Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016 20:48

Η παραίτηση Μαραγκοπούλου, η δημοτική αρχή και τα εμπόδια στο Φεστιβάλ και το Μέγαρο Χορού

Ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς με το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, το καλοκαίρι στο Μέγαρο Χορού, όταν ο πρώτος είχε την ιδιότητα του υπουργού Παιδείας Ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς με το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, το καλοκαίρι στο Μέγαρο Χορού, όταν ο πρώτος είχε την ιδιότητα του υπουργού Παιδείας

ΜΕΙΖΩΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ Δ.Σ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Στη δημοτική αρχή επιρρίπτει τις ευθύνες για την αποχώρηση της Βίκυς Μαραγκοπούλου από τη διεύθυνση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες», η οποία υπογραμμίζει επίσης ότι η δημοτική αρχή στέκεται εμπόδιο τόσο στην περαιτέρω ανάπτυξη του Φεστιβάλ όσο και στην αξιοποίηση του Μεγάρου Χορού…

Σε σχετική ανακοίνωσή της η παράταξη, της οποίας επικεφαλής είναι ο Μανώλης Μάκαρης, τονίζει: «Η αποχώρηση της Βίκυς Μαραγκοπούλου από τη Διεύθυνση του Φεστιβάλ Χορού, ένα θεσμό που δημιούργησε και στον οποίο προσέδωσε διεθνές κύρος, αποτελεί χωρίς αμφιβολία σημαντική απώλεια.
Το γεγονός ότι η αποχώρηση αυτή δεν οφείλεται σε "προσωπικούς λόγους ", θέτει σοβαρά ερωτήματα. Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν με υπευθυνότητα και ειλικρίνεια γιατί σχετίζονται με το μέλλον ενός θεσμού με μεγάλες προοπτικές και ο οποίος αποτελεί κεφάλαιο για την πόλη.
Το τελευταίο διάστημα, ενόψει της οριστικής ολοκλήρωσης του Μεγάρου Χορού, του οποίου η κατασκευή σχετίζεται κατά κύριο λόγο με το Διεθνές Κέντρο Χορού (Φεστιβάλ Χορού) και κόστισε σχεδόν 15 εκατομμύρια ευρώ, έγιναν από την παράταξη μας πολλές σχετικές παρεμβάσεις. Τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στο ΔΣ της ΦΑΡΙΣ, θέσαμε την ανάγκη μιας συστηματικής συζήτησης για το μέλλον του θεσμού και τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξής του προς όφελος του τόπου. Θέσαμε, ταυτόχρονα, την ανάγκη αξιοποίησης της μεγάλης πείρας και των σημαντικών διεθνών σχέσεων που έχουν αποκτηθεί από την πολύχρονη επιτυχή λειτουργία του, για την αναζήτηση ενός μοντέλου λειτουργίας του Μεγάρου Χορού που θα το καθιστούσε πραγματικό εργαλείο πολιτιστικής ανάπτυξης.
Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις και τις προτάσεις μας, η δημοτική αρχή για μια ακόμα φορά αδράνησε, δεν έπραξε  τίποτα ουσιαστικό και περιορίστηκε στην εξαγγελία εγκαινίων του κτιρίου (4-5 μέχρι τώρα) και αποσπασματικών εκδηλώσεων, χωρίς να έχει διαμορφώσει καμιά σοβαρή πρόταση ολοκληρωμένης διαχείρισής του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η πραγματοποιηθείσα οικονομοτεχνική μελέτη αξιοποίησης του Μεγάρου Χορού, που θα μπορούσε, τουλάχιστον, να αποτελέσει αφορμή σχετικής συζήτησης -κάτι για το οποίο η ίδια η δημοτική αρχή είχε δεσμευτεί- παραμένει επί 18 μήνες αναξιοποίητη στα συρτάρια.
Και όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο που ο υπουργός Πολιτισμού έχει δηλώσει επανειλημμένα τη μεγάλη εκτίμηση στο θεσμό και στο πρόσωπο της διευθύντριας, καθώς και τη βούληση ουσιαστικής στήριξης του, ενώ υπάρχει και η γνωστή δυνατότητα αξιοποίησης του ΕΣΠΑ. Είναι λοιπόν σαφές ότι η δημοτική αρχή, με τη στάση και τις επιλογές της, στέκεται εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού καθώς και στην αξιοποίηση του Μεγάρου Χορού παρά τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν.
Συμπερασματικά, οι ευθύνες για αυτή τη δυσμενή εξέλιξη  βαρύνουν αποκλειστικά τη δημοτική αρχή  και είναι μεγάλες. Μας προβληματίζει δε, ιδιαίτερα, το γεγονός ότι η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει με χαρακτηριστική "βραδύτητα" το όλο ζήτημα. Η παράταξη μας πιστεύει ότι πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην αναζήτηση νέου Διευθυντή -ντριας, ενώ παράλληλα πρέπει να αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το θεσμό του Φεστιβάλ Χορού και το Μέγαρο Χορού προς όφελος της Καλαμάτας και των δημοτών».