Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016 18:15

Στήριξη στο έργο της ζητά η Ομάδα Re:Think

ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
«“Ν’ αγαπάς την ευθύνη, να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω”. Κάπως έτσι αρχίζει και η ιστορία του RE:THINK PROJECT (μετέπειτα Ομάδα RE:THINK ) στην περιοχή μας και όχι μόνο...

Αφορμή; Η εκτεταμένη ρύπανση στην περιοχή μας από τις ανεξέλεγκτες χωματερές αλλά και από την εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων στα προϊόντα διατροφής και στην περιοχή μας.
Το RE:THINK PROJECT αποτελεί ένα εγχείρημα περιβαλλοντικής και κατ’ επέκταση πολιτισμικής ανάτασης για την Καλαμάτα (και πλέον όχι μόνο). Κύριος στόχος του είναι να εκπαιδεύσει τον κάθε πολίτη στην αυτοδιαχείριση των οργανικών του υπολειμμάτων σε δημόσιο χώρο για ιδία χρήση.
Έτσι δημιουργήθηκε το πρώτο πανευρωπαϊκά δίκτυο συνοικιακής κομποστοποίησης σε δημόσιο χώρο, διαχειριζόμενο από τους ίδιους τους πολίτες, που μετέχουν σ’ αυτό, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας.
Ξεκίνησε στην πόλη μας με μια πρωτοπόρα ακτιβιστική δράση, τοποθετώντας με ιδία μέσα το 2011 δέκα συνοικιακούς κομποστοποιητές σε κεντρικά σημεία της πόλης. Κατά τα έτη 2014-15, σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας οι συνοικιακοί κομποστοποιητές έγιναν 61! Ο όγκος του οργανικού υλικού που διαχειρίστηκαν οι κομποστοποιητές ανέβηκε στους 700 τόνους ενώ οι δράσεις εκπαίδευσης και ενημέρωσης συνολικά ξεπέρασαν τις 200 στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καλαμάτας.
Βλέπουμε σιγά σιγά μια καινούρια πραγματικότητα να δημιουργείται, στον δημόσιο χώρο, όπου ουσιαστικά καλείται ο απαθής - οκνός καταναλωτής, παραγωγός σκουπιδιών, να μετατραπεί σε ενεργό πολίτη αναλαμβάνοντας ο ίδιος τον ρόλο που του αναλογεί, στην διαχείριση ενός παγκόσμιου αλλά και τοπικού προβλήματος και να μεταμορφωθεί από παραγωγό σκουπιδιών σε παραγωγό κομπόστ για ιδία χρήση, παράγοντας οργανικό λίπασμα προς όφελός του.
Η ιδέα της αυτοδιαχείρισης των δικών μας οργανικών απορριμμάτων είναι επίσης πρωτοποριακή διότι αποκλείει τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των τοπικών κοινωνιών, για τη χωροθέτηση τόπων επεξεργασίας των απορριμμάτων. Η κάθε περιοχή διαχειρίζεται με τον τρόπο αυτό τα οργανικά που η ίδια παράγει χωρίς να επιβαρύνει καθόλου τις υπόλοιπες γύρω περιοχές.
Το οικονομικό όφελος είναι πολλαπλό αφού εξαλείφεται το κόστος αποκομιδής, μεταφοράς και επεξεργασίας χιλιάδων τόνων οργανικών απορριμμάτων, δηλαδή στην ουσία χιλιάδων τόνων νερού μια και τα οργανικά οικιακά υπολείμματα περιέχουν νερό σε ποσοστά πάνω από 80%. Ένα κόστος το οποίο επιβαρύνει το δήμο και κατ’ επέκταση το σύνολο των πολιτών μέσω των δημοτικών τελών. Ένα μεγάλο ποσό χρημάτων το οποίο συνήθως κατευθύνεται σε εργολάβους σκουπιδιών απομυζώντας την τοπική οικονομία και στερώντας πολύτιμη ρευστότητα από τις τοπικές αγορές.
Η παραγωγή οργανικού εδαφοβελτιωτικού - λιπάσματος συμβάλλει επίσης στην οικονομική ελάφρυνση των νοικοκυριών, αλλά και του ίδιου του Δήμου αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καλλωπιστικά και καλλιέργειες, βελτιώνοντας την απόδοση και μειώνοντας το κόστος της παραγωγικής διαδικασίας.
Το παραγόμενο εδαφοβελτιωτικό είναι άριστης ποιότητας διότι προέρχεται από προδιαλεγμένα (καθαρά) οργανικά υλικά και όχι από σύμμεικτα απορρίμματα, ενώ η ποιότητά του ελέγχεται με τακτικές δειγματοληψίες, από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ώστε να είναι ασφαλές για χρήση στις καλλιέργειες. Με τον τρόπο αυτό βελτιώνεται η απόδοση των καλλιεργειών και το περιβάλλον αποφεύγει την ρύπανση και τα προβλήματα που σχετίζονται με τη χρήση χημικών λιπασμάτων, όπως ο ευτροφισμός. Και όλα αυτά με το ελάχιστο δυνατό κόστος για το δήμο της Καλαμάτας και το μέγιστο δυνατό όφελος για τους πολίτες και το περιβάλλον.
