Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016 20:23

Υγειονομικό κέντρο της Νότιας Πελοποννήσου το Νοσοκομείο Καλαμάτας

Τάσος Βλαχοδημητρόπουλος, Γιώργος Μπέζος, Νίκος Σαρδέλης και Θεόδωρος Ντέντες Τάσος Βλαχοδημητρόπουλος, Γιώργος Μπέζος, Νίκος Σαρδέλης και Θεόδωρος Ντέντες

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΥ ΠΛΑΝΟΥ 
Το Νοσοκομείο της Καλαμάτας μπορεί να αναδειχθεί σε υγειονομικό κέντρο της νότιας Πελοποννήσου. Αυτός είναι ο μεγάλος στρατηγικός στόχος της διοίκησης του Νοσοκομείου και του διοικητή, Γιώργου Μπέζου, ο οποίος παρουσίασε το πρωί τον απολογισμό του 2015 και το πλάνο για το 2016. Όπως τόνισε, η διοίκηση προωθεί τις ενέργειες για τη δημιουργία Πνευμονολογικής Κλινικής. Τέτοια κλινική, ανέφερε, δεν υπάρχει σε κανένα άλλο νοσοκομείο σε ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου και η λειτουργία της θα συμβάλει καθοριστικά ώστε πράγματι το Νοσοκομείο Καλαμάτας να αναδειχθεί σε υγειονομικό κέντρο της νότιας Πελοποννήσου…

Ο απολογισμός του 2015, σύμφωνα με τον κ. Μπέζο, είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικός και μάλιστα υπογράμμισε ότι το καινούργιο στοιχείο, πολύ θετικό, είναι ότι το 2015 καλύφθηκαν αρκετές θέσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, μειώνοντας τα μεγάλα κενά που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια.
Ένα σπουδαίο έργο που έγινε μέσα στο 2015,  σημείωσε ο διοικητής, είναι η μονάδα αυτοπαραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσης. Με το έργο αυτό τόνισε ότι το νοσοκομείο εξοικονόμησε μέσα σε ένα χρόνο 350.000 ευρώ! Επίσης είπε ότι το Νοσοκομείο για το συγκεκριμένο έργο έγινε το παράδειγμα για το υπουργείο Υγείας, που σχεδιάζει τη δημιουργία ανάλογων μονάδων σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Πρόσθεσε δε ότι ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, Τάσος Βλαχοδημητρόπουλος, επελέγη ως πρόεδρος της επιτροπής που θα προωθήσει τις σχετικές διαδικασίες.
Το 2015, είπε ο κ. Μπέζος, ολοκληρώθηκε και το έργο της βιοκλιματικής αναβάθμισης, το οποίο περιελάμβανε το βάψιμο του κελύφους του κτιρίου με θερμοκεραμικές βαφές ώστε να μην περνάει η υγρασία και η ζέστη, καθώς και η μόνωση των δωμάτων της οροφής. Πρόκειται, υπογράμμισε, για ιδιαίτερα σημαντικό έργο γιατί συμβάλει και αυτό στην εξοικονόμηση πόρων μέσω της μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας για τη διατήρηση της κατάλληλης θερμοκρασίας στο κτίριο.
Άλλο έργο που ολοκληρώθηκε το 2015 είναι η αναβάθμιση του κεντρικού κλιματισμού ενώ έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί τα Περιφερειακά Ιατρεία Πεταλιδίου και Μεθώνης.
Επίσης, υπογράμμισε ο κ. Μπέζος, μέσα στο 2015 θεραπεύτηκε το σοβαρό πρόβλημα των κλοπών, καθώς λειτούργησε σύστημα ελέγχου με κάμερες τελευταίας τεχνολογίας. Όπως σημείωσε, η προμήθεια των καμερών έγινε με χορηγία του εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου, τον οποίο και ευχαρίστησε θερμά.
Επιπλέον ο διοικητής του Νοσοκομείου σημείωσε ότι μέσα στο 2015 ξεκίνησε το έργο της αναδιαρρύθμισης του ισογείου του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, το οποίο όμως λόγω διαφόρων προβλημάτων προχωράει με καθυστερήσεις. Ο κ. Μπέζος τόνισε ότι το έργο αυτό βρίσκεται καθημερινά στην προτεραιότητα της διοίκησης και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια να προχωρήσει χωρίς άλλα προβλήματα.
Επίσης, συνέχισε ο κ. Μπέζος, μέσα στο 2015 ξεκίνησαν και σύντομα ολοκληρώνονται οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, κάτι που κατέστη δυνατό με την αποχώρηση του ΕΚΑΒ από γραφεία του Τμήματος και τη μεταφορά του σε οικίσκους που παραχώρησε ο Δήμος Καλαμάτας στο Ανατολικό Κέντρο.

