Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015 23:30

Σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπλασης της Καλαμάτας παρουσίασε ο Σταύρος Μπένος

ΜΕ ΑΙΧΜΗ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΟΡΟΥ 
Σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπλασης της Καλαμάτας έχει ετοιμάσει το Σωματείο Διάζωμα, του πρώην δημάρχου Σταύρου Μπένου. Όπως τόνισε ο ίδιος, αναδεικνύει το περιβαλλοντικό και πολιτιστικό απόθεμα της πόλης, υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα και προωθεί την κοινωνική συνοχή. Το σχέδιο αυτό βάζει στο επίκεντρο το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, τον θεσμό που, όπως υπογράμμισε ο Σταύρος Μπένος, είναι στους πέντε κορυφαίους παγκοσμίως, λόγω της νεωτερικότητάς του…

Ο Σταύρος Μπένος σημείωσε ότι οι πρώτες ιδέες αυτού του σχεδίου έχουν ήδη αποσταλεί στο δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα αλλά και στον υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, αρμόδιο για το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, τον Καλαματιανό Αλέξη Χαρίτση.
Επίσης ο πρώην δήμαρχος τόνισε ότι πρόκειται για πρόταση του «Διαζώματος», το οποίο δεν θέλει να γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη» και αναγνωρίζει ότι την ευθύνη έχει ο σημερινός Δήμος και η σημερινή δημοτική αρχή.
Ο Σταύρος Μπένος δεν θέλησε να παρουσιάσει λεπτομέρειες της πρότασης του «Διαζώματος», πέρα από ένα σχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται ολόκληρο το Ιστορικό Κέντρο της πόλης, ένας άξονας σύνδεσής του με το Μέγαρο Χορού και ακολούθως ένας άξονας ανάπλασης από το Μέγαρο μέχρι και την παραλιακή ζώνη της πόλης. Επιπροσθέτως ο πρόεδρος του «Διαζώματος» σημείωσε ότι είναι σημαντικό να έχει κύριο ρόλο στο σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπλασης της πόλης το Μέγαρο Χορού, καθώς πρόκειται για έργο που έχει γίνει με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ικανοποιείται όταν τα έργα που χρηματοδοτεί αποκτούν τέτοιο ρόλο.
Όλα αυτά έγιναν το μεσημέρι της Πέμπτης, στην Πανεπιστημιακή Σχολή της Καλαμάτας, στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα «Σύγχρονες μορφές διαχείρισης των μνημείων». Στην εκδήλωση αυτή παρουσιάστηκε η συνέργεια που εγκαινιάζουν η Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών της Καλαμάτας, το «Διάζωμα» και η Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα.

Στο πλαίσιο αυτής της συνέργειας θα αξιοποιηθεί το ψηφιακό υλικό του «Διαζώματος» γύρω από τα αρχαία μνημεία, προκειμένου το υλικό αυτό να είναι ελεύθερα προσβάσιμο και αξιοποιήσιμο στη Βικιπαίδεια, με τη συμμετοχή φοιτητών της Πανεπιστημιακής Σχολής.
Κατά την ημερίδα επίσης ο Σταύρος Μπένος έκανε μια αναλυτική παρουσίαση του έργου που επιτελεί το «Διάζωμα», ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις Πολιτιστικές Διαδρομές, που είναι ολοκληρωμένες μελέτες για τη σύνδεση ιστορικών μνημείων διαφόρων περιοχών σε όλη τη χώρα. Αυτές οι μελέτες, υπογράμμισε, μπορούν να αξιοποιηθούν από τις Περιφέρειες και τους Δήμους προκειμένου να εντάξουν ολοκληρωμένα προγράμματα στο ΕΣΠΑ. Ήδη δε, τόνισε, έχει ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ η Πολιτιστική Διαδρομή της Ηπείρου. Επέμεινε μάλιστα ότι τα προγράμματα αυτά καλύπτουν τις αυστηρές πλέον προδιαγραφές που θέτουν οι Ευρωπαίοι, καθώς δεν πρόκειται απλά για έργα υποδομής αλλά για ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ανάδειξης των μνημείων, υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, αξιοποίησης του περιβαλλοντικού αποθέματος και διασφάλισης της βιωσιμότητας των διαφόρων παρεμβάσεων. Σε ό,τι αφορά την Πολιτιστική Διαδρομή της Πελοποννήσου ο Σταύρος Μπένος σημείωσε ότι την έχει σχεδιάσει ο καθηγητής και υπεύθυνος του αρχαιολογικού έργου στην Αρχαία Μεσσήνη, Πέτρος Θέμελης, και τόνισε ότι πρόκειται για μια διαδρομή που κυρίως συνδέει τις τρεις μεγάλες αντίπαλες δωρικές πόλεις, την Αρχαία Μεσσήνη, την Αρχαία Σπάρτη και τη Μεγαλόπολη.
Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμούς από την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη και το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, καθώς και του προέδρου του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Νικολάου Ζαχαριά, όπως και από καθηγήτρια του Τμήματος, Ελένη Ζυμή.
Ο Πρόδρομος Τσιαβός, από την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα μίλησε με θέμα «Προστατεύοντας τον πολιτισμό μέσα από τη wikipedia και το OpenStreetMap», ο Ευδόκιμος Φρέγκογλου από το «Διάζωμα» μίλησε με θέμα «Ανάδειξη των μνημείων μέσα από πολυμεσικές εφαρμογές» και η Μαρία Σοφικίτου, επίσης από το «Διάζωμα» μίλησε με θέμα «Τεκμηρίωση αρχαίων θεάτρων».
Στ.Μ.