Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015 18:09

Η Καλαμάτα γνωρίζει αύριο τη Θεσσαλονίκη

ΜΕ ΠΛΗΘΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 
Την πόλη που κάθε άλλη πόλη θα ήθελε να ήταν, τη συμπρωτεύουσα της Ελλάδας, τη συμβασιλεύουσα του Βυζαντίου, την πόλη όπου συμβίωναν πολλοί πολιτισμοί, την πόλη του πολιτισμού, φιλοξενεί αύριο η Καλαμάτα. Η Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα, με το δήμαρχο της, Γιάννη Μπουτάρη και πολλούς άλλους παράγοντες της…

Η Θεσσαλονίκη θα προβληθεί στην Καλαμάτα, στο συνέχεια εκδήλωσης που έγινε την άνοιξη στη Θεσσαλονίκη, για την προβολή της Καλαμάτας.
«Αύριο η Καλαμάτα θα είναι γεμάτη Θεσσαλονίκη. Εδώ θα είναι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο κ. Μπουτάρης και μία μεγάλη αποστολή, στην οποία θα συμμετέχουν επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, στελέχη του Δήμου Θεσσαλονίκης. Θα εκφράζεται η Θεσσαλονίκη και ο δυναμισμός της», ανέφερε το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, παρουσία της εντεταλμένης για θέματα τουρισμού δημοτικής συμβούλου, Παναγιώτας Ντίντα.
Φυσικά θα προβληθεί και η γαστρονομία της Θεσσαλονίκης και όπως σημείωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας, το μεσημέρι θα προσφερθεί δωρεάν μπουγάτσα, ενώ το βράδυ ποντιακή πίτα.
Στις εφτά το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια των εκδηλώσεων προβολής της Θεσσαλονίκης και της έκθεσης ζωγραφικών έργων που έχει ετοιμάσει η Αγιορειτική Εστία. Η έκθεση «Ζωγραφίζοντας σε τόπους ιερούς. ΄Αθως – Σινά», με έργα μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας, θα διαρκέσει από τις 22 Οκτωβρίου έως τις 13 Νοεμβρίου 2015.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Καλαμάτας
19.00 Εγκαίνια των εκδηλώσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης και της έκθεσης φωτογραφίας της Αγιορειτικής Εστίας
20.00 Παρουσιάσεις για την πόλη της Θεσσαλονίκης
Παρουσίαση της πόλης της Θεσσαλονίκης, Γιώργος Μπαζμαδέλης, Τμήμα Τουρισμού Δήμου Θεσσαλονίκης
Παρουσίαση Συνεδριακού Τουρισμού,  Δέσποινα Αμαραντίδου, Πρόεδρος Convention Bureau
Παρουσίαση «Η Θεσσαλονίκη των κινημάτων», Αντώνης Καράγιωργας, Βιοχημικός
Στο χώρο έμπροσθεν του Πνευματικού Κέντρου
18.00 Προβολή της Θεσσαλονίκης με έντυπο υλικό και παραδοσιακά προϊόντα. Παρασκευή περέκ από το Γυναικείο Αγροτικό Συνεταιρισμό «Άγιος Αντώνιος» (διεξαγωγή σε ανοικτό χώρο αν ο καιρός το επιτρέψει)
21.00 Παιχνίδι «Μια μέρα στην εικονική Θεσσαλονίκη» στον εξωτερικό χώρο του Πνευματικού Κέντρου (αν ο καιρός το επιτρέψει). Η εφαρμογή SKG.360 που δημιούργησε η ομάδα Google Developers, είναι ένα παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας που μεταφέρει τον συμμετέχοντα σε μνημεία και πλατείες της Θεσσαλονίκης. Ελεύθερη συμμετοχή με δώρα διαμονή στη Θεσσαλονίκη, προσφορά της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.
Στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου
11.30 - 13.30 Google my business. Workshop για επιχειρηματίες. Γνωριμία με τα εργαλεία της Google για καλύτερη προώθηση της επιχείρησης.
Από τις 15:00 έως 16:00 Workshop από την ομάδα Google Developers: Εισαγωγή και παρουσίαση της εφαρμογής SKG 360 game.
Στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας
17.00-19.00 Β2Β (Business to Business) - διμερείς  συναντήσεις στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας με εκπροσώπους φορέων και επαγγελματίες από τον χώρο του τουρισμού, της εστίασης και επιχειρηματίες.
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟ ΗΡΩΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
Το πρωί της Παρασκευής 23 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο ηρώον των Μεσσηνίων Μακεδονομάχων, έμπροσθεν του Διοικητηρίου.
Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ
Οι δύο Δήμοι σε συνεργασία με την Αγιορειτική Εστία θα διοργανώσουν έκθεση έργων του Βρετανού ζωγράφου – αρχιτέκτονα Doug Patterson, με τίτλο «Ζωγραφίζοντας σε τόπους ιερούς. ΄Αθως – Σινά».
Ο Βρετανός αρχιτέκτονας και ζωγράφος Doug Patterson, μια πολυσύνθετη, Αναγεννησιακή προσωπικότητα με λαμπρό επιστημονικό και καλλιτεχνικό έργο, παρουσιάζει τη λαμπρή δουλειά του από το Άγιον Όρος και την Αγία Αικατερίνη Σινά, ακολουθώντας τα βήματα του Ρώσου περιηγητή των αρχών του 18ου αιώνα Βασίλι Μπάρσκι.
Αυτή η ιδέα να παρακολουθήσει τη διαδρομή τριών γνωστών περιηγητών, του Βασίλι Γκρηγκόροβιτς Μπάρσκι στο Άγιον Όρος και την Ορθόδοξη Ανατολή, του Σάμιουελ Ντέιβις στα Ιμαλάια και το Μπουτάν και του Χέρκουλες Μπραμπαζόν Μπραμπαζόν στις Ινδίες, και να αποτυπώσει με την ιδιαίτερη καλλιτεχνική γραφή του τα μνημεία, που και εκείνους εντυπωσίασαν και στην εποχή τους κατέγραψαν, αποτελεί το κεντρικό κίνητρο στο έργο του.
Η ζωγραφική του, ιδιαίτερη, φωτεινή, με τολμηρή γραμμή και λαμπρά χρώματα, υπηρετεί με τον πιο πετυχημένο τρόπο την ομορφιά, τον πλούτο, το μεγαλείο των κτισμάτων, αλλά και την ταπεινότητα, την εσωστρέφεια και την αφιέρωση των Μοναχών.
Η Έκθεση είχε πρωτοπαρουσιαστεί στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας το 2011 και από τότε έχει εκτεθεί και σε άλλους χώρους, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.