Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015 17:43

Αρκάδες αγρυπνείτε, Μεσσήνιος ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου…

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΚΩΝ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ
«Αρκάδες αγρυπνείτε, Μεσσήνιος ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου», έγραψαν οι εφημερίδες της Τρίπολης όταν ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος επιλέχθηκε από την κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη για να στήσει το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης τίμησε τη μνήμη του Κωνσταντίνου Δημόπουλου, που απεβίωσε το πρωί και σε ψήφισμά του υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι «με  την πείρα και το κύρος του ήταν ο άνθρωπος εκείνος που είχε συνδέσει άρρηκτα το όνομα του με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και την πόλη μας»...

Αυτή και μόνο η αναγνώριση δείχνει το πόσο αποτελεσματικός, πειστικός, ακόμη και διπλωμάτης, ήταν ο Κωνσταντίνος Δημόπουλος, πρώην πρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αλλά και εμπνευστής και πρωτεργάτης του επιστημονικού οδοιπορικού το οποίο γινόταν κάθε χρόνο στις αρχές καλοκαιριού στη Μεσσηνία, με τη συμμετοχή σημαντικών επιστημόνων με καταγωγή από τη Μεσσηνία.
Για το θάνατο του Κωνσταντίνου Δημόπουλου εξέδωσε συλλυπητήριο μήνυμα προς τους οικείους του η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, στο οποίο σημειώνεται: «Mε βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα την αδόκητη απώλεια του διακεκριμένου Μεσσήνιου Επιστήμονα, πρώην Πρύτανη του ΕΚΠΑ και Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ.Κωνσταντίνου Α.Δημόπουλου.
Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Δημόπουλος άφησε πίσω του σπουδαίο επιστημονικό και συγγραφικό έργο, αλλά υπήρξε, κυρίως, υποστηρικτής της μαχόμενης Ιατρικής και της προσφοράς των δημόσιων λειτουργών αποκλειστικά στον δημόσιο χώρο.
Η Μεσσηνία του οφείλει την Ίδρυση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το οποίο είναι δικό του δημιούργημα και μέγα ευεργέτημα για τον τόπο μας.
Με την  προσωπικότητα αλλά και τη διαρκή παρουσία του στα δρώμενα της Μεσσηνίας προσέδιδε κύρος και ευγένεια σε κάθε επιστημονική, κοινωνική  και πολιτιστική εκδήλωση, γεγονός που θα παραμείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στη συνείδηση και την μνήμη μας.
Απευθύνω τα πιο θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγο και τα μέλη της οικογένειας του εκλιπόντος, ο οποίος κατά την κοινή ομολογία ήταν παράδειγμα ευθύνης, συνέπειας και ανθρωπιάς. Ευχόμαστε ο Θεός να απαλύνει τον πόνο και να στηρίξει όλους τους οικείους του στο βαρύ πένθος τους.
Ας είναι αιώνια η μνήμη του».
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
Το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης σε σχετικό ψήφισμά του σημειώνει: «Με συντριβή πληροφορηθήκαμε ότι απεβίωσε ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, τέως πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και επίτιμος καθηγητής της ιατρικής σχολής Αθηνών Κωσταντίνος Δημόπουλος. Ο Κωσταντίνιος Δημόπουλος με  την πείρα και το κύρος του ήταν ο άνθρωπος εκείνος που είχε συνδέσει άρρηκτα το όνομα του με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και την πόλη μας, αφού το γραφείο του ήταν εδώ στην Τρίπολη για δέκα χρόνια.
Ήταν αυτός που δημιούργησε το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, έχοντας αφετηρία το 2001, που ανέλαβε καθήκοντα, μόνο το προεδρικό  διάταγμα ίδρυσης του και παραδίδοντας το 2009 σε Πρυτανικό Συμβούλιο, ένα πλήρες αυτόνομο πανεπιστημιακό ίδρυμα με σχολές πλήρως ανεπτυγμένες στην Τρίπολη και σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών της Πελοποννήσου. Ταυτόχρονα ήταν το πρόσωπο που κατόρθωσε να κινητοποιήσει το σύνολο των Πελοποννησίων ευεργετών αλλά και τις τοπικές κοινωνίες κάθε περιοχής Η κοινωνία της Τρίπολης σήμερα πενθεί».
Στ.Μ.