Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015 17:44

Ανάγκη να δίνεται στον κόσμο πληροφόρηση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 
Το κουβάρι για τον τρόπο δράσης και τη στόχευση της Χρυσής Αυγής, ύστερα από 20 συνεδριάσεις του δικαστηρίου που εκδικάζει μεγάλες υποθέσεις της κατηγορούμενης ως εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής, αρχίζει να ξετυλίγεται. Όπως τονίζει όμως, με δηλώσεις του στην Kalamata Journal, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Κώστας Παπαδάκης, είναι ανάγκη το αντιφασιστικό κίνημα να παρακολουθεί τη δίκη, να παρεμβαίνει, να ενημερώνει τον κόσμο για τις αποκαλύψεις που γίνονται, ώστε οι νέοι και οι εργαζόμενοι να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται για μια δίωξη της δήθεν ιδεολογίας αλλά των εγκληματικών πράξεων. Και μάλιστα πράξεων που διώκονται με ηπιότερες κατηγορίες από αυτές που θα έπρεπε να έχουν απαγγελθεί…

Ο Κώστας Παπαδάκης ήταν εκ των προσκεκλημένων ομιλητών του 4ου Αντιφασιστικού-Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Καλαμάτας, που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου.
Σε δηλώσεις του στην Kalamata Journal, όσον αφορά τη εξέλιξη της δίκης, σημείωσε: «Μετά από 20 συνεδριάσεις του δικαστηρίου νομίζω ότι αρχίζει και ξετυλίγεται το κουβάρι. Παρά το γεγονός ότι είμαστε ακόμα στην αρχή της δίκης, αποκαλύπτονται σημαντικά στοιχεία για τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, τη λειτουργία των Ταγμάτων Εφόδου, τον τρόπο συνεννόησης, τη στόχευση που είχαν να τραμπουκίζουν και να δημιουργούν, εν πάση περιπτώσει, τρομοκρατία σε αυτούς που θεωρούσαν αντιπάλους τους. Νομίζω ότι το συμπέρασμα το οποίο βγαίνει για το δημοκρατικό κόσμο είναι ότι δεν πρόκειται για μια δίωξη δήθεν των φρονημάτων και της ιδεολογίας αλλά για μια δίωξη εγκληματικών πράξεων, οι οποίες, μάλιστα, κατά τη γνώμη μου, διώκονται κατά πολύ ηπιότερα από αυτό που αντιστοιχεί στις πράξεις τις ίδιες, διότι δεν έχουν αποδοθεί ούτε ηθικές αυτουργίες ούτε το αδίκημα της συγκρότησης ένταξης και διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης αλλά μόνο το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης στους περισσότερους, το οποίο μέχρι τώρα τους έδινε το δικαίωμα να αμφισβητούν το κατηγορητήριο και να επιδιώκουν την ηρωική τους αθώωση. Δεν φαίνεται κάτι τέτοιο να είναι στις προοπτικές της δίκης, διότι η δίκη, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στο αρχικό στάδιο, αποκαλύπτει πολλά για τον τρόπο δράσης της Χρυσής Αυγής».
Σε ό,τι αφορά τα καθήκοντα του αντιφασιστικού κινήματος σε σχέση με την εξέλιξη της δίκης, ο δικηγόρος Κώστας Παπαδάκης τόνισε: «Το αντιφασιστικό κίνημα πρέπει να θέσει πολύ ψηλά στις δραστηριότητές του την παρακολούθηση και παρέμβαση στη δίκη, διότι κάθε δικαστήριο αποτελεί μία εξουσία η οποία υπηρετεί το ίδιο σύστημα το οποίο εξέθρεψε και συγκάλυπτε μέχρι πρότινος τη Χρυσή Αυγή. Αν δεν υπήρχε το αντιφασιστικό κίνημα δεν θα είχαμε δίκη. Και πρέπει ό,τι λέγεται στη δίκη να βγαίνει προς τα έξω. Πρέπει οι αντιφασίστες να βοηθάνε σε αυτή την προσπάθεια και με την καθημερινή τους παρουσία στη δίκη και με τη διοργάνωση εκδηλώσεων ενημερωτικών, προκειμένου να μαθαίνει ο κόσμος την αλήθεια.
Η δίκη διεξάγεται μέσα στην αίθουσα του ακροατηρίου και διεξάγεται και έξω από αυτήν, μέσα από τη δημοσιοποίησή της, την οποία με κάθε τρόπο την προσπαθούμε και την οποία με κάθε τρόπο αντιπαλεύουν οι κατηγορούμενοι. Είναι αυτοί οι οποίοι μέχρι πρότινος είχαν την άποψη ότι αδικούνται από τα Μέσα Ενημέρωσης αλλά τώρα οι ίδιοι θέλουν τον αποκλεισμό των Μέσων Ενημέρωσης από τη δικαστική αίθουσα και αυτό λέει πολλά κατά τη γνώμη μου. Νομίζω λοιπόν ότι το αντιφασιστικό κίνημα δεν πρέπει να υποτιμήσει τη δίκη αυτή, δεν πρέπει να αφήσει τους ναζιστές χωρίς αντίπαλο μέσα στο δικαστήριο και το δικαστήριο χωρίς κανένα αντίλογο από το λόγο των ναζιστών. Αυτό επιδιώκει η πολιτική αγωγή να κάνει με την παρουσία της στη δίκη και νομίζω ότι μέχρι στιγμής το επιτυγχάνει».
Στ.Μ.