Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2016 18:04

Γιώργος Καββαθάς: Γιατί συμφωνήσαμε με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών

Ο Γιώργος Καββαθάς,δεύτερος από αριστερά, ανάμεσα στον Θανάση Βασιλόπουλο, τον Δημήτρη Γαλανάκη και τον Αλέξανδρο Λυγγίτσο Ο Γιώργος Καββαθάς,δεύτερος από αριστερά, ανάμεσα στον Θανάση Βασιλόπουλο, τον Δημήτρη Γαλανάκη και τον Αλέξανδρο Λυγγίτσο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 
Γενικά αισιόδοξος για τις προοπτικές των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, Γιώργος Καββαθάς, κατά την παρουσία του χθες το βράδυ στην Καλαμάτα, στην ημερίδα της τοπικής Ομοσπονδίας, που είχε ως θέμα «Συνδικαλισμός και συλλογική δράση – Προκλήσεις για την Τοπική Ομοσπονδία σήμερα». Παράλληλα, εξήγησε με δηλώσεις του στην Kalamata Journalτους λόγους για τους οποίους συμφώνησε με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, η οποία, όπως σημείωσε, δεν θα επιβαρύνει τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις περισσότερο από έξι ευρώ το μήνα ανά εργαζόμενο…

Ο κ. Καββαθάς μας είπε ότι με την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μπορούν να αποτελέσουν και στο μέλλον τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, για το ασφαλιστικό ανέφερε  ότι πρέπει να συνδυαστεί με πολιτικές ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας, ενώ τόνισε ότι πρέπει να καθίσουν η κυβέρνηση, τα κόμματα, οι  παραγωγικοί φορείς και οι κοινωνικοί εταίροι στο τραπέζι και να συμφωνήσουν για ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, με σταθερό φορολογικό σύστημα και με βάθος εικοσαετίας.
Η ημερίδα έγινε στο ξενοδοχείο της Καλαμάτας «REX», όπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Μεσσηνίας, Θανάσης Βασιλόπουλος, παρουσίασε τη μελέτη για τη μελέτη για την υφιστάμενη κατάσταση και τις προοπτικές ανάπτυξης της μικρής επιχειρηματικότητας στην περιοχή μας. Επίσης ο καθηγητής του ΤΕΙ Πελοποννήσου, Αλέξανδρος Λιγγίτσος, μίλησε για τις δυνατότητες χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων στην εποχή της κρίσης.
Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί και μέσα στο οποίο καλούνται να συνεχίσουν να λειτουργούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο Γιώργος Καββαθάς δήλωσε στην “Kalamata Journal”: «Είναι μια κρίσιμη περίοδος για την επιχειρηματικότητα γενικά και για την κοινωνία. Νομίζω ότι το μέλλον της χώρας είναι σε συνάρτηση με την μικρή επιχειρηματικότητα. Είναι εκείνες που παράγουν το 85% των θέσεων εργασίας, αυτές που έχουν το 75% της προστιθέμενης αξίας, αλλά για να πάμε μπροστά πρέπει να αλλάξουμε και εμείς πρότυπα. Πρέπει να δούμε καινοτόμες πολιτικές για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, να δούμε τις συστάδες επιχειρήσεων, τα clusters, να κάνουμε οικονομίες κλίμακος για να γίνουμε ανταγωνιστικότεροι γιατί το μέγεθος θα παίξει τη διαφορά στο μέλλον».
Σχετικά με το ασφαλιστικό ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ μας είπε: «Στην Ελλάδα ξεκινάμε πάντα ανάποδα. Το ασφαλιστικό δεν μπορεί να πάει μόνο του, είναι συνδεδεμένο με την ανάπτυξη, με τις θέσεις εργασίας. Πέρα από τα προβλήματα που είχαν τα ασφαλιστικά ταμεία από κακές πολιτικές των παρελθόντων ετών, ένα μεγάλο πρόβλημα σήμερα για το σύστημα κοινωνικής ασφάλειας είναι η μείωση των ενεργών εργαζόμενων πολιτών. Η σχέση εν ενεργεία με συνταξιούχο έχει φτάσει σε επικίνδυνα επίπεδα και είναι αυτό που δημιουργεί το μεγάλο πρόβλημα. Άρα θα πρέπει να ξεκινήσουμε από αυτό, από το να ξαναπάμε τη χώρα σε ανάπτυξη. Εγώ είπα και στον πρωθυπουργό στην τελευταία μας συνάντηση ότι θα πρέπει να κάτσουμε στο τραπέζι η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, οι παραγωγικοί φορείς και οι κοινωνικοί εταίροι να καθορίσουμε στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη για τα επόμενα 20 χρόνια, το οποίο δεν θα αλλάζει, θα είναι κοινά αποδεκτό, για να πάμε με τους κλάδους εκείνους που έχουν πολλαπλασιαστή, που μπορούν να συμπαρασύρουν και τους άλλους κλάδους στην ανάπτυξη. Αν δεν έρθει η ανάπτυξη στη χώρα είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να λυθεί ούτε το ασφαλιστικό και δεν μπορούμε να το βλέπουμε ξεκομμένα, πρέπει να το δούμε μαζί με τον αναπτυξιακό νόμο, μαζί και με ένα νέο φορολογικό, το οποίο δεν θα επιβαρύνει τόσο πολύ τις επιχειρήσεις».
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη συμφωνία του για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ο κ. Καββαθάς ανέφερε: «Συμφωνήσαμε για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στο 1%. Όταν έχεις μπροστά σου να αντιμετωπίσεις τους θεσμούς, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν αξιολόγηση άμεσα και να έχεις να επιλέξεις μεταξύ τριών επιλογών,  οριζόντια μείωση συντάξεων με κόστος πάνω από 2 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία, με επιβολή τέλους επί των τραπεζικών συναλλαγών 1 τοις χιλίοις με κόστος πάνω από 700 εκατ. ευρώ, επιλέγεις τη φθηνότερη λύση που κοστίζει στις επιχειρήσεις 250 εκατομμύρια και για εμάς τους μικρούς και πολύ μικρούς όχι περισσότερα από έξι ευρώ το μήνα ανά ένα εργαζόμενο».
Στ.Μ.