Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016 16:08

Δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί μαζί με αγρότες και εργάτες ενάντια στο ασφαλιστικό

ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, έμποροι, συμβολαιογράφοι, δικαστικοί επιμελητές, δικαστικοί υπάλληλοι, αρχιτέκτονες, οδοντίατροι, εργολήπτες, φαρμακοποιοί της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας όχι απλά ενώνουν τη φωνή τους ενάντια στη «μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό αλλά αποφάσισαν κιόλας να προβούν σε μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις και επιπλέον να υποστηρίξουν και τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις αγροτών και εργατών! Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της Καλαμάτας αποφάσισαν σήμερα να προβούν σε κοινή αντίδραση, ενώ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, ανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα προκληθεί «έμφραγμα» στη δικαιοσύνη, με την παραίτηση όλων των δικηγόρων και το «μπλοκάρισμα» οποιασδήποτε διαδικασίας χρειάζεται την παρουσία ή υπογραφή δικηγόρου!...

Με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας πραγματοποιήθηκε το πρωί συνάντηση των εκπροσώπων όλων σχεδόν των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων της περιοχής, στο εντευκτήριο του Συλλόγου . Όλοι συμφώνησαν ότι η πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό εξοντώνει τους μικρούς και μεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες και αποφάσισαν κοινές κινητοποιήσεις. Μάλιστα την Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, οι 15 επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς της περιοχής καλούν τα μέλη τους αλλά και τους αγρότες και εργάτες σε ανοιχτή συγκέντρωση στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος», προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις δράσεις στις οποίες θα προβούν από κοινού. Στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία και μετά θα επισκεφθούν τα μπλόκα των αγροτών και εργατών για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.
Στη συνάντηση που έγινε το πρωί ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Κώστας Μαργέλης, κάλεσε την κυβέρνηση να πάρει πίσω την πρότασή της για το ασφαλιστικό, υπογραμμίζοντας ότι αυτό προβλέπει την επιβολή ληστρικών εισφορών. Χαρακτηριστικά επεσήμανε ότι ένας ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρό ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει για φόρους και εισφορές ποσό 9.320 ευρώ, δηλαδή θα πρέπει να ζήσει με μόλις 680 ευρώ και αυτά εάν δεν διαθέτει κάποιο ακίνητο, δεν έχει δηλαδή να πληρώσει και ΕΝΦΙΑ.

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Φαρμακοποιών, Σωτήρης Αργυρόπουλος, ανάμεσα στην πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, Λίλιαν Ψηλάκη και την πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Παναγιώτα Μπαξιβανάκη

Επιπλέον ο κ. Μαργέλης υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια κατάφορα άδικη κοινωνικά πρόταση, διότι προβλέπει μια προοδευτική επιβολή εισφορών μόνο μέχρι του ποσού των 75.000 ευρώ, που σημαίνει ότι τις ίδιες εισφορές θα πληρώσει αυτός που βγάζει 75.000 ευρώ το χρόνο με εκείνον που μπορεί να βγάζει 250.000 ευρώ! Διευκρίνισε πάντως ότι είναι θετικό να θεσπιστεί η προοδευτική επιβολή των εισφορών, αρκεί βέβαια αυτό να αφορά κυρίως εκείνους που έχουν μεγάλα και πολύ μεγάλα εισοδήματα και λιγότερο τους μικρούς και μεσαίους.
Ακόμη ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου σχολίασε ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίμησε να σώσει τις τράπεζες, με την ανακεφαλαιοποίηση,  αντί να ανακεφαλαιοποιήσει τα ασφαλιστικά ταμεία και να τα σώσει, δεδομένου ότι αυτά οδηγήθηκαν στη σημερινή οικονομική κατάσταση με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Από το Δικηγορικό Σύλλογο εκδόθηκε και δελτίο Τύπου για τη συνάντηση, στο οποίο σημειώνονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Σε κοινή συνάντηση των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων του Νομού μας που έλαβε χώρα σήμερα στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, απορρίφθηκε  ομόφωνα, με έντονο, ανεπιφύλακτο και κατηγορηματικό τρόπο, το προσχέδιο νόμου της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, όπως αυτό είδε το φως της δημοσιότητας χωρίς μάλιστα την οφειλόμενη στοιχειώδη προηγούμενη συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς.

