Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2015 17:20

Διαβάστε τις ομιλίες των μαθητών στο μαθητικό συλλαλητήριο της Καλαμάτας

Γιώργος Σπυρόπουλος και Νίκος Κουφαλάκος Γιώργος Σπυρόπουλος και Νίκος Κουφαλάκος

«ΔΕΝ ΧΩΡΑΜΕ ΣΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΟΥΣ» 
Συνήθως αυτά που λένε τα παιδιά εκπλήσσουν τους μεγαλύτερους. Αλίμονο τα παιδιά να μην ήταν πιο μπροστά από τους μεγαλύτερους. Σήμερα όμως, οι μαθητές της Καλαμάτας, με τις ομιλίες τους και τα συνθήματά τους, έδειξαν ότι ξέρουν τι γίνεται και πως αντιμετωπίζεται…

Πρώτος μίλησε ο μαθητής Γιώργος Σπυρόπουλος, που θύμισε το Νίκο Μπελογιάννη: «Φίλες και φίλοι, συμμαθητές και συμμαθήτριες, συναντηθήκαμε για άλλη μια φορά σε ετούτο τον αγώνα για να παλέψουμε για ένα καλύτερο σχολείο, για ένα καλύτερο μέλλον. Οι μαθητές και οι μαθήτριες σε όλη την Ελλάδα απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι δε σκύβουν το κεφάλι, ότι παίρνουν τις ζωές τους, τα όνειρά τους, το μέλλον τους στα χέρια τους, ότι δε χωρούν στο βάρβαρο αυτό σχολείο και στον βάρβαρο αυτό κόσμο.
Βρισκόμαστε στους δρόμους και αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο στα μέτρα των μαθητών. Γιατί δεν χωράμε στο εξοντωτικό τους πρόγραμμα.  Δεν χωράμε στα κτήρια που είναι έτοιμα να πέσουν. Δεν χωράμε στην υποχρηματοδότηση της παιδείας. Δεν χωράμε στα μνημόνιά τους.
Αφού δεν μπορούν αυτοί, μπορούμε εμείς. Οι μαθητές στους δρόμους δείχνουν ότι τα πράγματα πρέπει να πάνε αλλιώς. Ας φτιάξουμε ένα σχολείο, μια κοινωνία, έναν κόσμο στο μπόι των ανθρώπων. Ας φέρουμε στα ιδανικά των κόσμων που πεθαίνουν τα ιδανικά των κόσμων που γεννιούνται. Ας είμαστε το μέλλον.
Και να θυμάστε, ο μόνος χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δόθηκε…».
Ακολούθησε σύντομος και αγωνιστικός χαιρετισμός του Άλκη Κατσά, ενώ μετά μίλησε ο Νίκος Κουφαλάκος, που τόνισε: «Είμαστε και πάλι εδώ. Είμαστε πιο δυνατοί. Οι μαθητές της Καλαμάτας δεν σκύβουμε το κεφάλι. Τους έχουμε κάνει να μας βλέπουν στον ύπνο τους.
Όλα ξεκίνησαν από την κατάληψη του 4ου ΕΠΑΛ. Μετά ακολούθησαν και άλλες καταλήψεις. Νόμιζαν ότι θα σταματήσουμε αλλά έκαναν λάθος. Συντονιστήκαμε, κάναμε πορεία από τη νομαρχία στο δημαρχείο. Φτιάξαμε τη Συντονιστική Επιτροπή που οργάνωσε την πορεία στις 17 Οκτώβρη, για την οποία είχαν πάρει απόφαση αρκετά 15μελή συμβούλια.
Και είμαστε πάλι εδώ, περισσότεροι από κάθε φορά. Αυτή τη στιγμή όλοι οι δρόμοι της Ελλάδας είναι πλημμυρισμένοι από χιλιάδες μαθητές που αγωνίζονται για το μέλλον τους.
Ένα μέλλον αβέβαιο. Ένα μέλλον που μας ετοιμάζουν η κυβέρνηση και το υπουργείο, το οποίο είναι ραμμένο στα μέτρα τους.
Θα τους ακυρώσουμε τα σχέδια. Δεν θα αφήσουμε το μέλλον μας στα δικά τους χέρια. Παλεύουμε για ένα σχολείο που θα μορφώνει, δεν θα εξοντώνει. Ένα σχολείο που δεν θα κοιτάει τους μαθητές στις τσέπες των γονιών τους. Ένα σχολείο που δεν θα είναι εξεταστικό κέντρο.
Δεν θέλουμε να γυρνάμε στο σπίτι και να βλέπουμε τους γονείς μας στεναχωρημένους επειδή δεν τα βγάζουν πέρα.
Διεκδικούμε το υπουργείο και η κυβέρνηση να εξασφαλίσουν άμεσα χρηματοδότηση για την παιδεία. Για να καλυφθούν οι ελλείψεις σε καθηγητές, υποδομές και αναλώσιμα.
Μας λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να γίνουν όλα αυτά. Τότε πού βρήκαν 35 δισ. για τους βιομήχανους από το 3ο μνημόνιο; Πού βρήκαν 250 δισ. για τις τράπεζες μέσα σε πέντε χρόνια;
Απλά δεν ενδιαφέρονται για την παιδεία.
Μας ετοιμάζουν να γίνουμε οι επόμενοι φρόνιμοι άνεργοι. Τους απαντάμε ότι δεν θα γίνουμε αυτό που θέλετε, θα γίνουμε αυτό που τρέμετε.
Δεν θα σταματήσουμε εδώ, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας αποφασιστικά, γιατί η νέα γενιά έχει ιδανικά, δεν πουλιέται ούτε προσκυνά…».
Στ.Μ.