Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015 16:32

Νέες δουλειές με δάνεια και τράπεζες ανοίγει ο Δήμος Καλαμάτας

Νέες δουλειές με δάνεια και τράπεζες ανοίγει ο Δήμος Καλαμάτας

ΓΙΑ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ 
Παγίδα ή εργαλείο ο δανεισμός; Ανάλογα πως το βλέπει κανείς. Πάντως η δημοτική αρχή βλέπει το δανεισμό σαν εργαλείο και ανοίγει καινούργιες δουλειές με τις τράπεζες… Από τη μια πάει να πετύχει καλύτερους όρους για τα παλιά δάνεια του Δήμου, προχωρώντας σε ανακεφαλαιοποίηση τους, από την άλλη όμως παίρνει και καινούργιο δάνειο 5.500.000 ευρώ για αναπλάσεις…

Το μεσημέρι, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να προχωρήσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των περισσότερων δανείων του Δήμου. Ειδικότερα, αποφασίστηκε να προσκληθούν οι τράπεζες που διαθέτουν υποκατάστημα στην πόλη, προκειμένου να προσφέρουν στο Δήμο ένα νέο δάνειο για την εξόφληση των παλιών δανείων, που αθροίζονται σε σχεδόν 6.000.000 ευρώ. Το νέο αυτό δάνειο, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Μπούχαλης, θα έχει χρονική διάρκεια αποπληρωμής 25 χρόνων και επιτόκιο ευνοϊκότερο σε σχέση με τα υφιστάμενα δάνεια.
Ο κ. Μπούχαλης διαβεβαίωσε ότι αυτή η ανακεφαλαιποίηση είναι προς το οικονομικό συμφέρον του Δήμου.
Ενώ όμως φαίνεται να διευθετούνται θετικότερα οι δανειακές υποχρεώσεις του Δήμου, η δημοτική αρχή έρχεται να πάρει και ένα καινούργιο δάνειο, ύψους 5.500.000 ευρώ, για έργα αναπλάσεων. Το 50% αυτού του καινούργιου δανείου θα το πάρει από τη συστημική τράπεζα που θα κάνει την πιο συμφέρουσα προσφορά και το υπόλοιπο 50% από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στο πλαίσιο αναπτυξιακού προγράμματος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας και ειδικότερα ο Δημήτρης Φαββατάς, επανέλαβε τη θέση που είχε εκφράσει η παράταξη και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι το συγκεκριμένο αυτό καινούργιο δάνειο θα υπονομεύσει τις επόμενες γενιές, γιατί τα χρήματά του θα διατεθούν για έργα αναπλάσεων, τα οποία δεν αποτελούν επενδύσεις από τις οποίες θα δημιουργηθούν έσοδα για την αποπληρωμή του.
Ο δε εκπρόσωπος της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Τάσος Νιάρχος, τόνισε ότι από τη μια η δημοτική αρχή πάει να διευθετήσει τα παλιά δάνεια, από την άλλη όμως πάει να πάρει και ένα καινούργιο μεγάλο δάνειο, τη στιγμή μάλιστα που στο νέο προϋπολογισμό το ποσό για την εξόφληση επιτοκίων δανεισμού είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με τους προηγούμενους προϋπολογισμούς. Τόνισε λοιπόν ότι αυτή η οικονομική διαχείριση δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών.
Για το ζήτημα αυτό υπήρξε και αιχμηρή αντιπαράθεση μεταξύ του πρώην αντιδήμαρχου Οικονομικών, Παύλου Μπουζιάνη και του εκπροσώπου της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρη Φαββατά. Ο κ. Μπουζιάνης είπε ότι ο κ. Φαββατάς, επί «Καποδίστρια», ήταν αντιδήμαρχος στον πρώην Δήμο Θουρίας, ο οποίος όχι μόνο είχε πάρει μεγάλα δάνεια αλλά χαλούσε τα λεφτά των δανείων για να χρηματοδοτεί εκδρομές σχολείων και γιορτές με γουρνοπούλες. Η απάντηση του κ. Φαββατά ήταν ότι ο επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν ερευνά πάντως καμία υπόθεση σχετικά με τα δάνεια του πρώην Δήμου Θουρίας αλλά υπόθεση χρηματοδοτήσεων άλλου πρώην Δήμου, ο δήμαρχος του οποίου στη συνέχεια επιλέχτηκε από το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, ως ειδικός σύμβουλός του.
Στ.Μ.