Στο βάθος ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωάννης Μπουρής, η πρόεδρος της Ν.Ε. του ΤΕΕ Νατάσσα Κυριακοπούλου, η πρόεδρος του Συλλόγου Οδοντιάτρων Τζίνα Θεοδωροπούλου και ο πρόεδρος των δικαστικών υπαλλήλων Ανδρόνικος Σταυρόπουλος

Η τυχόν εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνονται στο εν λόγω προσχέδιο συνιστά ουσιαστικά δήμευση του εισοδήματος των επιστημόνων - ελεύθερων επαγγελματιών, συνυπολογιζομένων των λοιπών φοροδοτικών τους υποχρεώσεων (ΦΠΑ, φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης κ.λπ.).
Η εισφοροδοτική επιδρομή, που επιχειρείται με το συγκεκριμένο προσχέδιο νόμου οδηγεί σε μαζική βίαιη έξοδο από το επάγγελμα  μεγάλο αριθμό του ενεργού πληθυσμού των ελευθέρων επαγγελματιών – επιστημόνων, καθιστά δε παντελώς επισφαλή την, ήδη, κλονισμένη εισπραξιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων και συμβάλλει ευθέως στην ενίσχυση των «γκρίζων» ζωνών της οικονομίας.
Η κατάσταση είναι οριακή για τη συντριπτική πλειοψηφία των ενεργών ασφαλισμένων επιστημόνων και επαγγελματιών οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις. Οι προτάσεις της κυβέρνησης ενισχύουν την αδυναμία αυτή και καταστρέφουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας, βασικό τμήμα της οποίας αποτελούν οι επιστήμονες - ελεύθεροι επαγγελματίες».
Κατά τη συνάντηση μίλησαν στους δημοσιογράφους, εκτός από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Κώστα Μαργέλη, ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Καλαμάτας και Ναυπλίου Παναγιώτης Δουμουλάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Επιμελητών Εφετείων Καλαμάτας και Ναυπλίου, Ευάγγελος Δαμίγος, ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Ιωάννης Μπουρής, που τόνισε ότι όλα τα μέλη του Συλλόγου είναι αποφασισμένα για σκληρές κινητοποιήσεις, η πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Νατάσσα Κυριακοπούλου, που ανέφερε ότι ο κλάδος των μηχανικών έχει ισοπεδωθεί και πως οι μηχανικοί δεν πρόκειται να δεχθούν να χάσει το ΤΣΜΕΔΕ την αυτοτέλεια και αυτονομία του, η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Τζίνα Θεοδωροπούλου, που σημείωσε ότι δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση αλλά για απορρύθμιση, ότι δεν πρόκειται για ασφαλιστικό νομοσχέδιο αλλά για αφανιστικό, για αφαίμαξη και για θάνατο, καλώντας επίσης τους βουλευτές να βγάλουν τις ωτοασπίδες και να δουν ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ανδρόνικος Σταυρόπουλος, που κάλεσε τους εργαζόμενους να συντονίσουν την αντίδρασή τους, σημειώνοντας ότι η παθητική στάση έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Σωτήρης Αργυρόπουλος, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λίλιαν Ψηλάκη, η πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Παναγιώτα Μπαξιβανάκη, η εκπρόσωπος της Διοικούσας Επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου, Κική Μωρακέα, που ζήτησε την απόσυρση της πρότασης της κυβέρνησης σημειώνοντας όμως ότι οι φορείς θα πρέπει να παρουσιάσουν τη δική τους επεξεργασμένη πρόταση και ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εργοληπτών, Γιώργος Τζαμουράνης, που υπογράμμισε ότι ο στόχος είναι ο αφανισμός των μικρών και μεσαίων ελεύθερων επαγγελματιών, ώστε να βρουν μετά εργαζόμενους με ελάχιστο κόστος οι μεγάλες εταιρίες, όπως η δικηγορική εταιρία του υπουργού Γιώργου Κατργούγκαλου ή η τεχνική εταιρία του υπουργού Αλέκου Φλαμπουράρη, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημειώνεται ότι ο ίδιος έκανε και την πρόταση ώστε οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς να κρατήσουν στάση αλληλεγγύης και υποστήριξης προς τους αγρότες και εργάτες και να δημιουργηθεί τελικά ένα πλατύ μέτωπο αντίδρασης.

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εργοληπτών Γιώργος Τζαμουράνης, η εκπρόσωπος της Δ.Ε. του ΤΕΕ Πελοποννήσου Κική Μωρακέα και η πρόεδρος των αρχιτεκτόνων Παναγιώτα Μπαξιβανάκη

Ειδικότερα, οι φορείς που αποφάσισαν να αντιδράσουν από κοινού ενάντια στην κυβερνητική πρόταση για το ασφαλιστικό είναι οι: Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, Νομαρχιακή Επιτροπή ΤΕΕ Νομού Μεσσηνίας, Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Εμπορικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Φαρμακευτικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας, Σύνδεσμος Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Μεσσηνίας, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Ναυπλίου – Καλαμάτας, Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Διπλωματούχων Μηχανικών Νομού Μεσσηνίας, Σύλλογος Δικαστικών Επιμελητών Εφετείων Ναυπλίου – Καλαμάτας, Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων Νομού Μεσσηνίας, Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Εφετείου Καλαμάτας, Σύλλογος Διπλωματούχων Πολιτικών Μηχανικών Μεσσηνίας, Εκπρόσωπος Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ Πελοποννήσου.
Στ.Μ.