Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2015 20:13

Απεργία την Πέμπτη αλλιώς χάνονται τα πάντα

Σωτήρης Τσώνης, Νικολίνα Λέκκα (φωτό από ΝΕΤ-Θανάση Πουλόπουλο) Σωτήρης Τσώνης, Νικολίνα Λέκκα (φωτό από ΝΕΤ-Θανάση Πουλόπουλο)

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ-Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ 
Η απεργία της Πέμπτης δεν έχει καμία σχέση με όλες τις προηγούμενες γιατί αυτό που κρίνεται είναι εάν θα προχωρήσουν τα πιο επώδυνα από όλα τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στην περίοδο της κρίσης. Αυτό τόνισαν το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου, οι πρόεδροι του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας και του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Σωτήρης Τσώνης και Νικολίνα Λέκκα αντίστοιχα, απευθύνοντας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην πανεργατική απεργία. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10:30 το πρωί της Πέμπτης μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας…

«Η απεργία αυτή ξεχωρίζει από όλες τις προηγούμενες γιατί με τα μέτρα που σχεδιάζουν να υλοποιήσουν θα κατεδαφιστούν τα πάντα, και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και ό,τι έχει απομείνει στις εργασιακές σχέσεις, στις συλλογικές συμβάσεις, γενικά στην εργατική νομοθεσία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Τσώνης, προσθέτοντας και το εξής: «Με το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο χάσαμε πάρα πολλά και οι μισθωτοί αλλά και οι συνταξιούχοι. Όμως το τρίτο μνημόνιο, που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, είναι το πιο επαχθές, φέρνει τα πιο σκληρά μέτρα με αιχμή το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης».
Ειδικότερα για το ασφαλιστικό ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου τόνισε ότι, αν και υπάρχουν ακόμη ασάφειες από την κυβέρνηση, είναι βέβαιο ότι θα επιβληθούν μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις και θα αυξηθούν και άλλο τα όρια ηλικίας, με αποτέλεσμα «η σύνταξη να γίνει ένα άπιαστο όνειρο, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα, όπου η συμπλήρωση των απαιτούμενων ενσήμων, με τα σημερινά δεδομένα, θα είναι αδύνατη. Οι άνθρωποι που θα καταφέρουν να φτάσουν στα 67 χρόνια θα παίρνουν μια σύνταξη που στην ουσία θα είναι ένα πενιχρό προνοιακό επίδομα, ενώ ακούγεται ότι και αυτό ενδεχομένως θα κόβεται ανάλογα με το αν έχει ο δικαιούχος άλλα εισοδήματα».
Ο Σωτήρης Τσώνης ακόμη υποστήριξε ότι ο διάλογος που θέλησε να ανοίξει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό είναι προσχηματικός και προορίζεται να αποτελέσει το άλλοθι για τα μέτρα που θα επιβληθούν.
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά ανέφερε ότι ανοίγει το θέμα για την απελευθέρωση των ανεξέλεγκτων ομαδικών απολύσεων και για την κατάργηση, στην ουσία, των απεργιών. 
Ο κ. Τσώνης υπογράμμισε, τέλος, ότι η κυβέρνηση έχει αθετήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις όσον αφορά και στον κατώτερο μισθό, καθώς έρχονται και νέες μειώσεις, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένεται και η αύξηση της ανεργίας. Όλα αυτά, σημείωσε, μαζί με τον προϋπολογισμό του 2016 και με το μεσοπρόθεσμο, έρχονται να κατεδαφίσουν τα πάντα, «γι’ αυτό και είναι ανάγκη να συμμετέχει ο κόσμος στην απεργία και να δώσει στους δανειστές και στους πάντες να καταλάβουν ότι αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη, δεν οδηγεί πουθενά, είναι ένας φαύλος κύκλος που μας κάνει να βυθιζόμαστε όλο και πιο βαθιά κάθε μέρα και η κατάσταση θα γίνει δραματική».
Από την πλευρά της η πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Νικολίνα Λέκκα, τόνισε ότι το τρίτο μνημόνιο έρχεται να επισφραγίσει όλα τα επαχθή μέτρα που έφεραν στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά τα δύο προηγούμενα μνημόνια. Εξέφρασε δε την άποψη ότι ακόμη και με τα μέτρα του τρίτου μνημονίου κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί, αντίθετα θα δημιουργηθούν και νέα, καθώς δεν λύνεται το κύριο ζήτημα, που είναι η ανεργία.
Επίσης η πρόεδρος του Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ ανέφερε ότι η χώρα έχει πτωχεύσει από το 2010 και πως δεν υπάρχει μακροπρόθεσμο σχέδιο εξόδου από την κρίση ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και γι’ αυτό το λόγο θα επιβάλλονται συνεχώς νέα μέτρα που θα είναι το ένα πιο επώδυνο από το άλλο. Κλείνοντας τόνισε ότι «το πολιτικό σύστημα είναι αδύναμο να αντιμετωπίσει την κρίση, δεν διαπραγματεύεται και μπροστά σε αυτή την κατάσταση ο λαός το μόνο που του μένει να κάνει είναι να αγωνιστεί, να απεργήσει για να υπάρχει ένα καλύτερο αύριο, γιατί όπως είναι σήμερα τα πράγματα και μέσα σε αυτή τη διεθνή συγκυρία, η κατάσταση είναι πάρα πολύ άσχημη».
Στ.Μ.