Ακόμη είπε ότι μέσα στο 2015 ολοκληρώθηκαν όλες οι μελέτες, οι οποίες έχουν εγκριθεί και από το υπουργείο, για την ανέγερση ορόφου 1.000 τ.μ περίπου επάνω από την Ψυχιατρική Κλινική. Όπως σημείωσε, οι μελέτες έγιναν με χορηγία της οικογένειας του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, τον οποίο χαρακτήρισε μέγα ευεργέτη του Νοσοκομείου.
Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ο διοικητής του Νοσοκομείου τόνισε ότι υπάρχει πλέον ξανά γαστρεντερολόγος ενώ έρχεται και δεύτερος, για πρώτη φορά λειτουργεί μικρή αγγειοχειρουργική κλινική, ότι ξανανοίγει το δερματολογικό ιατρείο καθώς προσλήφθηκε και δερματολόγος, ότι για πρώτη φορά υπάρχει και ρευματολόγος. Σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό σημείωσε ότι υπάρχει ενίσχυση από νοσηλεύτριες του ΠΕΔΥ Καλαμάτας.
Κλείνοντας τον απολογισμό του 2015 ο κ. Μπέζος ανέφερε ότι επίσης με χορηγία της οικογένειας του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου αντικαταστάθηκαν τα πλυντήρια στο ΚΕΦΙΑΠ Φιλιατρών, στο οποίο υπάρχει πλέον η δυναμικότητα ώστε να πλένεται και ο ιματισμός του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας.

 

ΠΛΑΝΟ 2016
Σχετικά τώρα με το πλάνο για το 2016 ο κ. Μπέζος υπογράμμισε ότι πρώτος στόχος είναι πάντα η ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Ακολουθεί η δημιουργία της Πνευμονολογικής Κλινικής, η οποία κατά κάποιο τρόπο θα αντικαταστήσει τη Β’ Παθολογική Κλινική, δεδομένου ότι, όπως σημείωσε ο διοικητής, στις Παθολογικές Κλινικές το 60-70% των νοσηλευόμενων έχει πνευμολογικά νοσήματα. Το δύσκολο είναι, πρόσθεσε, η εύρεση του ιατρικού και νοσηλευτικού  προσωπικού, καθώς και του απαραίτητου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι δυσκολίες ζήτησε τη συστράτευση όλων των τοπικών δυνάμεων.
Άλλος στόχος για το 2016 είναι η εξεύρεση χρηματοδότησης ώστε να ανεγερθεί ο όροφος επάνω από την Ψυχιατρική Κλινική, έργο που θα δημιουργήσει χώρους για τη λειτουργία της Ουρολογικής Κλινικής και θα συμβάλει στην πλήρη ανάπτυξη της Ψυχιατρικής Κλινικής αλλά και στην απελευθέρωση χώρων από την Χειρουργική Κλινική, οι οποίοι καταλαμβάνονται τώρα από την Ουρολογική.
Σε ό,τι αφορά το νέο ΕΣΠΑ ο μεγάλος στόχος, υπογράμμισε ο κ. Μπέζος, είναι η δημιουργία στεγάστρων στο πάρκινγκ του Νοσοκομείου με φωτοβολταϊκά πάνελ για την αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έργο με το οποίο υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν πόροι περίπου 200.000 ευρώ το χρόνο με την αντίστοιχη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι μελέτες, τόνισε ο κ. Μπέζος, είναι έτοιμες για όλα τα έργα που θα διεκδικήσει το Νοσοκομείο από το νέο ΕΣΠΑ.
Μεταξύ των έργων αυτών ανέφερε ότι είναι η χρηματοδότηση έργων που αφορούν τις νέες τεχνολογίες και τα οποία θα εξυπηρετήσουν όχι μόνο τη λειτουργία του Νοσοκομείου αλλά και τους ίδιους τους νοσηλευόμενους, οι οποίοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν δωρεάν το ασύρματο δίκτυο και άλλες υπηρεσίες.
Στο πλάνο του 2016 είναι φυσικά η ολοκλήρωση του έργου της αναδιαρρύθμισης του ισογείου του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας.
Σε ό,τι αφορά το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας σχεδιάζεται και γι’ αυτό έργο βιοκλιματικής αναβάθμισης. Επίσης σχεδιάζεται η δημιουργία γραφείων για το διοικητικό προσωπικό στον περιβάλλοντα χώρο του Νοσοκομείου της Κυπαρισσίας. Μέχρι σήμερα οι διοικητικές υπηρεσίες του Νοσοκομείου στεγάζονται σε διαμερίσματα γύρω από αυτό, με αποτέλεσμα να υπάρχει κατακερματισμός, δυσχέρειες στην επικοινωνία και συνεργασία και κόστος για το ενοίκιο αυτών των διαμερισμάτων.
Ακόμη, για το 2016 σχεδιάζεται η υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης-μελέτης για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για όλα τα Κέντρα Υγείας του Νομού, σχεδιάζεται η κτιριολογική και ενεργειακή αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας Μελιγαλά και Γαργαλιάνων, ενώ μέσα στο χρόνο θα ολοκληρωθεί και το νέο Περιφερειακό Ιατρείο στη Βλαχόπουλο.
Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, Τάσος Βλαχοδημητρόπουλος, το καινούργιο στέλεχος της Τεχνικής Υπηρεσίας, μηχανολόγος Νίκος Σαρδέλης και ο διοικητικός διευθυντής του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, Θεόδωρος Ντέντες.
Στ.Μ.