Έτσι πάνω από 700 τόνοι οργανικών υπολειμμάτων και υπό τις δύσκολες πρωτόλειες συνθήκες ενός τέτοιου εγχειρήματος, έχουν κομποστοποιηθεί μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του Δικτύου Συνοικιακής κομποστοποίησης, ενώ πλούσιο χουμικό εδαφοβελτιωτικό αρίστης ποιότητας έχει παραχθεί και διανεμηθεί στα μέλη του δικτύου, κατάλληλο για χρήση σε καλλωπιστικά και εδώδιμα είδη. Ξανατονίζουμε ότι αυτό το προϊόν δεν έχει καμία σχέση και είναι απείρως καλύτερο από τα παραγόμενα προϊόντα, που προέρχονται από κομποστοποίηση σύμμεικτων απορριμμάτων.
Εκατοντάδες δράσεις εκπαίδευσης και ενημέρωσης έχει πραγματοποιήσει η ομάδα RE:THINK, όπως και δράσεις δημιουργικής ανακύκλωσης με εμφανή πλέον αποτελέσματα στην πόλη. Πολλές οι εργατοώρες του εγχειρήματος που δεν αποζημιώνονται, μεγάλη η εθελοντική προσφορά από τα μέλη της ομάδας μέχρι εξαντλήσεως και σημαντική η μείωση του κόστους για το Δήμο.
Όμως η ομάδα RE:THINK δεν στάθηκε μόνο στην δημιουργία του δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποίησης στην πόλη μας, αλλά προχώρησε σε ἐνα ακόμα σημαντικό βήμα για μια πραγματικά βιώσιμη και αλληλέγγυα κοινωνία.
Σε συνεργασία με το Αγρόκτημα Φυσικής και Παραδοσιακής καλλιέργειας Φοίφα (το πρώτο εκπαιδευτικό επισκέψιμο περιαστικό αγρόκτημα πάνω στην παραδοσιακή και φυσική καλλιέργεια) δημιούργησε την μοναδική, στην περιοχή μας, ανοιχτή στον κόσμο Τράπεζα Σπόρων από Παραδοσιακές ποικιλίες φυτών, που πλέον απαριθμεί πάνω από 300 είδη.
Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να προμηθευτεί μικρή ποσότητα σπόρων, μέσα από αλλεπάλληλες εκπαιδεύσεις μαθαίνει να τους καλλιεργεί, προκειμένου να μπορεί να είναι αυτάρκης παραγωγικά, αλλά και να ανατροφοδοτεί την ανοιχτή τράπεζα σπόρων, ως μέλος-σποροφύλακάς της. Οι παραδοσιακοί σπόροι συμβάλλουν στην προστασία και διεύρυνση της αγροτικής βιοποικιλότητας. Η απουσία τους σημαίνει απώλεια της γενετικής βάσης αυτών των ειδών και αυτό έχει επίπτωση στην εξέλιξη και την δυνατότητα για φυσική επιλογή.
Μέχρι στιγμής έχουμε διοργανώσει 7 τοπικές ανταλλαγές σπόρων στην περιοχή μας, ενώ χιλιάδες πλέον φακελάκια παραδοσιακών ποικιλιών έχουν διανεμηθεί δωρεάν σε νυν και μελλοντικούς σποροφύλακες. Με άλλα λόγια στηρίζουμε και ενισχύουμε το δικαίωμα του κάθε ερασιτέχνη ή επαγγελματία καλλιεργητή να κρατά σπόρο για την επόμενη χρονιά δημιουργώντας ένα δίκτυο προστασίας της βιοποικιλότητας προωθώντας τόσο τους σπόρους, που είναι ελεύθεροι πνευματικών δικαιωμάτων, όσο και την αντίστοιχη γνώση, διατήρησής τους… μια γνώση που έχει χαθεί πλέον σε πολλές χώρες.
Όλα τα παραπάνω είναι βασικά δομικά στοιχεία μιας κοινωνίας, που πιστεύει στην αλληλεγγύη και στην ελευθερία των φυσικών πόρων... Αυτήν την κοινωνία οραματιζόμαστε και για αυτήν την κοινωνία παλεύουμε καθώς σε μια τέτοια κοινωνία ο άνθρωπος μπορεί να “ανθίσει” και να είναι πραγματικά ελεύθερος και δημιουργικός και δικαίως να λέγεται Άνθρωπος. Η ανεξαρτησία των φυσικών πόρων είναι προϋπόθεση της Δημοκρατίας.
