Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2016 01:16

Τιμή στους Νεδουσαίους και Αλαγόνιους που εκτελέστηκαν από τους ναζί της Γερμανίας

ΤΡΙΣΑΓΙΟ ΣΤΟΝ ΤΑΫΓΕΤΟ
Σε κάθε χωριό σχεδόν οι Γερμανοί έχουν σκορπίσει βαρύ πόνο και βαθύ πένθος με τις θηριωδίες τους την περίοδο που είχαν κατακτήσει την Ελλάδα. Μια τέτοια αποτρόπαια πράξη έκαναν στις 30 Ιανουαρίου 1944 στον Ταΰγετο, όπου εκτέλεσαν εφτά όμηρους πατριώτες από τη Νέδουσα και την Αλαγονία, σε αντίποινα για το θανάσιμο τραυματισμό ενός Γερμανού από τους αντάρτες. Σήμερα, Σάββατο, κάτοικοι των χωριών της Αλαγονίας θα τιμήσουν τη μνήμη των δυστυχώς ξεχασμένων για χρόνια εκτελεσθέντων πατριωτών…

Οι Γερμανοί συνήθιζαν όταν έβγαιναν στην ύπαιθρο να παίρνουν από κάθε χωριό από το οποίο περνούσαν ανθρώπους που επέλεγαν τυχαία, ακόμη και γυναίκες, τους οποίους χρησιμοποιούσαν τόσο ως οδηγούς όσο όμως και ως ομήρους, σε περίπτωση που αντάρτες σχεδίαζαν να τους στήσουν ενέδρα και να τους επιτεθούν.
Στις 30 Ιανουαρίου του 1944 ένα Γερμανικό απόσπασμα πέρασε από την Αλαγονία, από την οποία πήρε τρεις Αλαγόνιους, ενώ ακολούθως πέρασε από την Νέδουσα, από την οποία πήρε και άλλους κατοίκους ως οδηγούς και ομήρους.
Μετά τη Νέδουσα οι Γερμανοί δέχτηκαν επίθεση από αντάρτες, κατά την οποία τραυματίστηκε ένας αξιωματικός τους. Οι Γερμανοί συνέχισαν την πορεία τους, που είχε ως προορισμό τη Λακωνία, όμως στη θέση Μαλεβού τη βρύση ο τραυματισμένος Γερμανός αξιωματικός υπέκυψε στο τραύμα του. Τότε οι ναζί εκτέλεσαν τους εφτά πατριώτες, ενώ το όγδοο άτομο που κρατούσαν ήταν μια γυναίκα, η οποία φυγαδεύτηκε.
Σύμφωνα με τον ιερέα της Νέδουσας, Βασίλειο Βεργινάδη, οι εκτελεσθέντες από την Αλαγονία είναι οι Αλεξανδράκης Κωνσταντίνος του Ιωάννη ετών 43, Μαρκάκης Κωνσταντίνος του Παναγιώτη ετών 45, Καλαμποκίδης Αριστείδης εργάτης Δασαρχείου καταγωγή μάλλον από το Άργος ετών 17 και οι εκτελεσθέντες από τη Νέδουσα ήταν οι Δημητρακόπουλος Θεόδωρος του Νικήτα ετών 34, Μπαλίκης Αθανάσιος του Νικολάου ετών 34, Πράττης Δημήτριος του Βασιλείου ετών 42, Πράττης Κωνσταντίνος του Παναγιώτη ετών 20. Επίσης, η γυναίκα που φυγαδεύτηκε ήταν η Κρυστάλλω Αλεξανδροπούλου.
Στο σημείο της εκτέλεσης πριν από χρόνια στήθηκε μνημείο προς τιμή τους και πραγματοποιήθηκε αναμνηστική εκδήλωση. Από τότε όμως πέρασαν χρόνια χωρίς να γίνει δεύτερη εκδήλωση, κάτι που πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα, στις 4:30. Στο σημείο, που βρίσκεται πριν από τον Άγιο Παντελεήμονα, μπορεί να φτάσει κανείς από το Σταυρωτό Δεντρί.