Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015 15:42

Γιατί αργεί τόσο πολύ ο προϋπολογισμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας;

ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ 
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων, των ελληνικών πόλεων που διεκδικούν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Η προθεσμία λήγει στις 30 Νοέμβρη όμως ακόμη στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει έρθει για συζήτηση ούτε φυσικά για έγκριση, ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης και οι υποδομές που προτείνεται να χρησιμοποιηθούν. Ένα τόσο μεγάλο ζήτημα, προϋπολογισμού τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων ευρών, το αφήνουν να συζητηθεί λίγα 24ωρα πριν λήξει η προθεσμία;

Κατά την τελευταία καλοκαιρινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά τις αρχές Αυγούστου, ο εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας, Έκτωρ Τσατσούλης, είχε ανακοινώσει στο Σώμα ότι στην πρώτη συνεδρίαση του Σώματος μετά το καλοκαίρι, μέσα στο Σεπτέμβρη, θα ερχόταν για συζήτηση τόσο το θέμα του προϋπολογισμού όσο και το θέμα των υποδομών.
Φτάσαμε μέσα Νοέμβρη και ακόμη τίποτα. Όπως αποκάλυψε η Kalamata Journal, αρχικά ο προϋπολογισμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας προσέγγιζε τα 30.000.000 ευρώ περίπου. Προφανώς όμως το ποσό κρίθηκε υψηλό και έγιναν περικοπές ώστε να πλησιάσει τα 20.000.000 ευρώ.
Και πάλι όμως το ποσό είναι τεράστιο, δεδομένης και της οικονομικής κατάστασης, ώστε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα να συζητηθεί με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να προλάβουν όχι μόνο οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αλλά και οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι του Δήμου να ενημερωθούν λεπτομερώς για όλες τις πτυχές αυτού του θέματος. Και ειδικότερα πόσο θα κοστίσει κάθε τι και ποιος τελικά θα επιβαρυνθεί αυτό το κόστος.
Σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να πραγματοποιηθούν τρεις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όμως σε καμία από αυτές δεν υπάρχει το θέμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Αυτό που θα γίνει λοιπόν είναι λίγα 24ωρα πριν τη λήξη της προθεσμίας να δώσει η δημοτική αρχή στους συμβούλους της πλειοψηφίας τον προϋπολογισμό και εκείνοι θα πρέπει να ψηφίσουν ναι ή όχι χωρίς να προλάβουν να ψάξουν και να μάθουν, για ένα ζήτημα που, σύμφωνα με τα προηγούμενα παραδείγματα των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ελλάδας, πιθανότατα θα υπονομεύσει οικονομικά τον τόπο για δεκαετίες.
Στ.Μ.