Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015 18:42

Δάνειο 5,5 εκατομμυρίων για νέες αναπλάσεις θα πάρει ο Δήμος Καλαμάτας…

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΩΝ 
Ως ευκαιρία να προχωρήσει και σε άλλες αναπλάσεις και να κάνει πιο ελκυστική την Καλαμάτα στους τουρίστες, παρουσιάζει η δημοτική αρχή το δάνειο των 5.500.000 ευρώ που ζητάει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τη Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το θέμα συζητήθηκε το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου παρατάξεις της αντιπολίτευσης τόνισαν ότι τα έργα που έχει επιλέξει η δημοτική αρχή να υλοποιήσει με το δάνειο δεν θα αποδώσουν σοβαρό όφελος και κατά συνέπεια η αποπληρωμή του θα φορτωθεί στις επόμενες γενιές των κατοίκων του Δήμου…

Από μια σύντομη αναζήτηση που κάναμε, το συγκεκριμένο δανειοδοτικό πρόγραμμα στο οποίο θέλει να ενταχθεί ο Δήμος Καλαμάτας στοχεύει στη διευκόλυνση πραγματοποίησης επενδύσεων στους τομείς των μεταφορών, των εκπαιδευτικών υποδομών, της προστασίας της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς, της αποκατάστασης δημόσιων κτιρίων, της αναβάθμισης του περιβάλλοντος, της ενεργειακής απόδοσης και των τουριστικών υποδομών.
Ωστόσο, τα έργα που η δημοτική αρχή έχει επιλέξει για να χρηματοδοτηθούν από το δάνειο που ζητάει, δεν φαίνεται να πολυταιριάζουν, όλα τουλάχιστον, με τις παραπάνω στοχεύσεις.
Ειδικότερα, η δημοτική αρχή ζητάει το δάνειο για να προχωρήσει στην ανάπλαση στα «ουζάκια» (Αριστομένους μπροστά από το Διοικητήριο) με σχεδόν 2.000.000 ευρώ, στην ανάπλαση της ανατολικής όχθης του Νέδοντα από την Κροντήρη μέχρι τη μαρίνα με 1,170 εκατ. ευρώ, στην ανάπλαση τμήματος της ανατολικής όχθης του Άρι με τη δημιουργία πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου με 380.000 ευρώ, στην επισκευή της παλιάς καρδιολογικής κλινικής για τη λειτουργία Δημοτικού Κέντρου Υγείας και Πρόνοιας με 1,365 εκατ. ευρώ, στη δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων στα Παλιάμπελα με 300.000 ευρώ, στην αξιοποίηση του χώρου στο γήπεδο των παλιών σφαγείων στη Δυτική Παραλία.
Την εισήγηση έκανε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Μπούχαλης, που υπογράμμισε ότι ο Δήμος βρίσκεται σε πολύ καλή οικονομική κατάσταση και έχει την πιστοληπτική ικανότητα ώστε να συνάψει το συγκεκριμένο δάνειο.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, τόνισε ότι στο νέο ΕΣΠΑ δεν υπάρχουν χρήματα για αναπλάσεις και το μόνο έργο που υπάρχει δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί είναι η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης, με προϋπολογισμό 10.000.000 ευρώ. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι σε ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου θα γίνει μόνο ένα έργο αστικής ανάπλασης, το οποίο ο Δήμος ευελπιστεί ότι θα είναι η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης της Καλαμάτας διότι υπάρχει η απαραίτητη μελετητική ωριμότητα. Τόνισε λοιπόν ο δήμαρχος ότι για να γίνουν οι υπόλοιπες αναπλάσεις τις οποίες σχεδιάζει η δημοτική αρχή, με στόχο να καταστεί η πόλη περισσότερο ελκυστική για τον τουρισμό, υπάρχει μόνο ένα χρηματοδοτικό εργαλείο που είναι το συγκεκριμένο δανειοδοτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Πρόσθεσε μάλιστα ο κ. Νίκας, ότι ο προϋπολογισμός των προτεινόμενων αναπλάσεων ανέρχεται στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ αλλά τελικά το δάνειο που θα χρειαστεί δεν θα ξεπεράσει τα 3.000.000 ευρώ, καθώς υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα προσφερθούν εκπτώσεις από τους εργολάβους που θα κυμαίνονται στο 50%!
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, τόνισε ότι η πόλη αντιμετωπίζει τραγικές ελλείψεις σε σειρά υποδομών, όπως στεγασμένες αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδικούς σταθμούς, χώρους στάθμευσης και πως τέτοια έργα θα έπρεπε να είναι στην προτεραιότητα της δημοτικής αρχής. Καταψήφισε λοιπόν την εισήγηση, διαφωνώντας με την ιεράρχηση της δημοτικής αρχής, ενώ για την παλιά καρδιολογική κλινική τόνισε ότι υπάρχει έτοιμο κτήριο να στεγάσει υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας τόσο του Δήμου όσο και του κράτους. Πρόκειται για το κτήριο του ΙΚΑ, στην οδό Πλάτωνος.
Για το ίδιο θέμα ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Σταμάτης Μπεχράκης, υποστήριξε ότι σε κατάσταση κρίσης σαν αυτή που αντιμετωπίζει η χώρα μπορεί πράγματι ο δανεισμός να είναι ένας τρόπος ώστε να γίνουν έργα που θα υποστηρίξουν την ανάπτυξη. Τόνισε όμως ότι τα δάνεια αυτά πρέπει να πιάνουν τόπο και να αποδίδουν στο λαό, διαφορετικά η αποπληρωμή τους θα φορτωθεί στις επόμενες γενιές. Σημείωσε λοιπόν ότι τα έργα που προτείνει η δημοτική αρχή για να γίνουν με δανεισμό δεν είναι αυτά που θα αποδώσουν.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Οικονομάκος, σημείωσε από την πλευρά του ότι το κράτος μειώνει συνεχώς την χρηματοδότηση των Δήμων με αποτέλεσμα αυτοί να καταφεύγουν στη λύση των δανείων, δημιουργώντας βαριές οικονομικές υποχρεώσεις για τις επόμενες δεκαετίες. Σχετικά με την επιλογή των έργων της δημοτικής αρχής, ο Δημήτρης Οικονομάκος διαφώνησε εντελώς, υπογραμμίζοντας ότι την προτεραιότητα πρέπει να έχουν τα έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής, αντιπυρικής προστασίας και τα έργα της εκπαίδευσης, όπως οι παιδικοί σταθμοί. Και η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε.
Επίσης καταψήφισε η Ανεξάρτητη Συμμαχία, ενώ ο επικεφαλής της, Μιχάλης Αντωνόπουλος, αμφισβήτησε ευθέως τα στοιχεία που παρουσίασε ο Δημήτρης Μπούχαλης, επικαλούμενος μάλιστα στοιχεία της Διεύθυνσης Οικονομικών και τονίζοντας ότι οι δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου είναι πολύ υψηλότερες από αυτές που παρουσιάζει η δημοτική αρχή.
Την εισήγηση υπερψήφισε η Αλλαγή, αν και ο επικεφαλής της, Θόδωρος Μπρεδήμας, επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του με την ιεράρχηση των έργων που έχει κάνει η δημοτική αρχή.
Στ.Μ.