Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2015 20:40

Ο κρεοπώλης Νίκος Μανιατέας στο περιοδικό Meat Packing Journal

ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΣΗ 
Εξώφυλλο στο διεθνές περιοδικό Meat Packing Journal έγινε ο Καλαματιανός κρεοπώλης Νίκος Μανιατέας, ιδιοκτήτης του «Κρεοπωλείον 29» στην οδό Φαρών. Το περιοδικό που έχει ως αντικείμενο το κρέας, παρουσιάζει συνέντευξη του Νίκου Μανιατέα σχετικά με την παραγωγή κρέατος και την κρίση στην Ελλάδα. Τίτλος του τεύχους Ιουλίου - Αυγούστου: «The Greek Tragedy»...

«Ακόμη και μέσα στη ελληνική κρίση, ο Νίκος Μανιατέας βλέπει ένα λόγο για αισιοδοξία» αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Velo Mitrocivh, ο οποίος συνομίλησε με τον νεαρό κρεοπώλη, που διαθέτει στην αγορά εκλεκτό βιολογικό μοσχαρίσιο κρέας - και όχι μόνο - παραγωγή της οικογένειάς του από το ορεινό Βόρειο (Γαϊτσές) της Μάνης.
Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην ερωτική σχέση των Ελλήνων με το κρέας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, όπου «οι Έλληνες τρώνε κατά μέσο όρο περισσότερο κρέας από τους Αμερικανούς, άρα η Ελλάδα δεν είναι και τόσο καλό μέρος για έναν χορτοφάγο», όπως σημειώνει χαριτολογώντας ο δημοσιογράφος. Ακόμη γίνεται λόγος για την τρομακτική μείωση της εγχώριας παραγωγής χρόνο με το χρόνο, με αποτέλεσμα την εκτόξευση των εισαγωγών.

 

Ο Νίκος Μανιατέας μιλά για τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας κρεοπώλης ο οποίος, παρά την κρίση και τα πολλά προβλήματα, θέλει να διατηρήσει την άριστη ποιότητα στο προϊόν του. Αναφέρεται στο κόστος, τον αθέμιτο ανταγωνισμό, την οικονομική αβεβαιότητα. Στο ρεπορτάζ γίνεται επίσης λόγος για την ταβέρνα της οικογένειας Μανιατέα («Τα κοψίδια»), που ξεκίνησε από τους γονείς του Νίκου, Κώστα και Τζένη, και λειτουργεί δίπλα ακριβώς από το κρεοπωλείο, με εξαιρετικό φαγητό από αγνά τοπικά υλικά, με έμφαση φυσικά στο κρέας και δη το μοσχάρι.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ μπορείτε να διαβάσετε στην ηλεκτρονική έκδοση του Meat Packing Journal (digital edition): www.meatpacking.info

Επιμέλεια: Μαρία Νίκα