Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016 12:47

Ασπρόχωμα: Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα βλέπουν οι κάτοικοι για την πολεοδόμηση

Ασπρόχωμα: Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα βλέπουν οι κάτοικοι για την πολεοδόμηση

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ 
Ή αποδέχεστε να δώσετε περισσότερη γη, ώστε η πολεοδομική μελέτη να καταστεί εφαρμόσιμη ή μένετε στα σημερινά και η μελέτη δεν θα εφαρμοστεί ποτέ λόγω ελλείμματος 130 στρεμμάτων! Μπροστά σε αυτό το δίλημμα βρέθηκαν οι κάτοικοι του Ασπροχώματος χθες, κατά την ενημέρωση που τους έκαναν οι εκπρόσωποι του Δήμου Καλαμάτας. Κάποιοι προβληματίστηκαν, είπαν ότι δεν είναι προς όφελος της περιοχής να μην εφαρμοστεί η μελέτη, οι περισσότεροι όμως διαμαρτυρήθηκαν, ορισμένοι μάλιστα υποστήριξαν ότι η δημοτική αρχή τους εξαπάτησε για ψηφοθηρικούς λόγους, διότι αντί να τους ενημερώσει για το έλλειμμα γης τους έλεγε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Ο εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής, αντιδήμαρχος Πολεοδομίας Ανδρέας Καραγιάννης, κάλεσε τους κατοίκους να αποφασίσουν τι θέλουν, χωρίς ωστόσο να πει ποια είναι η θέση της δημοτικής αρχής…

Την ενημέρωση στους κατοίκους έκανε η διευθύντρια της Υπηρεσίας Δόμησης, Παναγιώτα Κουράκλη. Όπως σημείωσε, στα τέλη του 2014 ψηφίστηκε νέος πολεοδομικός νόμος, ο οποίος επιβάλλει αυξημένες εισφορές σε γη για την πολεοδόμηση περιοχών. Ωστόσο, διευκρίνισε, το Ασπρόχωμα μπορεί να μην εφαρμόσει τον καινούργιο νόμο, αφού την περίοδο που αυτός ψηφίστηκε βρισκόταν στην τελική της φάση η μελέτη της πράξης εφαρμογής. Όμως, η κ. Κουράκλη σημείωσε ότι αν η πολεοδόμηση του Ασπροχώματος γίνει με τις εισφορές που προβλέπει ο νόμος βάσει του οποίου εκπονήθηκε η πολεοδομική μελέτη (Προεδρικό Διάταγμα του ’85) δημιουργείται ένα έλλειμμα γης 130 στρεμμάτων. Αντίθετα, αν η πολεοδόμηση γίνει με το νέο νόμο τότε η πολεοδομική μελέτη είναι απολύτως εφαρμόσιμη, χωρίς να δημιουργείται έλλειμμα γης και αντίθετα δημιουργείται περίσσευμα 40 στρεμμάτων περίπου.
Επίσης, η διευθύντρια της Υπηρεσίας Δόμησης σημείωσε ότι με το νέο νόμο ο Δήμος θα πρέπει να αποζημιώσει μέσα σε διάστημα πέντε χρόνων από την κύρωση της πράξης εφαρμογής τα οικόπεδα που θα δεσμευτούν για την εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης. Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε, ότι αν η πράξη εφαρμογής κυρωθεί με τα ποσοστά των εισφορών που ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα του 1985, τότε ο Δήμος θα πρέπει να πληρώσει ποσό 15.000.000 ευρώ για να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων που θα δεσμευτούν. Σημείωσε όμως ότι ο Δήμος δεν έχει τέτοια οικονομική δυνατότητα, οπότε μετά από πέντε χρόνια τα οικόπεδα θα αποδεσμευτούν και η πολεοδόμηση θα τιναχτεί στον αέρα.
Κάτοικοι αλλά και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, που παρακολούθησε μέρος της ενημέρωσης, ρώτησαν πότε έγινε γνωστό ότι υπάρχει έλλειμμα γης 130 στρεμμάτων, δεδομένου ότι, όπως σημείωσαν, η δημοτική αρχή δήλωνε ότι όλα εξελίσσονται χωρίς προβλήματα.
Η απάντηση της Παναγιώτας Κουράκλη ήταν ότι η ακριβής έκταση του ελλείμματος γης προσδιορίστηκε με την εκπόνηση της πράξης εφαρμογής, πρόσθεσε ωστόσο ότι θέμα ελλείμματος είχε τεθεί από το 2005 και μάλιστα σημείωσε ότι πολεοδόμος είχε εκτιμήσει ότι το έλλειμμα θα ανέλθει στα 200 στρέμματα περίπου.
Ο αντιδήμαρχος, Ανδρέας Καραγιάννης, τόνισε από την πλευρά του ότι όχι μόνο δεν θέλησε ποτέ να κρύψει τίποτα αντίθετα υπογράμμισε ότι ήταν ο πρώτος που αποφάσισε να «εκτεθεί» και να ζητήσει να υπάρξει αυτή η ενημέρωση των κατοίκων.
Κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν ότι η δημοτική αρχή τους κοροϊδεύει, υποστηρίζοντας ότι επί 15 χρόνια είναι σε ομηρία η περιουσία τους. Επιχειρηματίας σημείωσε ότι αγόρασε γη στο Ασπρόχωμα για την επιχείρησή της, γνωρίζοντας ότι θα δώσει συγκεκριμένη έκταση γης για την πολεοδόμηση, η οποία όμως έκταση τώρα αυξάνεται με τρόπο άδικο.
Ο πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Ασπροχώματος, Παναγιώτης Κονταξής, υποστήριξε ότι με το νέο νόμο ουσιαστικά διπλασιάζεται η εισφορά σε γη που καλούνται να δώσουν οι Ασπροχωματαίοι, όπως επίσης είπε ότι περισσότερο επιβαρύνονται οι μικροί σε σχέση με τους μεγάλους ιδιοκτήτες.
Ο επίσης πρώην πρόεδρος της Κοινότητας, Δημήτρης Τσίχλης, από την πλευρά του σημείωσε ότι το έλλειμμα γης αποκλείεται να είναι 130 στρέμματα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχουν γίνει υπερβολικοί υπολογισμοί από τον μελετητή, ενώ και ο ίδιος ανέφερε ότι είναι άδικο να κληθούν τώρα οι κάτοικοι της περιοχής να εισφέρουν με ακόμη περισσότερη γη για την πολεοδόμηση του Ασπροχώματος.
Πάντως η διευθύντρια Παναγιώτα Κουράκλη αντέκρουσε και τις δύο αυτές τοποθετήσεις.
Στ.Μ.