Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015 15:57

Εκπαιδευτήρια Μπουγά και ΙΙΕΚ Ορίζων: Άδικος και παράλογος ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Αντιγόνη Λύτρα, Φώτης Μπουγάς, Ελιάνα Χριστοφιλοπούλου Αντιγόνη Λύτρα, Φώτης Μπουγάς, Ελιάνα Χριστοφιλοπούλου

.ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 
Την αντίθεσή τους στην επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία και τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, τονίζοντας ότι αυτός είναι άδικος, παράλογος και ότι πλήττει τις μεσαίες οικογένειες, διατύπωσαν, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν το πρωί, ο Φώτης Μπουγάς από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, η Αντιγόνη Λύτρα από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά και η Ελιάνα Χριστοφιλοπούλου από το Ιδιωτικό ΙΕΚ Ορίζων…

Ο κ. Μπουγάς υποστήριξε ότι τα ιδιωτικά σχολεία εξυπηρετούν όχι την άρχουσα τάξη αλλά τα παιδιά των μεσαίων οικογενειών, που δεν τα βγάζουν πέρα με τα ωράρια αλλά και με τα φροντιστήρια (όπως σημείωσε, στο εκπαιδευτήριό του παρέχονται οι υπηρεσίες που παρέχουν εξωτερικά φροντιστήρια), όπως και τις οικογένειες που ζητούν μια πιο ποιοτική εκπαίδευση από αυτή που παρέχεται στα δημόσια σχολεία. Υποστήριξε λοιπόν ο κ. Μπούγας ότι η επιβολή ΦΠΑ αυτές τις οικογένειες πλήττει και όχι τα υψηλά εισοδήματα.
Επιπλέον ανέφερε ότι στα ιδιωτικά σχολεία απασχολούνται περίπου 30.000 εργαζόμενοι και ότι αυτά στηρίζουν την οικονομία και τα ταμεία των εργαζομένων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα στοιχεία αυτά θα μεταβληθούν δυσμενώς με την επιβολή του φόρου.
Επίσης ο κ. Μπουγάς τόνισε ότι υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία που ορίζει ότι στην ιδιωτική εκπαίδευση δεν μπαίνει ΦΠΑ και πως μόνο μια χώρα είχε επιβάλει αυτό το φόρο, το Μπαγκλαντές, το οποίο μάλιστα, πρόσθεσε, πρόσφατα τον ανακάλεσε.
Επιπροσθέτως υποστήριξε ότι όχι μόνο δεν έπρεπε να επιβληθεί ΦΠΑ αλλά αντίθετα θα έπρεπε να παρέχεται στους μαθητές από το κράτος κουπόνι παιδείας, όπως σημείωσε ότι γίνεται στις Σκανδιναβικές χώρες, ώστε να επιδοτούνται τα ιδιωτικά σχολεία, δεδομένου ότι απαλλάσσουν το κράτος από το μεγάλο κόστος που είπε ότι συνεπάγεται η φοίτηση στα δημόσια σχολεία.
Η Ελιάνα Χριστοφιλοπούλου πρόσθεσε, από την πλευρά της, ότι και στα ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, όπως το Ορίζων, φοιτούν νέοι που το κόστος των σπουδών τους επωμίζεται είτε η οικογένειά τους είτε και οι ίδιοι, που για να έχουν αυτή την οικονομική δυνατότητα αναγκάζονται πολλές φορές να κάνουν και δεύτερη δουλειά. Τόνισε λοιπόν ότι αυτές τις οικογένειες έρχεται να πλήξει ο φόρος, υποστηρίζοντας επίσης ότι ουσιαστικά ποινικοποιείται η εκπαίδευση και πλήττεται το δημόσιο αγαθό της παιδείας.
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, Αντιγόνη Λύτρα, τόνισε ότι οι οικογένειες των μαθητών  υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας και οργής γι’ αυτόν τον εμπαιγμό, όπως χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή του ΦΠΑ. Τόνισε ότι έχει δημιουργηθεί μια άσχημη κατάσταση που μπορεί να έχει συνέπειες ακόμη και στην ψυχολογία των μαθητών, ενώ σημείωσε ότι απόψε οι γονείς έχουν συγκέντρωση στη Λεόντειο Σχολή στην Αθήνα. Η κ. Λύτρα παρουσίασε και τη διαμαρτυρία της Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας, στην οποία σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι «η διάκριση των σχολείων από τις υπόλοιπες μορφές ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι άδικη και αυθαίρετη, αφού:
- τα ιδιωτικά σχολεία καλύπτουν τα κενά και τις ανεπάρκειες της δημόσιας εκπαίδευσης, όσο και τα φροντιστήρια και τα νηπιαγωγεία.
- στα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία φοιτούν παιδιά σκληρά εργαζόμενων και ήδη βαριά φορολογημένων πολιτών.
Ζητάμε την πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, όπως την ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην προεκλογική του δέσμευση».
Στ.Μ.