά από οργανωμένες προσπάθειες παρά τις αντίξοες συνθήκες.
Πέρα από το αμιγές επιστημονικό πρόγραμμα, η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου οργανώνει μία προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού της Καλαμάτας και της ευρύτερης περιοχής με τη στήριξη του Δήμου Καλαμάτας και σε συνεργασία με τους τοπικούς γαστρεντερολόγους. Η ενημέρωση του κοινού αφορά κυρίως την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά και άλλα συνήθη γαστρεντερολογικά προβλήματα. Τέλος, πέρα από την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, που αποτελεί μία προσφορά αρχικά στον ίδιο τον εξεταζόμενο και τελικά στην κοινωνία, το συνέδριο θα προσπαθήσει να στηρίξει και να διαδώσει ευρύτερα το μήνυμα της δωρεάς οργάνων, που αποτελεί είναι ένα δώρο ζωής στον πάσχοντα συνάνθρωπο και ένα μήνυμα ελπίδας, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης».