Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2016 17:03

Στοίχημα ο πρώτος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός στην Καλαμάτα

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΤΗΝ 23ΗΣ ΜΑΡΤΙΟΥ 
Το επόμενο διάστημα ο Δήμος Καλαμάτας αναμένεται να καλέσει τους αρχιτέκτονες της πόλης προκειμένου να ετοιμάσουν μια μελέτη για την ανάπλαση της οδού 23ης Μαρτίου, από τη γέφυρα του «Πάνθεον» μέχρι την οδό Υπαπαντής. Οι τρεις καλύτερες μελέτες θα βραβευτούν και οι αρχιτέκτονες που θα τις κάνουν θα πάρουν μικρό χρηματικό έπαθλο. Η δημοτική αρχή, με την προκήρυξη αυτού του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, δείχνει για πρώτη φορά ότι θέλει να ακούσει και να δει τις προτάσεις των αρχιτεκτόνων της περιοχής…

Είναι ένα στοίχημα για το Δήμο, που αν πετύχει τα οφέλη θα είναι σημαντικά. Πρώτα οι νέοι επιστήμονες θα νοιώσουν για πρώτη φορά ότι ο Δήμος εμπιστεύεται τις ιδέες τους, οι οποίες μπορούν να δώσουν στην πόλη μια νέα φρεσκάδα.
Από την άλλη, η επιλογή για την πραγματοποίηση έργων με αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς αντί με αρχιτεκτονικές μελέτες της ίδιας της Τεχνικής Υπηρεσίας, μπορεί να βάλει σε ακόμη μεγαλύτερη τρεχάλα την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, που επί χρόνια βρίσκεται σε ένα συνεχή αγώνα δρόμου να ετοιμάσει μελέτες για να ενταχθούν έργα σε προγράμματα.
Αν λοιπόν οι αρχιτεκτονικές μελέτες μέσω διαγωνισμών είναι ωραίες σαν ιδέα αλλά για να γίνει η εφαρμογή τους χρειαστεί να απασχοληθεί η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου με τους δικούς τους αρχιτέκτονες σαν να τις ξαναφτιάχνουν οι ίδιοι από την αρχή, τότε το στοίχημα των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών θα χαθεί.
Πάντως, το κονδύλι που έβγαλε ο Δήμος Καλαμάτας για τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την οδό 23ης Μαρτίου ανέρχεται στα 6.000 ευρώ. Το ποσό αυτό θα μοιραστεί σε τρία χρηματικά έπαθλα για τις τρεις καλύτερες μελέτες (2.300 ευρώ, 2.000 ευρώ και 1.700 ευρώ).
Αυτό που θα ζητήσει ο Δήμος από τους αρχιτέκτονες είναι η μελέτη τους να αναδείξει το μνημειακό χαρακτήρα της περιοχής και να συνδέσει το ιστορικό και το εμπορικό κέντρο της πόλης.
Σημειώνουμε πάντως ότι η περιοχή αυτή αποτελεί και το σημείο από το οποίο ξεκινούν οι περισσότερες διαδηλώσεις που γίνονται στην πόλη. Δεν είναι λοιπόν η 23ης Μαρτίου ένα μέρος μόλο με αγάλματα των αγωνιστών του ’21…
Στ.Μ.