Όμως να μην ξεχνάμε ότι ο δρόμος για την ελευθερία και κατ’ επέκταση την αλήθεια είναι στρωμένος από "ανθρώπους" που δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι η φύση τους ξεπερνά και όσο εγωισμό, κακία και μικρομυαλιά και αν έχουν, σε κάποια φάση θα χρειαστούν να πληρώσουν τον λογαριασμό για τις πρἀξεις τους... (και σίγουρα τότε ο λογαριασμός για αυτούς θα είναι δυσβάστακτος).
Γι’ αυτό σε όσους νιώθουν ότι η ζωή τους καταβάλει, ένα έχουμε να πούμε... Xαμογελάμε και προχωράμε!!!
Επικεντρωνόμαστε σε θετικές δράσεις, δηλαδή στο κτίσιμο της βάσης για ένα διαφορετικό μέλλον..
Γι’ αυτό και πλέον στο αγρόκτημά μας εκπαιδεύουμε σχολεία, φορείς, άτυπες ομάδες ανθρώπων, ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές που επιθυμούν μια στροφή σε μια καθημερινότητα εναρμονισμένη με τις φυσικές διαδικασίες.
Δεκάδες τα σχολεία από την περιοχή μας και όχι μόνο που έχουν περάσει από το αγρόκτημά μας και έχουν μετάσχει στα εργαστήριά μας , έχουν μάθει να κάνουν κομποστοποίηση, έχουν δημιουργήσει τους δικούς τους κήπους και τις δικές τους μικρές τράπεζες σπόρων. Πολλές και οι συνεργασίες με εκπαιδευτικούς αλλά και συλλόγους εκπαιδευτικών, δεκάδες οι προσκλήσεις από συλλόγους, σχετικούς, ερευνητικά κέντρα, ακόμα και από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αλλά και από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για παρουσιάσεις τόσο του Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποίησης, όσο και της Τράπεζας Σπόρων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Αγροκτήματος.
Το έργο έχει πλέον συνεργάτες και υποστήριξη και σε άλλες περιοχές της χώρας μας, όπως Μυτιλήνη, Μύκονος, Αίγινα κ.α.
Και υπό τις παρούσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες τέτοιες πραγματικά καινοτόμες και υπέρ του κοινωνικού συνόλου πρωτοβουλίες θεωρούμε, ότι χρειάζεται να υποστηρίζονται πρώτα από όλα, και μετά η όποια βιομηχανική δραστηριότητα, αν όντως θέλουμε μια πραγματική και όχι κατ’ επίφαση βιώσιμη κοινωνία σε αρμονία με το περιβάλλον.
Ζούμε και δουλεύουμε έχοντας ως οδηγό μας την αλήθεια και αυτό έχει κόστος
Η Ομάδα RE:THINK 

Υ.Γ. Προς φορείς κ.τ.λ.
Το έργο μας οικονομικά έχει υποστηριχτεί αποκλειστικά από τις δικές μας δυνάμεις, χωρίς χρηματοδοτήσεις, χωρίς ευρωπαϊκά κονδύλια, χωρίς τίποτα! Τα μόνα μας έσοδα είναι τα εργαστήριά μας και τα προϊόντα μας, τα οποία και φυσικά δεν καλύπτουν τις ανάγκες του έργου της μελἐτης, διατήρησης, ενδημικών και παραδοσιακών φυτών. Επιπλέον η παράλληλη διατήρηση και εξέλιξη του δικτύου συνοικιακής κομποστοποίησης στην πόλη μας, ένα δημιούργημά μας κοινωνικά και περιβαλλοντικά ιδιαίτερα σημαντικό, το οποίο έχει περιοδικά την οικονομική στήριξη του Δήμου Καλαμάτας, δυσχεραίνει την κατανομή χρόνου για όλες τις παραπάνω δράσεις!
Ζητάμε λοιπόν τη στήριξή σας στο διευρυμένο έργο της ομάδας μας RE: THINK Η στήριξη αυτή μπορεί να έχει διάφορες μορφές. Μπορεί να έχει τη μορφή συμπαράστασης στο έργο μας από φορείς, ομάδες, συλλογικότητες μέσω ενός κειμένου στήριξης. Μπορεί επίσης να είναι η προσφορά βοήθειας από άτομα ή συλλογικότητες, που θα συμβάλουν στην επικοινωνία, την καλλιέργεια των ειδών, στην καταγραφή, αλλά και τα δημιουργικά μας εργαστήρια.
Όσοι νιώθουν ότι μπορούν να μας αφιερώσουν λίγο από τον πολύτιμο χρόνο τους ή ακόμα και τις επαγγελματικές τους ικανότητες, ας επικοινωνήσουν μαζί μας, στους παρακάτω συνδέσμους ή στα τηλ. 27210 22505, 27210 91984
www.rethink-project.gr
F.B : Αγρόκτημα Φυσικής και Παραδοσιακής Καλλιέργειας Φοίφα
F.B: Re:Think Project»