Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015 15:04

Ο Μπουτάρης στην Καλαμάτα: Δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον σου αν δεν ξέρεις το παρελθόν σου

Γιάννης Μπουτάρης και Παναγιώτης Νίκας Γιάννης Μπουτάρης και Παναγιώτης Νίκας

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 
Επίσκεψη στο Δημαρχείο της Καλαμάτας πραγματοποίησε το μεσημέρι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, επικεφαλής της αποστολής της πόλης του στις εκδηλώσεις που γίνονται για την προβολή της σήμερα και αύριο στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, τον υποδέχθηκε θερμά, τονίζοντας ότι «για μας τους δημάρχους ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αποτελεί παράδειγμα γιατί στην πόλη της Θεσσαλονίκης έδωσε μια εξωστρέφεια που δεν έχει προηγούμενο»...

Ο δήμαρχος Καλαμάτας συνέχισε τονίζοντας ότι η εξωστρέφεια αυτή «φέρνει κάθε χρόνο και περισσότερο πλούτο, φέρνει κόσμο στην πόλη της Θεσσαλονίκης, μπήκε η Θεσσαλονίκη δυνατά στον κόσμο, στην Ευρώπη και στην Ανατολή και αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθεί κάθε πόλη, ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί και να έχει μια καλύτερη πορεία».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που υπογράμμισε ότι τον συνδέουν συναισθηματικοί δεσμοί με την Καλαμάτα, η οποία αποτέλεσε έναν από τους σταθμούς του γαμήλιου ταξιδιού του το 1964, σημείωσε: «Δεν μπορείς να χτίσεις το μέλλον σου αν δεν ξέρεις καλά το παρελθόν σου. Το παρελθόν της Θεσσαλονίκης είναι πολυπολιτισμικό, πολυεθνικό και όλα τα σχετικά, με κυρίαρχο το οθωμανικό και το εβραϊκό στοιχείο, πέρα από την ελληνικότητα της περιοχής, με τα βυζαντινά μνημεία κ.λπ. Δεν μας κόστισε τίποτα να ανοίξουμε την πόλη και να αναδείξουμε όλη αυτή την ιστορική ταυτότητα και το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση του τουριστικού ρεύματος, οι οποίοι δεν έρχονται για τις παραλίες της περιοχής αλλά για τη Σαλονίκη. Αυτό μας έχει δώσει μια πολύ μεγάλη ευχαρίστηση για τον απλούστατο λόγο ότι ο τουρισμός είναι αποτέλεσμα, το κυριότερο απ’ όλα είναι ότι έχουν αρχίσει οι Σαλονικιοί να αγαπούν την πόλη τους πιο πολύ».
Στις δηλώσεις τους οι δύο δήμαρχοι ανέφεραν μια κουβέντα και για την αυτοδιοίκηση. Ο δήμαρχος Καλαμάτας σημείωσε ότι «αποτελεί πεποίθησή μας ότι ακόμα και μέσα στη μεγάλη οικονομική κρίση, η αυτοδιοίκηση, η οποία χειμάζεται πράγματι, έχει δυνατότητες και μπορεί να προσφέρει ώστε να υπάρχει μια καλύτερη μοίρα στον τόπο στον οποίο έχει την ευθύνη». Ο δε δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε ότι αυτοδιοίκηση είναι «ευνουχισμένη» και τάχθηκε υπέρ των πρακτικών λύσεων. Χαρακτηριστικά τόνισε ότι οι πόλεις χρειάζονται δημοτικούς αστυνόμους, όμως δεν μπορούν να αποκτήσουν διότι απαγορεύονται οι προσλήψεις. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα, σημείωσε, προτείνει να είναι να χαρακτηριστούν τα έσοδα της δημοτικής αστυνομίας ως ανταποδοτικά, ώστε με μέρος αυτών να προσληφθούν δημοτικοί αστυνόμοι χωρίς να επιβαρυνθεί ούτε ο κρατικός ούτε ο δημοτικός προϋπολογισμός.
Στ.Μ.