Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου 2015 16:15

Μετά τις γιορτές στην κυκλοφορία η καλωδιωτή γέφυρα της Τσακώνας

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΑΤΟΥΛΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ 
Για μετά τις γιορτές αναβλήθηκε, ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Υποδομών, η παράδοση στην κυκλοφορία της καλωδιωτής γέφυρας της Τσακώνας. Το έργο έχει ουσιαστικά τελειώσει και απομένει να γίνουν οι συνδέσεις και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ωστόσο ο λόγος της αναβολής είναι ότι κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης ανέκυψαν ζητήματα σχετικά με τις ευθύνες που θα έχουν τα διάφορα μέρη για την πραγματοποίηση των συνδέσεων και των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων…

Με το νέο χρονοδιάγραμμα, η γέφυρα της Τσακώνας εκτιμάται ότι θα έχει δοθεί στην κυκλοφορία μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2016.
Τη γέφυρα επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, συνοδευόμενος από τους αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου και Περικλή Μαντά, τον πρόεδρο της Αναπτυξιακής Γιάννη Αργυράκη και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας.
Ο κ. Τατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση του έργου, υπογραμμίζοντας μάλιστα ότι «χαίρομαι ακόμη περισσότερο γιατί χωρίς την Περιφέρεια Πελοποννήσου και χωρίς την ανάληψη της ευθύνης πληρωμής ενός μεγάλου κομματιού, περίπου στα 50.000.000 ευρώ, από το κόστος για την κατασκευή αυτής της γέφυρας, δεν θα ήταν πραγματικότητα η ολοκλήρωση το έργου. Αυτό αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το πόσο θετικά λειτουργεί η Περιφέρεια, το πώς αξιοποιεί όλες τις ευκαιρίες».
Ο διευθυντής έργου της αναδόχου εταιρίας, που είναι η ΤΕΡΝΑ, Νίκος Ντονάς, τόνισε από την πλευρά του για την αναβολή παράδοσης της γέφυρας στην κυκλοφορία: «Για να ξεκινήσουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου είχαν ορίσει μια σύσκεψη, που έγινε χθες, στο υπουργείο Υποδομών, με αντικείμενο να συντονιστεί όλη η κατάσταση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για να εκτελεστούν οι υπολειπόμενες εργασίες, να ειπωθεί ποιος κάνει τι και εν πάση περιπτώσει να υπάρχει ένα σαφές πλάνο για το πώς θα γίνουν αυτές οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Εμείς είχαμε κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, είχε εκδοθεί η αντίστοιχη αστυνομική απόφαση, η οποία προσδιόριζε ότι η έναρξη των εργασιών της α’ φάσης -που είναι και η πιο δύσκολη, πιο επικίνδυνη ας πούμε, των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων- θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και την Παρασκευή στις 18 του μήνα, διότι μπροστά μας έχουμε, θεωρητικά πάντα, την έξοδο των Αθηναίων προς την επαρχία, ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Κατά τη σύσκεψη ανέκυψαν από κάποιους κάποια θέματα που είναι νομικής φύσεως, είναι θέματα ανάληψης υποχρεώσεων, είναι θέματα ασφαλιστικών καλύψεων, τα οποία ουδέποτε μέχρι τότε είχαν εκτεθεί και προφανώς ζητήθηκε ότι θα πρέπει να ελεγχθούν από τα οικεία νομικά τμήματα του κάθε εμπλεκομένου για να βγουν και οι αντίστοιχες αποφάσεις και να γίνει γενικότερα το πρόγραμμα των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Όπως καταλαβαίνετε αυτή η διαδικασία δεν επιτρέπει να ξεκινήσουμε τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τώρα, διότι οι μέρες που χρειάζονται για να ολοκληρωθεί η α΄ φάση των εργασιών είναι τουλάχιστον πέντε. Με τις πέντε ημέρες δεν προλαβαίνουμε την Παρασκευή 18 του μήνα, όπως ορίζει η αστυνομική απόφαση. Απ’ ότι δείχνουν τα πράγματα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ολοκληρωθούν μετά την περίοδο των εορτών, Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων, μετά την επιστροφή των εκδρομέων. Αυτή η ημερομηνία προσδιορίζεται τη Δευτέρα 11 του Γενάρη. Θα εκδοθεί νέα αστυνομική απόφαση, είναι δική μας ευθύνη και θα την έχουμε έγκαιρα. Είμαι βέβαιος ότι θα έχουν επιλυθεί και τα θέματα που ανέκυψαν κατά τη χθεσινή σύσκεψη».
Στ.Μ.